Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-11-25 19:30:00

A szigetországi elitalakulatok szenvednek a legrangosabb focikupában

Anglia, a levert sereg: oda a focihegemónia

Korábban az volt a természetes, hogy három angol csapat szerepelt a legrangosabb európai kupa elődöntőjében, most három szigetországi klubot fenyeget a veszély, hogy már a csoportkörből is képtelen továbbjutni. Példátlan!

Ez nem a Premier League, hanem a Bajnokok Ligája, valamit tenni kell az angol dominancia ellen. Néhány évvel ezelőtt ez volt a téma az európai futballban, manapság viszont komoly gondban vannak a szigetország elitklubjai.


Belügy volt a végjáték

Bizony, 2007 és 2009 között, három szezonon át Angol-kupának is becézhettük volna a BL végjátékát, hiszen az elődötő négyes fogatában mindannyiszor három Premier League-résztvevő szerepelt. A 2006/07-es szezonban kezdődött a nagy brit nyomulás, a Liverpool, a Chelsea és a Manchester United mellett a Milan képviselte „Európa többi részét” a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata között, igaz, a milánóiak végül meg is nyerték a kupát. Egy esztendővel később az angol trió maradt, a Milan helyére a Barcelona került az elődöntőbe, a moszkvai finálé azonban már szigetországi belügy volt, végül emlékezetes, drámai tizenegyespárbaj után a MU vihette haza a díszes trófeát. A 2008/09-es évadra csak az angol hármas összetétele változott: a Liverpool helyére az Arsenal került, „idegennek” pedig ismét maradt a Barca, s a katalánok végül meg is nyerték a döntőt. Úgy tűnik, a hatalmas angol fölény mára a múlté, sőt…


A visszaesés első jelei

A visszaesésnek már akadtak jelei, hiszen a 2009/10-es szezonban egyetlen angol klub sem jutott a négy közé, s egy évvel később is csak a MU verekedte át magát az elődöntőig. Most viszont olyan szégyen eshet meg a ködös Albion képviselőivel, amely a Bajnokok Ligája kibővítése óta egyszer sem: előfordulhat, hogy csak egyetlen csapatuk jut tovább a csoportkörből!


Csak az Arsenal helye biztos a 16 között

Az F-csoportban szereplő Arsenal már biztos továbbjutó, sőt csoportelső, ám a a másik három angol együttesnek nem lesz könnyű dolga. A Manchester United (C-csoport) Bázelban zárja a csoportkört, s ha veszít, kiesik, s vígasztalódhat az Európa-ligában. A Chelsea is élet-halál meccset játszik a Valencia ellen, a londoniak helyzete annyival jobb, hogy ők hazai környezetben lépnek pályára. Nehezíti viszont a dolgukat, hogy a spanyoloknak egy 1-1-es vagy annál többgólos döntetlen is elég a továbbjutáshoz, azaz a Chelsea is győzelmi kényszerben lesz kénytelen futballozni. A Manszur-sejk milliárdjaiból megerősített Premier League listavezető Manchester City helyzete ennél is rosszabb, hiszen nem elég, ha legyőzi hazai pályán a már a biztos csoportelső Bayern Münchent, továbbjutásához az is szükséges, hogy a Napoli ne nyerjen a pontnélküli sereghajtó Villareal otthonában. Anglia tehát aggódva várhatja a BL december 6-7-iki utolsó csoportkörét. Becsülete, múltja, hagyománya a tét!

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.