Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-02-28 16:15:00

Magyar szála is van az egész Európát behálózó fogadási csalásnak

Bűnszervezet, maffia-módszerek és rengeteg pénz a bundabotrányban

Lassan a komplett labdarúgást beárnyékolja az egész Európára kiterjedő fogadási-csalássorozat. Az volna a meglepő, ha nem érintene meg tömegeket a könnyű pénzkereset lehetősége.

A bochumi főügyész manapság gyakrabban szerepel a sportoldalakon, mint Michel Platini, az UEFA első embere, pedig az európai szövetség egykori Aranylabdás, Európa-bajnok elnökének alapesetben több köze van a sportághoz, mint a német jogásznak. Az észak-rajna-vesztfáliai város bűnüldöző szervénél futnak össze a Németországban kirobbant, ám egész Európát érintő csalássorozat szálai.


Bizonyított a magyar szál, benne vagyunk a bundában

Bernd Bieniossek vezetésével vizsgálódnak az ügyészségi nyomozók, akik közül négyen hónapok óta csak a manipulált labdarúgó mérkőzésekkel foglalkoznak. A szálak Magyarországra is elérnek, a DVSC két labdarúgóját, Mészáros Norbertet és Vukasin Polekszicset el is tiltotta az UEFA (jelentési kötelezettség elmulasztása miatt), ám a magyar futball ennél sokkal mélyebben érintett az ügyben. Hazai első osztályú bajnokik, magyar együttesek európai kupameccsei sorjáznak a gyanús meccsek listáján, amely még közel sem teljes.
 

A magyar klubvezetők a felháborodáson kívül nemigen tettek semmit a tendencia megállításáért, nem rendeltek el házon belüli vizsgálatot, nem ajánlottak együttműködést a nyomozó szerveknek. A Honvéd, az Újpest és a Debrecen vezetői ugyanúgy reagáltak: amíg nem kapták meg a hivatalos vádiratot, addig nekik nincs dolguk a bundaváddal – mondták. A manipulált meccsekről tudomást szerezve persze megdöbbenhetünk, felháborodhatunk, ám nyilvánvaló: a jelenkor futballjában hatalmas a kísértés.


Az eredményt sem kell befolyásolni a nyereményhez

A kérdés önmagát kínálja: ha már a sima totó világában is – tehát amikor szó sem volt még internetes fogadásról – jelen volt a labdarúgásban a fogadási csalás, akkor miért hiányozna most? A világhálón különösebb keresgélés nélkül találunk online fogadóirodákat, s ezeknek szinte végtelen a kínálata. Megdöbbentő, de tulajdonképpen nem is kell a mérkőzés eredményét befolyásolni ahhoz, hogy komoly pénzhez jussanak a bennfentesek. Nézzünk is meg néhány példát!

Szinte mindegyik irodánál lehet arra pénzt feltenni, hogy melyik csapat kezdi a mérkőzést. Mivel a fociban a középkezdés joga nem dönt semmiről, így elég, ha a két csapatkapitány megbeszéli, hogy a pénzfeldobás után melyikük választja a kezdés lehetőségét, s máris 80-85 százalékot kereshet a befektetett pénzéhez, aki előre értesült a választás eredményéről.


Tíz másodperc alatt bejön a két tuti tipp

Bedobás, kirúgás vagy szöglet lesz az első esemény a meccsen? Íme, a következő tétel, amely különösebb erőfeszítés nélkül megoldható, s szintén nem kell borítani a papírformát ahhoz, hogy a középkezdés után egy rosszul sikerült indítás az oldalvonalon kívül hagyja el a pályát. Még tíz másodperce sem tart a mérkőzés, s máris van két tuti fogadási lehetősége az ügyeskedőknek, s erre nyugodtan mondható, hogy nem is történt eredményt befolyásoló csalás.

A magyar Totókirály lebukott

A fogadási csalások hőskorában kiváló táptalajt biztosított a manipulációnak, hogy a totóprogramba a nyári holtszezonban olyan hazai meccsek kerültek, amelyek nyűgöt jelentettek a résztvevőknek. Az úgynevezett „Nyári Totó-kupa” meccseinek eredménye cseppet sem érdekelte a csapatokat, így egy kis extra juttatásért könnyen rá lehetett venni a játékosokat a csalásra. A „Totókirályként” elhíresült Molnár Tibor és emberei így jutottak jelentős pluszjövedelemhez, ám a sok telitalálat szemet szúrt a hatóságoknak, bedőlt az üzlet, Molnár börtönbe került, s jónéhány alsóbb osztályú futballistát hosszú időre eltiltottak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kicsit bonyolultabb, de még könnyedén megvalósítható lehetőség, ha a gólok számát illetően akarnak tutira menni a felek. Egy gyors gólváltás a találkozó elején, s 1-1-ről indulhat az éles meccs, s máris biztos, hogy 1,5-nél többször zördül meg a háló. Kedvelt, s jól fizető módszer a meccsek közbeni fordulatokra való fogadás. A tipp ilyen esetben, hogy félidőben még a vendégcsapat vezet, a végén azonban a hazaiak örülhetnek. Ehhez persze több embert kell bevonni a játékba, ám sokkal jobban is jövedelmez, ráadásul élő fogadás esetén még inkább kifizetődő.


A profi tenisz is benne van?

S itt más sportágak is terítékre kerülhetnek, elég csak a teniszező, Nyikolaj Davigyenko 2007-es sopoti meccsét említeni, amikor az orosz a 6:2-re nyert első játszma után váratlanul feladta a meccset. Csipetnyi szépséghiba, hogy a „jó megérzésű” fogadók hétmillió dollárt tettek fel élő fogadásban az egyébként is esélytelenebb, s vesztésre álló az argentin Vasallo Arguello győzelmére. Az oroszt eltiltották, s noha mindvégig tagadta a csalást, összes azóta játszott meccse előtt szóba került az a furcsa parti.

A lehetőség a manipulációra szinte végtelen. Ráadásul aki egyszer belekeveredett a fogadási csalásokkal hivatásszerűen, maffia-módszerekkel dolgozó bűnszervezetek hálójába, az nagyon nehezen tud kimászni onnan…

M. B.

Képünk illusztráció. Fotó: worldcupbetting2010.blogspot.com
 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.