Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-04 07:00:00

A magyar trénerek avítt szemléletük miatt nem értik a mai futball lényegét

Brutális lépés előtt az MLSZ: jönnek az edzőcserék!

Az akadémiák és a sportágba pumpált állami milliárdok sem fogják megváltani a labdarúgást. Az MLSZ ezdzőcsere-programot indít.

A magyar edzői kar szövevényes kapcsolatrendszere már-már legendás: egy kicsi, ám érdekérvényesítés terén igen hatékony társaság évtizedek óta egymás között cserélgeti az NB I-es kispadokat. Aki megbukott itt, az gond nélkül folytathatta ott, és fordítva. Vannak, akik többet hakniztak az országban, mint a Korda-Balázs Klári duó, és szinte már az összes kispadon ültek. Az eredményességük csak magyar szinten értelmezhető: ugyan csapataikkal voltak bajnokok vagy rendre dobogó-közeli helyen végeztek, ám ez európai szinten nem ér semmit. Noha minden szezon előtt azt kommunikálják a klubcsapatok, hogy a nemzetközi helyezést érő pozíció megszerzése a cél, ez csak bajjal jár. Ott egy ciprusi csapat is gyakran megoldhatatlan feladatot jelent a selejtezőben. De volt már, hogy a liechtensteini FC Vaduz ejtette ki a magyar kupareprezentánst – Vaduz amúgy az Ausztria és Svájc közé ékelődött hercegség fővárosa, ötezren lakják…


Külföldiek hozhatják a szakmai áttörést

Információink szerint az MLSZ legfelsőbb vezetése történelmi tettet fontolgat. Azért, hogy a kedvező kormányzati hátszél, az általunk már többször taglalt (itt és itt) 2,2 milliárd forintos állami támogatás, valamint az akadémiai képzés kiépülése folytán a rendszerbe kerülő tehetségek ne vesszenek el úgy, ahogy korábban, edzőcsere program indul. A magyar edzői kar a megállapítások szerint nem tudna élni a kivételes lehetőséggel. Egyrészt idős és motiválatlan, másrészt versenyhelyzetben sohasem kellett semelyik mesternek kipróbálnia magát, világképük avítt. Az egyik leghíresebb magyar tréner például minden szakmai fórumon azt hangsúlyozza, hogy a tv-k a hibásak a magyar foci rossz megítéléséért, mivel annyi külföldi meccset sugároznak… Nem azt szűrte le, hogy neki kellene felzárkóznia, hanem a médiát okolta, mert megmutatja, hogy a boldogabb országokban miként játsszák ezt a sportágat. A magyar foci pechje, hogy a helyükre igyekvő fiatalok képességei is erősen vitathatók, közöttük sincs európai értelemben trénernek minősíthető szakember. Ezért komolyan felvetődött az edzőcsere program lehetősége. A programban külföldről igyekeznek – akár az MLSZ segítségével – Magyarországra csábítani híres trénereket, akik levezényelnék a hazai edzőgarnitúra által évtizedek óta elodázott szakmai áttörést. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen már korábban is taglaltuk, Magyarországon csak bukhat a külföldi edző. Az MLSZ-ben egyre többen hiszik: ezúttal másképp lesz.

 

 

S. V. A.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Foci
  • Gera számára véget ért ez az idény
  • Aczél fogdába került
  • Aczél ügyvédje kabátlopást emleget
  • Elhunyt Albert Flórián
  • Moszkovita vádak a fociedzők képzésén
  • Egy rendőr teheti tönkre a magyar focit
  • Foci: 24 órára az Eb-től
  • Hogy juthat ki az Eb-re a fociválogatott?
  • Einstandolják a sportközvetítések javát?
  • Várszegi elsőként szállt ki a focibizniszből

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.