Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-25 07:00:00

A sérülése után visszatérő magyar teniszező máris győzni akar

Czink Melinda százat lépett előre a világranglistán

Sokan féltették a wimbledoni teniszbajnokság előtt Czink Melindát, hiszen roppant nehéz sorsolást kapott. A magyar játékos azonban bizonyított: két bravúros sikerrel már a legjobb 32 között várhatja a folytatást.

Nehéz időszakon van túl a 28 éves magyar teniszező, hiszen sérülései miatt hónapokat kellett kihagynia. A kényszerszünet időszakában egyre távolabb került a világranglistán elfoglalt, eddigi legjobb helyezésétől: 2009 szeptemberében a 37. volt a sorban, majd lecsúszott a 722. pozícióig. Onnan kezdte a visszakapaszkodást, ám a kisebb versenyeken kevés ranglistapont gyűjthető, így nehéz az út felfelé.


Segített a „védett ranglista”

Ebben a helyzetben jól jött a magyar teniszezőnek egy szabály, ami a sérülés miatt hosszabb kihagyásra kényszerülő sportolókat segíti. Aki sérülésekor bejelenti, hogy fél évnél hosszabb ideig egyetlen tornán sem áll rajthoz, az a visszatérése után nyolc versenyen (ezek közül egy lehet Grand Slam-viadal) kérhet úgynevezett „védett ranglistát”, ami azt jelenti, hogy a viadalokon a sérülés előtti időszak helyezéseinek az átlagát veszik figyelembe, így komolyabb tornákon is elindulhat. Czink Wimbledon előtti 262. helyezésével ugyanis nemhogy a Grand Slam-torna 128-as főtáblájára, de a selejtezőbe sem fért volna be. A szakértők kockázatosnak tartották, hogy a védett pozíciót éppen a füves pályás versenyen használta fel, hiszen a négy nagy megmérettetés közül eddigi pályafutása során Wimbledonban szerepelt a leggyengébben.


Bravúr az ausztrál Stosur ellen
 

Ráadásul a szerencse sem volt mellette, a sorsolásnál, hiszen mindjárt az első fordulóban a világranglista 10. helyén álló Samantha Stosur ellen kellett játszania. Természetesen az ausztrál hölgy volt a mérkőzés favoritja, mégis: a remekül és nem mellékesen bátran teniszező Czink két szettben simán verte ellenfelét. A magyar játékoson látszott, hogy a tenisz nélkül töltött időszakban mentálisan nagyon megerősödött, a legnehezebb pillanatokban sem remegett meg a keze. A siker pedig további önbizalmat adott, ráadásul a sikerrel „meg is örökölte” Stosur kiemelését.


Jakimova sem tudta megállítani

A második körben így jóval könnyebb ellenfelet kapott, igaz, Anasztaszija Jakimova is 162 hellyel előzi meg a ranglistán. A fehérorosz versenyzőnek azonban esélye sem volt a magyar lány ellen, Czink könnyedén jutott a legjobb 32 közé. A győzelemmel 160 pontot szerzett, s már biztos, hogy legalább száz helyet előrelép a világranglistán. Ha pedig sikerül az újabb bravúr, s a 20. kiemelt, kínai Peng Su-ajt is legyőzi, akkor az év utolsó nagy versenyén, az amerikai nyílt teniszbajnokságon már alanyi jogon lehet főtáblás.


M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.