Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-11 19:32:00

Vihar egy korsó sörben, avagy a kocsmárosné, aki tönkre teheti az angol focit

Focibiznisz: veszélyben a sztárgázsik?

Amolyan vicces fülemüle pernek indult, aztán fontmilliókról szóló eset kerekedett belőle. Egy angol kocsmárosnő alaposan bekavart a focinizniszbe.

Karen Murphy Portsmouthban üzmeltet pubot, törzsvendégei pedig természetesen imádják a futballt, ez Nagy Britanniában szinte állampolgári kötelezettség. A kocsmáros asszony kicsit sokallta a Sky Sportsnak fizetett díjat (Angliában ez a csatorna közvetíti kizárólagos joggal a Premier League meccseit), ezért előfizetett egy görög tévétársaságnál, s az ő dekóderükön keresztül fogta az angol bajnokság meccseit. Példáját egyre többen követték, a Sky tiltakozott, Karen Murphy pedig az Európai Unió Bíróságához fordult, s pert nyert.


Hiányzik majd néhány millió font

A probléma csak az, hogy az angliai kizárólagos jogokért a Sky három évre több mint kétmilliárd eurót fizetett, ám vélhetően a jövőben alaposan megcsappan a belföldi előfizetői bázis, azaz csökken a társaság bevétele, következésképp nem tud (nem akar) ennyi pénzt áldozni a Premier League-re. Így csökkenhet a klubok bevétele, s nem lesz miből fizetni az egyébként irreális sztárgázsiért futballozó játékosokat.


Mi lehet a megoldás?


Persze azért a kását Angliában sem eszik olyan forrón, van megoldás erre is. A jogtulajdonos például alaposan megemelheti a bajnokság meccseit külföldön közvetítő társaságok jogdíjait, így összességében a görög (svéd, magyar) csatornák, illetve azok nézői járhatnak rosszul. Nem tudni, hogy az EU Bíróság döntése mennyiben lesz precedens értékű, mi a múltban találtunk hasonló esetet. A ma már Sport1-ként üzemelő német sportcsatorna még DSF (Deutsches Sportfernsehen) néven közvetített nívós sporteseményeket. Az 1990-es évek második feléig Magyarországon is fogható volt a csatorna, programja több szolgáltató csomagjában szerepelt. Aztán a jogtulajdonosok bekeményítettek, súlyos felárat kértek a DSF-től, mivel nem garantálta, hogy adását csak német területen fogja terjeszteni. Mivel ez borzasztóan megnövelte volna a jogdíjat, ezért inkább úgy határozott a cég: kivonul a magyarországi piacról.


A pub már biztos nyertes

A megoldás tehát körvanalózódik (a DSF-hez hasonló szisztéma várható) egy igazi nyertes azonban már van: Karen Murphy pubja. A vendéglátóhely hatalmas ingyenreklámot kapott, azóta állandó a teltház. Ha a Sky illetékeseinek lenne egy kis humorérzéke, egy ingyen előfizetéssel lepnék meg a kocsmát. Ha már miatta fontmilliókat veszítenek, ennyi beleférne.

 

M. B.

Nyitókép: guardian.co.uk

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.