Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-28 20:00:00

Példátlan vélemény a magyar versenyzők vádjairól

Ezek beteg elmék gondolatai – mondja a dzsúdószövetség elnöke

Párját ritkító nyilatkozatot adott a párizsi világbajnokság után Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke: szerinte a bírók miatt reklamáló magyar versenyzők beteges gondolatokkal nehezítették munkáját.

Meglehetősen érdekes stílusban cáfolta a párizsi vb alatt megjelent összeesküvés-elméleteket Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke. A 136 országból 949 dzsúdóst felvonultató mezőnyben Csernoviczki Éva és Mészáros Anett révén két bronzérmet szerzett a magyar szekció, amivel az összesített éremtáblázaton a 13. helyen végzett. A vb alatt tett két magyar nyilatkozat kapcsán kirobbant vitában – Ungvári Miklós és a Csernoviczki Évát edző Csernoviczki Csaba szerint nemzetközi összeesküvés zajlik a magyarok ellen – nem állt a magyar sportolók mellé az elnök: Tóth László cáfolta versenyzői vádjait az MTI-nek adott értékelésében.


Szerinte kikeményítették, átvarratták

„Ezek beteg elmék gondolatai, utóbb bebizonyosodott, hogy Ungvári és Csernoviczki sem megfelelő dzsudogiban állt a szőnyegre. Ha mi nem játszunk tisztán, akkor utána nem kell összeesküvés-elméleteket gyártani. Nem becsületes dolog kikeményíteni és átvarratni a dzsudogikat, itt az edzők tudtával vagy anélkül történtek olyan manipulációk, amelyekre később visszatérni a legcsúnyább dolog. Már felkértem Nagy György főtitkárt, hogy vizsgálja ki ezeket az ügyeket, és fontosnak tartok egy olyan kontrollt, hogy ne az utolsó pillanatban derüljenek ki hasonló esetek. Aki a nemzetközi szövetség részéről a meccsek előtt elvégezte a vizsgálatot, az nem más volt, mint Sindzsi Koszukava volt japán világbajnok, aki nekem személyes barátom, és sosem akart rosszat a magyar dzsúdónak. Szó sincs tehát összeesküvésről, egyszerűen nem azt az utat jártuk, amelyet kellett volna.”


Legközelebb ruha nélkül jön

Az éremesélyeként érkező, de végül helyezetlenül záró Ungvári Miklós még augusztus 24-én, szerdán nyilatkozott elkeseredve. A háromszoros Európa-bajnok és vb-bronzérmes dzsúdós harmadik mérkőzésén, a nyolcaddöntőben maradt alul, így a vigaszágon sem folytathatta szereplését, és már a tatamiról lejövet panaszkodott a ruhájára. „Csernoviczki Évinek is voltak gondjai a dzsudogijával, de velem kezdték el ezt a szöszölést-maszatolást – nyilatkozta a 30 éves versenyző az MTI-nek. – Az első meccsemen a franciák még elfogadták a ruhámat, aztán jött egy kis japán, aki közölte, hogy nem jó, túl kemény, az ujja rövid, mindig kitalált valamit. A harmadiknál kékben voltam, a helyiek megint lemértek mindent, engedtek volna, de ugyanaz az arrogáns japán ismét mondta, hogy nem jó. Utánam jött Évi, meglátták, hogy magyar, őt is kiszúrta, és vele is kicseréltette a ruhát. Ezzel kapcsolatban talán inkább edzőmet, Bíró Tamást kellene megkérdezni, neki vannak ilyen összeesküvés-elméletei, de ezek sajnos lassan beigazolódni látszanak. Legközelebb ruha nélkül jövünk, és majd itt szerzünk.”


Három számmal nagyobb ruhában

A magyarokat sújtó szembeszélről szólva kifejtette: sokáig elfogultnak tartotta ezt a véleményt, de most már igazat ad Bíró Tamásnak és Csernoviczki Csabának. Utóbbi lányát és tanítványát, a vb-bronzig jutott Évát szerinte három számmal nagyobb ruhában küldték fel a szőnyegre. „Az évek tapasztalatai és a versenyeken látottak azt mondatják velem, hogy dolgozik itt egy spanyol-, orosz- és egyébpárti brigád, amely nem a mi törekvéseinket támogatja…” Hogy kiét, azt nem részletezte, mindenestre annyi egyértelműen kiderült: a magyar elnök nem áll be a vb-n panaszkodó sportolói mögé.

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.