Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2012-01-10 06:00:00

London: örökös eltiltást kockáztat a doppingoló magyar versenyző

Brutális büntetést ígér a MOB

A londoni centi már két méternél is rövidebb, 199 nap múlva rajtol az olimpia, a Magyar Olimpiai Bizottság pedig ennek okán helyzetelemzésben rögzítette: aki doppingol, örökös eltiltást reszkíroz.

Kevesebb mint kétszáz nap múlva, július 27-én kezdődik a londoni olimpia, amelyre a legfrissebb adatok szerint eddig 83 sportoló szerzett indulási jogot. A létszámot erősen befolyásolja a női vízilabdázók, illetve a férfi kézilabdázók kvalifikációs eredménye, amennyiben a tavaszi viadalokon sikerül indulási jogot szerezniük, akkor még teljesülhet Borkai Zsolt MOB-elnök 120–140 fős várakozása.


Felvilágosítás a tudatlanság ellen

A MOB hivatalos honlapján közzétett helyzetelemzésében leszögezte: kiemelt figyelmet fordít a doppingellenes küzdelemre. A WADA (a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) már jóváhagyta a magyar versenyzőkre vonatkozó új, a korábbinál jóval szigorúbb MOB-szabályzatot. Ennek első lépéseként a szervezet újabb, ezúttal ötéves szerződést kötött a dr. Tiszeker Ágnes vezette Magyar Antidopping Csoporttal (MACS). Egyúttal elrendelte, hogy az olimpiáig az összes kvalifikált sportolónak kötelező részt vennie a MACS által rendezett felvilágosító előadások egyikén. Itt többek között arra hívják fel a sportolók figyelmét, hogy még egy ártalmatlan, bármelyik gyógyszertárban vény nélkül beszerezhető megfázás elleni gyógyszer is tartalmazhat tiltólistán szereplő anyagokat! Mivel a MOB a zéró toleranciát preferálja, ezért a vétlen, tudatlanságból elkövetett doppingolás is ugyanolyan büntetést von maga után, mint az előre eltervezett tiltott teljesítményfokozás.


Londonig legalább három ellenőrzés lesz

A tét nagy: aki Londonban doppingvétséget követ el, örökre kizárja magát az olimpiáról! Mivel a MOB fontosnak tartja a kvalifikációs eredmények tisztaságát is, ezért előírta: az indulási jog megszerzését követő két napon belül az összes olimpikonnak kötelező vizsgálatra jelentkeznie. Az utazásig a csapattagoknak legalább háromszor kell mintát szolgáltatniuk, ebből az utolsót az elutazás előtti 48 órában. Ezek után teljes bizonyossággal kizárható, hogy London legyen a magyar sport második Athénja: a görög fővárosban két arany, egy ezüst volt a veszteséglista. Az erkölcsi ennél sokkal nagyobb.

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.