Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-01-18 06:30:00

A világ legjobb teniszezői hatalmas összegekkel jótékonykodnak

Éhezőket támogató dollármilliomosok

A közhiedelem szerint a profi tenisz legjobbjai hideg, zárkózott fickók, akik csak a pénzre hajtanak. Roger Federer és Rafael Nadal ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítja: rengeteg emberen segítenek.

Igazi sztárparádét láthatott a melbourne-i publikum a Rod Laver Arénában, pedig a szezonnyitó Grand Slam viadal, az Australian Open még el sem kezdődött. Minden idők legsikeresebb férfi teniszezője, Roger Federer volt az ötletgazda, a svájci szupersztár az Ausztráliában hónapok óta hatalmas problémát jelentő árvíz által leginkább sújtott Queenslandben élők megsegítésére szólította fel „kollégáit”. Hívására azonnal igent mondott a jelenlegi világelső Rafael Nadal, valamint Novak Djokovics, Kim Clijsters és Lleyton Hewitt, valamint a katasztrófa helyszínéről származó Samantha Stosur, és az ausztrálok ikonja, a már visszavonult Pat Rafter.

– Tisztában vagyunk vele, hogy ezzel nem oldhatunk meg minden problémát, de legalább megpróbálunk gyógyírt találni a bajra – mondta Federer, a „Rally for relief”, azaz „Segítő labdamenet” néven megrendezet jótékonysági rendezvény ötletgazdája. Nem kellett senkit győzködniük, mindenki számára természetese volt, hogy eljön, és játszik.

Gyönyörű gesztus, ráadásul a svájci klasszis nem most kezdte a jótékonykodást, s a karitatív rendezvényeken méltó partnere a legnagyobb rivális, Rafael Nadal. Federer 2003-ban hozta létre saját alapítványát, amely Afrika éhező gyermekein próbál segíteni (kötődése érthető, hiszen édesanyja Dél-Afrikában nőtt fel). Ráadásul nem is aprópénzzel, hiszen évente 10 millió dollárt utal át az alapítvány számlájára. Ehhez jönnek még a különböző akciók, az adakozók befizetései, valamint a jótékonysági rendezvények. Dél-Afrikában, Zimbabwében, Malawiban, Tanzániában és Etiópiában csak 2009-ben több mint 10 ezer gyermeknek segített az alapítvány.

Rafael Nadal jelenleg megelőzi a rangsorban Federert, ám a spanyol minden létező fórumon hangsúlyozza, hogy mennyire tiszteli idősebb ellenfelét, s a karitatív tevékenységben is igyekszik követni őt. Nadal az indiai Manacorban hozott létre egy teniszcentrumot, ahol hátrányos helyzetű gyerek kapnak lehetőséget a fejlődésre, s ezzel a kitörésre. Rafa alapítványát 2007 novemberében jegyezték be, s a szervezetet irányító testület tagjai többek között a teniszező szülei: Sebastian Nadal és Ana Maria Parera, edzője, aki egyben nagybátyja: Toni Nadal, valamint a már visszavonult salakspecialista, Carlos Costa.

Korunk két, legkiválóbbnak tartott teniszezője tavaly decemberben is elkápráztatta a világot, bebizonyították, hogy igazi példaképek. Két bemutató meccset szerveztek, egyet Svájcban, egyet pedig Spanyolországban, a bevételt pedig természetesen mindig az aktuális házigazda alapítvány kapta meg.

Az Australian Opent megelőző „Segítő labdamenet” eredményességét bizonyítja a gála bevétele: a klasszisok 1,8 millió ausztrál dollárt (csaknem 370 millió forintot) gyűjtöttek az árvíz sújtotta térség lakóinak. Tudják, hogy a gondokat ezzel nem oldják meg, ám tettük jelzésértékű: dollármilliomosként is embernek lehet maradni.

B. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.