Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-19 06:00:00

Miénk a női kosárlabda kontinensbajnokság 2015-ös vetélkedése

Eb-t rendezhet a kapitány és csapat nélküli magyar válogatott

Legyőztük egyetlen riválisunkat, a fehéroroszokat, így Magyarország rendezheti a 2015-ös női kosárlabda Eb-t. Addig nem ártana rendezni a szakág meglehetősen bonyolult belügyeit.

Sikertörténet a javából, már ami a sportdiplomáciai vonalat illeti. Erős pályázattal vágott neki Magyarország a 2015-ös női Eb-ért zajló versengésnek, s nyert az egyetlen rivális, Fehéroroszország ellenében. A vasárnapi, müncheni döntés idején ott volt hazánk delegációjában Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő, Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára, Szalay Ferenc jelenlegi és Berényi János előző MKOSZ-elnök is, míg az imázsfilmben Schmitt Pál köztársasági elnök és Borkai Zsolt a MOB-elnöke is feltűnt.


Kimarad a keleti régió

Az öröm pillanataiban sem szabad elfelejteni, hogy akadnak visszásságok a négy év múlva esedékes kontinenstorna körül. Sokan sérelmezik például, hogy a viadal helyszínei közül kimaradtak a kelet-magyarországi települések. Az Eb csoportmérkőzéseit Sopronban és Győrben, középszakaszát Veszprémben és Szombathelyen, helyosztóit pedig Budapesten bonyolítják le. Pedig a debreceni Főnix-csarnok és a nyíregyházi Bujtosi Szabadidőcsarnok ideális helyszín lenne egy csoportnak, ráadásul ide lehetne vinni az esetleges kelet-európai résztvevőket. Győr szerepe ugyanis erősen megkérdőjelezhető, a városban totális az érdektelenség a sportág iránt, a helyi, Euroliga-szereplő csapat 150-200 néző előtt játssza meccseit.


Nincs kapitány, nincs válogatott

A hazai rendezésű Eb-ig orvosolható probléma a női válogatott jelenlegi helyzete. Pillanatnyilag nincs szövetségi kapitánya a válogatottnak, sőt válogatott sincs – a németek ellen júniusban elbukott Eb-pótselejtező óta nem volt együtt a nemzeti együttes. Mindenképpen rendezni kell a sorokat, s olyan hiteles szakembert kell kinevezni a válogatott élére, aki 2015-re versenyképes csapatot kovácsol, függetlenül az egyéni és klubérdekektől. Nem lesz egyszerű, de nincs más megoldás!


A régi dicsőség nyomában

Eddig négyszer rendeztek a sportágban női kontinensviadalt hazánkban, s ezeken kétszer is dobogóra állhatott a magyar válogatott. Az 1950-es Eb-n második helyen végeztünk, 1964-ben nyolcadikok lettünk, 1983-ban a bronzérem jutott Killik László együttesének, míg legutóbb, 1997-ben a Rátgéber László által dirigált csapat negyedik lett. Az 1983-as és az 1997-es torna egyértelmű közönségsikernek bizonyult, reméljük, 2015-ben is sokan szurkolnak majd a reményeink szerint jól teljesítő magyar válogatottnak.

M. B.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.