Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-09 07:00:00

Klubvezetőként vagy válogatottmezben is letartóztatják a törvényszegőt

Bűnözők a sportban: Zemplényitől Stadlerig

Az Újpest tulajdonosának előzetes letartóztatása ismét bizonyította: az élsportban szerzett ismertség sem jelent védelmet a bűncselekményt elkövetőknek.

Szívinfarktus következtében, de legalább szabadlábon érte a halál a rendszerváltozás utáni első „sportos” bűnözőt, Zemplényi Györgyöt: a nem jogerősen négyévi fogházbüntetésre ítélt csaló a Magyar Úszóválogatott és a Budapesti Rendészeti SE egykori menedzsereként kívánta elkerülni a felelősségre vonást. Zemplényi a sportág szinte összes nagyágyúját megkárosította, olimpiai bajnokok, köztük Darnyi Tamás és Rózsa Norbert pénzét is elsikkasztotta, utóbbinak két lakását eladta, ám a pénzt soha sem utalta át az úszónak. Zemplényi a barcelonai olimpia előtt, 1991 nyarától 1992 júliusáig legalább 500 milliós kölcsönt vett nagyrészt magánemberektől, a kor meghatározó közéleti szereplőitől.


Zemplényi a bíróságon: még kedvenc úszóit is csúnyán átvágta
Fotó: MTI

A visszafizetést az olimpia utánra ígérte, de a Barcelonából hazatérő „aranygépet” már hiába várta Ferihegyen a rendőrség. Zemplényi az utolsó pillanatban megsejtett (megtudott?) valamit, nem szállt fel a repülőre. Négy évig bujkált, majd a koppenhágai nagykövetségen feladta magát. Első fokon négy évet kapott, de megromlott egészségi állapota miatt szabadlábon várta a folytatást. Szíve végül nem bírta a sikkasztással járó majdnem egy évtizede tartó stresszt, 1999. januárjában halt meg.


Juhászból milliárdos, majd adócsaló

Stadler József valószínűleg ma is háborítatlanul élné a milliárdosok gondtalan életét, ha nem vág bele a futballbizniszbe, tényleg csak hobbiként: az akasztói vállalkozó kizárólag betett a fociba, haszna nem volt belőle. Stadler juhászként kezdte, majd a rendszerváltozás hajnalán vitte véghez első nagy dobását, amikor megérezte, hogy felmegy a sörösüvegek betéti díja. Hatalmas készletet vásárolt fel, hatvanmillió forintot keresett rövid idő alatt, húsz évvel ezelőtt! Aztán egyre bővült a Stadler-biznisz, s a hatalmas hasznot a sportba fektette. Elhatározta, hogy a Kiskőrösi Petőfit az NB I-be viszi. Kinevették. Egy évvel később (1994-ben) a csapat – immáron Stadler FC néven – feljutott a legmagasabb osztályba. A tulajdonosnak azonban ez nem volt elég. Stadiont épített Akasztón, a puszta közepére.


Máig úgy tartja, a foci és a stadionépítés lett a veszte
Fotó: MTI

Valószínűleg ennek köszönhető, hogy az adóhatóság vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezett, majd hosszú per végén a bíróság kiemelten súlyos adócsalás miatt első fokon kilenc évre ítélte. A testület másodfokon enyhített, de a vállalkozó az előzetessel együtt így is majdnem négy évet töltött rács mögött. Időközben a stadion szó szerint az enyészeté lett. Stadler a börtönévek után megint jól menő vállalkozó lett, ám az újabb vizsgálat ismét súlyos adócsalást állapított meg: az egykori klubtulajdonosra újra börtön várhat (4 év, 10 hónap), bár még csak első fokon született ítélet.


Tasnádit már mindennel vádolták

Tasnádi Pétert legutóbb kevesebb mint egy hete helyezték ismét előzetesbe. A Pesti Központi Kerületi Bíróság korábban kiengedte, lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, ám az ügyészség fellebbezett, majd az ítélőtábla ismét elrendelte előzetes letartóztatását. Tasnádi Pétert önbíráskodással, rablással és személyi szabadság megsértésével gyanúsítják. Az ügyben első fokon eljáró Fővárosi Bíróság 2009 májusában hat év börtönre ítélte. A bíróság bűnösnek mondta ki visszaesőként elkövetett, kétrendbeli emberölés előkészületében és felbujtóként elkövetett, kétrendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, felbujtóként elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, közveszéllyel fenyegetés, rongálás, sikkasztás, csalás, magánokirat-hamisítás, garázdaság, közveszélyokozás, zsarolás, súlyos testi sértés kísérlete és lopás elkövetése miatt.


Szeretett élsportolókkal válogatott melegítőben mutatkozni: az ízléses kandalló előtt Farkas Péterrel, a kábítószerrel való visszaélés miatt jogerősen hét évre ítélt olimpiai bajnokkal
Fotó: tasnadipeter.com

Tasnádi fénykorában, a 90-es évek elején a Maccabi Sportklub vezetésével, majd az Utcai Harcosok Szövetsége megalakításával került sportos közegbe. Edzési és versenyzési lehetőséget adott a küzdősportokban jeleskedőknek, a sportolók pedig cserébe állítólag pénzbehajtásban kamatoztatták „tudásukat”, és szórakozóhelyek portaszolgálatait látták el. Tasnádi előszeretettel mutatkozott élsportolói körében, sőt: egyszer a válogatott sportolóknak gyártott nemzeti színű melegítőben tartóztatták le…


Újpest lila ködbe borult

A legfrissebb hír: a rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás és más bűntettek gyanújával a múlt héten őrizetbe vette T. Sándort, az Újpest FC tulajdonosát. A gyanú szerint fiktív okiratok előállításával próbálta eldönteni egy hévízi ötcsillagos szálloda tulajdonjogvitáját. T. Sándor napokkal korábban Újpestre csábította Leo Beenhakkert, a hollandok ikonját.


Leo most jött, de a főnök rendőrségi ügye miatt máris mehet?
Fotó: ujpestfc.hu

Megyeri úton szakmai igazgatóként alkalmazott korábbi edző holland szövetségi kapitányként és klubedzőként aratott sikereket, három holland (Ajax: 2, Feyenoord: 1) és három spanyol (Real Madrid) bajnoki címet szerzett. Lassan csomagolhat, mert a hírek szerint az Újpest szponzorai is fontolgatják távozásukat, mondván, nem szeretnék, ha nevüket összefüggésbe hoznák bármilyen bűncselekménnyel.

 

S. V. A.–M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.