Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-06 06:00:00

Annak ellenére is lebukott az elcsalt meccsen, hogy az elején gólt lőtt

Elemeztük a bundaügy tárgyi bizonyítékát – VIDEÓ!

Fordulatos meccsen nyert 5-3-ra a ZTE a Siófok ellen 2009 májusában. Ez az a találkozó, amely miatt Aczél Zoltánt előzetes letartóztatásba helyezték – megnéztük, mi is történt az egerszegi stadionban.

A gyanú szerint a Siófok fogadási csalásokban érintett játékosai abban egyeztek meg a bűncselekmény szervezőivel, hogy a ZTE legalább két góllal megnyeri a meccset. Mindez – ha nagy nehezen is –, de összejött. Tudjuk, a gyanú árnyékában más megnézni egy ilyen felvételt, ám kétségtelen, hogy érdekes dolgok történtek a pályán.


A csatár semmiről sem tudott és mindent kihagyott

Az elvárt eredmény megszületéséért a legtöbbet az egész akcióról mit sem tudó Waltner Róbert tehetette volna. Az egyébként roppant hatékony zalaegerszegi csatárnak azonban ezen az estén szinte semmi sem sikerült, négy-öt gólt is szerezhetett volna, ám a legnagyobb ziccereket is elhibázta, kihagyott egy tizenegyeset is. A sors fintora, hogy végül aztán a 88. percben ő szerezte a kétgólos különbséghez szükséges találatot, igaz valóban kihagyhatatlan helyzetből.


Miért lőtt gólt a bundázó Horváth Gábor?

De nézzük a mérkőzés videóját „bunda szemüvegen” keresztül. A Központi Nyomozó Ügyészség gyanúsítása szerint három vendégfutballista volt érintett az eredmény manipulálásában (Aczél Zoltán edzőt azzal vádolják, hogy őket ennek tudatában állította a kezdőbe): az ötös számú Sütő László, a tízes mezben szereplő Andruskó Attila és a 14-es Horváth Gábor. Nos, utóbbi egy, a vélelmezett csalás szempontjából teljesen érthetetlen cselekménnyel nyitott, a negyedik percben hatalmas gólt lőtt (ezzel indul a mellékelt videó). Ez volt Horváth szezonbeli egyetlen gólja!


Ez így nem jó! Vagy mégis!

Sokkal gyanúsabb, ami a 10. percben történt (0:14-től a felvételen), Waltner passza ugyanis egyértelműen Sütő Lászlóé lehetett volna. „Ez így nem jó” – mondja a zalaegerszegi érzelmű riporter, de Sütő mélázása után mégis jó lett, s az akció végén Rudnevs egyenlített. A 34. percben aztán a vezetést is megszerezte a ZTE (2:02-től) Petneházi Márk szögletét Kovács Gergő fejlete a kapuba. Ilyen gól több is születik egy NB I-es fordulóban, ám tény, hogy a siófoki védelem jobbára csak asszisztált a fejeshez.


Bonyolódott a helyzet a meccsen

Fogadási szempontból javult a helyzet, ám három perccel később Magasföldi József egyenlített, megint két ZTE-gól hiányzott a tuti tipp megvalósulásához. Még a szünet előtt újra előnyt szerzett a Zalaegerszeg (3:50-től), egy újabb szögeltből, amely szinte lekopírozta az előzőt, azzal a különbséggel, hogy itt elsőre még hárított az egész meccsen parádésan védő Milinte Árpád, s Rudnevs a kipattanót fejelte be (3-2). Sőt, a 61. percben újra megvolt az áhított különbség (5:17-től látható az akció). Rudnevs befutott egy hosszúnak tűnő labdát, középre gurítására érkezett Sluka, s bevágta. De a labda meglehetősen érdekes körülmények között jutott el a szlovák légióshoz. „Waltner elengedi” – kommentálja a riporter a történéseket, csakhogy a siófoki védők is elengedték a labdát. Főként, ha a már említett szemüvegben vizsgáljuk a támadást… Csakhogy a Siófok osztrák légiósa, Daniel Kogler a 79. percben beleköpött a már-már késznek tűnő lesbe, igaz, Vlaszák hibája is kellett hozzá, hogy a nem túl életerős ballábas lövés a hálóban kössön ki. Az eredmény tehát 4-3-ra alakult, s a fogadók szempontjából egyre nagyobb volt a baj. Akkor nézzük a meccset, az említett időpontok különösen lényegesek.


A siófokiak az utolsó pillanatban lövettek gólt a mit sem sejtő Waltnerrel
Forrás: youtube.com


A büntető is kimaradt

Horváth Gábor ekkor bánhatta csak igazán a negyedik percben lőtt gólját. Fogyott az idő, cselekedni kellett. S lőn… A 83. percben (7:40-től a felvételen) Waltner lépett ki a balösszekötő helyén, ám meglehetősen kisodródott. Az addig ennél jóval nagyobb ziccereket is elrontó csatárnak minimális esélye sem volt a gólszerzésre, ám érkezett Horváth Gábor, s becsúszásával szó szerint letarolta az egerszegi focistát. Szabó Zsolt játékvezető természetesen büntetőt ítélt, s sárga lapot adott a védőnek, Waltner tizenegyesét pedig Milinte kivédte! Egyre nagyobb volt a baj! Ám a 88. percben Sluka jobb oldali beadását Waltner három méterről az üres kapuba passzolta (8:31-től), a vendégvédők asszisztálása mellett. De tegyük mindjárt hozzá, ilyen gól is sok születik, csak éppen ezen ott a gyanú árnyéka…

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.