Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-20 20:00:00

Másfél helyi labdarúgó játszik a szigetország kedvenc csapatában

Csodát tettek a ciprusiak a BL-ben

Három forduló után a ciprusi APOEL vezeti a BL G-csoportját, a kiscsapat mögött kullog a Zenit, a Porto és a Sahtar. Csoda, vagy valami más?

Hol van már az 1963 őszi rekordvereség, amikor a portugál Sporting 16-1-re verte az APOEL-t a Kupagyőztesek Európa Kupájában? Nagyot változott a világ, s egyre világosabbá vált, hogy csúnyán ráfizet, aki lebecsüli a ciprusi bajnokot!


Magabiztosan az elitligába

Könnyen elhelyezhetjük a változás mértékét, ha az APOEL legfrissebb eredményét nézzük: a BL szerdai játéknapján a portugál bajnok, Európa-liga címvédő FC Porto otthonában játszott 1-1-es döntetlent a szigetországi együttes, úgy, hogy előtte már legyőzte az orosz bajnok Zenit Szentpétervárt, és pontot szerzett az ukrán aranyérmes Sahtar Donyeck otthonában! De már a legrangosabb európai kupasorozat főtáblájáig vezető út is sokat elárul a csapatról. Az albán KF Skënderbeu Korçë elleni erődemonstráció (4-0, 2-0) után a szlovák bajnok Slovan Bratislavát is kapott gól nélkül búcsúztatták (2-0, 0-0), s a csoportkörbe jutásért a lengyel kirakatcsapat, a Wisla Krakkó sem tudta megállítani őket (3-1, 0-1). A krakkóiak büszkék is lehetnek, hiszen a szezon eddigi kilenc kupameccsén egyedül ők tudták legyőzni az APOEL-t.


Elsőre sem vallottak szégyent

A kiscsapat egyszer, a 2009/10-es szezonban már megmutatta magát a Bajnokok Ligájában, s akkor sem vallott szégyent. Bombaerős csoportjában ugyan utolsó lett az együttes, de az Atletico Madriddal kétszer is döntetlent játszott, s pontot szerzett a Chelsea otthonában is. A Portóval akkor is összekerült, de mindkétszer egygólos vereséget szenvedett. AZ UEFA legfrissebb klubranglistáján a 78. helyre tornázta fel magát (a legjobb magyar klub a 168. DVSC), s hamarosan még előrébb kerülhet, hiszen csoportjában esélyes a továbbjutásra. Az idén május 2-án hivatalba lépett klubelnök, Arisz Vaszilopulosz új korszakot ígért székfoglalójában, ilyen sikerekre azonban vélhetően ő sem számított.


Félelmetes látvány, Ciprus minden téren felzárkózott az európai focihoz


Megtérülhet a befektetés

A jelenlegi mester, a szerb Ivan Jovanovics tökéletesen ismeri a nyelvet, hiszen több mint egy évtizedet légióskodott Görögországban, s 2003 és 2005 között egyszer már dolgozott az APOEL-nél. Akkor nem volt ennyire sikeres, a második Jovanovics-éra (2008 januárjában kezdődött) azonban a klubtörténet legfényesebb diadalait hozta. Nicosiában rájöttek, hogy pénzt csak sok pénz szülhet, s ideális feltételeket teremtettek a profi munkához. Az 1999-ben átadott GSP Stadionban 22 859 néző fér el, s az APOEL meccsein szinte mindig tele a lelátó. Ha pedig ránéznek a csapat összeállítására, megállapíthatják, hogy köze sincs a nem is olyan régen még lesajnált ciprusi focihoz. A Portóban pontot szerző együttesben másfél ciprusi lépett pályára. Egyikük Konsztantinosz Haralambidisz a szigetországban született, Szavvasz Purszaitidisz azonban Görögországban: őt honosították, s kettős állampolgárként a, ciprusi válogatottban is bemutatkozott. Rajtuk kívül öt brazil, egy-egy görög, belga, bosnyák és macedón labdarúgó küzdött az El-győztes ellen. S az európai légiósok (a belga cserekapus, Urko Rafael Pardo kivételével) mindannyian szerepeltek hazájuk válogatottjában. S bár eddig sokat költöttek az APOEL felvirágoztatására, a remek BL-szereplés révén megtérülhet a befektetés.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.