Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-25 07:00:00

Még a bontásra sem írták ki a közbeszerzési pályázatokat

Debrecen: hol a stadion?

Eredetileg 2012-re tervezték az új debreceni futballstadion átadását, ám jelen állás szerint addig még el sem kezdődik az építkezés. Lesz-e egyáltalán stadion a cívisvárosban?

A pesszimisták szerint könnyen elképzelhető, hogy a létesítmény nem épül meg belátható időn belül, a világot rózsaszínben látók szerint lesz stadion, csak egy kicsit később készül el a tervezettnél. Az viszont már senki sem meri kijelenteni, hogy a beharangozott 2012-es időpontig (a DVSC 110 éves születésnapjáig) elkészül az új aréna.


Pedig már megígérték

„A stadionban ebben a formában utoljára volt virágkarnevál, hiszen jövőre reményeink szerint már az építkezés fog folyni” – mondta Kósa Lajos, az ország második legnépesebb városának polgármestere a régi Nagyerdei Stadionban, méghozzá 2010. augusztus 20-án, a 41. Debreceni Virágkarneválon. A városvezető szavait alátámasztotta egy alig egy hónappal későbbi bejelentés, ekkor Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte egy tájékoztatón, hogy az állam 10 milliárd forintot biztosít egy új, minden igényt kielégítő létesítményre (később kiderült, hogy az áfát kifelejtették, azaz 12,5 milliárdról van szó), amely 2012-re elkészülhet. Nos, történelmi tény, hogy Kósa Lajosnak nem lett igaza, hiszen a 2011-es virágkarnevált is a lepukkant, régi stadionban tartották, s valószínű, hogy 2012-es augusztusi nemzeti ünnepen is ide futnak majd be a virágkocsik…


A legnagyobb akadály elhárult

Akadtak gátló tényezők, a legnagyobb gond az volt, hogy az építkezés levezénylésére létrehozott projektcég döntési jogosítványairól sokáig nem tudtak megegyezni a kormányoldal és a város képviselői. Idén májusban azonban ez a probléma is megoldódott, Kósa Lajos polgármester, Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója, Vígh László kormánybiztos, valamint Tauber Zoltán, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) vezérigazgatója látta el kézjegyével a projektcég létrehozásáról szóló megállapodást. Ekkor vált hivatalossá, hogy a 2011-es karneváli menet még a régi stadionba fut be, utána viszont kezdődik a bontás, aztán az építkezés. Ilyen feltételek mellett, ha nehezen is, de tartható lett volna a 2012-es átadási időpont.

Befejeződött a 43. Virágkarnevél, eltakarították a szemetet, a bontást azonban azóta sem kezdték el. A hivatalos álláspont szerint „még ki kell írni a bontást és az építkezést érintő közbeszerzési pályázatokat”. Ezen a ponton ismét egyértelművé vált, hogy valami nagyon nem stimmel a beruházás körül. Ha ugyanis májusban megalakult a projektcég, s vezetői tudták, hogy a Virágkarnevál után kezdődhetnek a munkálatok, akkor miért nem írták ki a közbeszerzési tendereket? Ábri Balázs, a projektcég egyik ügyvezetője (ő képviseli a várost) szerint nincs semmi gond, igaz, már ő is 2013, vagy 2014-es átadásról beszélt. „A konkrét kivitelezéshez várhatóan a jövő év második felében lehet csak hozzákezdeni, szó nincs ugyanakkor a beruházás csúszásáról” – nyilatkozta az ügyvezető a Magyar Rádiónak, ami a korábban közölt időpontok miatt egyszerűen értelmezhetetlen.

Ráadásul a debreceni beruházást tanulóprojektnek szánták a Puskás-stadion újjáépítése előtt. Csakhogy a fővárosi aréna rekonstrukciója a tervek szerint októberben, a magyar–finn Eb-selejtező után kezdődik, míg a debreceni beruházásnak – jó esetben is – egy évvel később vágnak neki. Időközben a DVSC remekül szerepel a bajnokságban, s egyáltalán nem délibáb, hogy jövő nyáron újra Bajnokok Ligája-selejtezőket játszik. Nehéz lesz megmagyarázni a debreceni szurkolóknak, hogy miért kell újra Budapestre utazniuk kedvenceik hazai meccseiért.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.