Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-18 07:00:00

115 milliós veszteséggel zárt az MLSZ, de hamarosan profi vállalat lesz

Csányi Sándor is vágyakozik valami után

Megismételte a tavaszi futballfórumon tett kijelentéseit Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a keddi közgyűlésen: a nézőszámnak nőnie kell, a válogatottnak világversenyen, a klubcsapatoknak az európai porondon a helyük!

Az MLSZ telki edzőközpontjában rendezett közgyűlésén értelemszerűen Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar, a bankár, a szövetség elnöke vitte a prímet. Felszólalásában tulajdonképpen megerősítette a tavaszi futballfórumon tett nyilatkozatát. A program sarkalatos pontjai a következők: a válogatottnak 2020-ig legalább két nagy tornára (vb-re és/vagy Eb-re) ki kell jutnia; a fejlődéshez elengedhetetlenül szükséges, hogy a nemzetközi kupákban induló magyar csapatok bejárják azt az utat, amit a Ferencváros és a Debrecen taposott korábban (mindkét egylet beverekedte magát a BL-be); hét év múlva, vagyis 2018-ra az átlagos nézőszámnak a jelenlegi 2800-ról nyolcezerre kell emelkednie. Csányi Sándor addigra kétszer annyi igazolt futballistát szeretne látni, mint manapság.

Ggrandiózus program pénzügyi elemeiről tudtunkkal most nem szólt, de február végén azt vizionálta: 2020-ig 238,7 milliárd forint kerül a fociba. De hogy kitől és miként, azt azóta sem részletezte... A Magyar Labdarúgás Fórumán azonban ennél meglepőbb dolgot is mondott a Papp László Budapest Sportarénában: „Jelenleg a magyar futballban sem a pályán, sem azon kívül nincs profizmus.” Azóta majdnem három hónap telt el, és nyilvánvaló: ennyi idő alatt nem lett profi senkiből a magyar futballban, mindenesetre a tervek imponáló magabiztosságot sugallnak, az NB I színvonala ugyanis nem feltétlenül indokolja az efféle várakozásokat.


A visszaesés ellenére elégedett évértékelő

Csányi Sándor ezen a kedden a tavalyi év értékelésével nyitott, méltatta a futsal Eb-rendezést, a Spanyol Labdarúgó Szövetséggel kötött megállapodást, elismerően szólt Kassai Viktorról, akit a világ ötödik legjobb játékvezetőjének nevezett, s komoly fegyverténynek minősítette, hogy Magyarország rendezheti a 2012-es FIFA-kongresszust. Aztán kiderült, a közeljövőben újabb pályákkal kívánják bővíteni a telki edzőközpontot, s a következő nyolc évben 500 új pálya, és 2000 „grund” létrehozását tervezik. A nemzeti válogatott szereplését a hollandok elleni hazai buktát (0–4) leszámítva sikeresnek nevezte, noha a gárda tucatnyi helyet rontva visszaesett a FIFA-világranglista 52. helyére. Csányi elnök ennek ellenére komoly elvárást fogalmazott meg: a következő világbajnoki selejtezők sorsolásakor a harmadik kalapba kell kerülnie az együttesnek (ennek a csoportok sorsolásakor van jelentősége).


Fontos a nézőtéri biztonság, jön a szurkolói kártya

Az MLSZ elnöke a Puskás Ferenc Stadionnal kapcsolatban elmondta: lehetőség szerint még az idén kiírják a pályázatot. Vagy a jelenlegi stadionon belül épül meg az új, vagy a régit lebontva lesz egy új. Egyúttal kiemelten fontosnak nevezte a nézőtéri biztonságot, szeretné, ha eltűnnének a stadionból a kerítések, ezért az elnök támogatja a szurkolói kártya bevezetését. Pénzről akkor beszélt, amikor bejelentette: a tavalyi évet az MLSZ 115 millió forintos veszteséggel zárta, de „ezzel előzetesen számoltak”. Az MLSZ korszerűsítése folyamatban van, a szövetség hamarosan egy professzionálisan működő vállalat lehet – ígérte Csányi elnök.

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.