Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-07 07:00:00

Sorsdöntő napok előtt állnak Hangáék, a tét az Eb-szereplés

A magyar kosárlabdázás jövője a tét

Tizenkét év kihagyás után ismét kijuthat az Európa-bajnokságra a férfi kosárlabda-válogatott: a feladat teljesíthető, a selejtező-csoport három csapatából kettő szerez jogot a litvániai Eb-re.

Sorsdöntő hét következik a férfi kosarasok életében. A gárda Portugália és Finnország válogatottjaival szemben kvalifikálhatja magát az Eb-re: Mészáros Lajos jelenlegi szakmai igazgató legutóbb 12 éve, még szövetségi kapitányként élt meg hasonló sikert a Dávid Kornél fémjelezte válogatottal. Speciel a mai keretben is van egy NBA-kötődésű játékos, tudniillik Hanga Ádámot a nyár elején kiválasztotta (azaz draftolta) az észak-amerikai profi bajnokságban szereplő San Antonio Spurs. (Dávid Kornél az egyetlen magyar, aki játszott az NBA-ben, de őt draft nélkül igazolta le a Chicago Bulls.)

„Ádám képességei megvannak ahhoz, hogy a világ legerősebb ligájában játsszon, és sokat jelenthet neki augusztusban az Európa-bajnoki pótselejtező, amelyen ha sikeresen szerepel a válogatott, akkor az Eb-n a kontinens legjobbjai ellen is bizonyíthat” – kommentálta akkor a fejleményeket Mészáros. Az Eb-selejtező teljesítése nehéz, de nem lehetetlen küldetés: a magyar, portugál, finn trióból két válogatott jut ki a hónap utolsó napján kezdődő litvániai Eb-re. A sorozat mindkét hazai mérkőzését a magyar bajnok Szolnok csarnokába vitte a szövetség, ahol a mindig ezer fokon égő szurkolótábor lehet a válogatott legnagyobb segítsége, ráadásul pénzt kérnek a belépőért.


A júniusban honosított amerikai Trotter Obie lehet a csapat egyik motorja
Fotó: MTI/Bugány János

Tavaly augusztusban a magyar válogatott nyolc mérkőzést játszott a 2011-es litvániai Eb-részvételért. Noha a csapat az utolsó helyen végezett a selejtezőcsoportban, az Európai Kosárlabda Szövetség vezérkarának döntése nyomán 24 csapatosra emelkedett az Eb-n induló csapatok száma. Így a mieink is kaptak egy újabb lehetőséget, hogy a fennmaradó két hely valamelyikét megszerezzék. A sikerért kemény felkészülési programot hozott össze a szakmai stáb, július 4-étől a hónap végéig Bükön edzőtáborozott a csapat, közben Szombathelyen és Körmenden felkészülési meccset játszott Irán ellen – mindkettőt megnyerte. Aztán Ausztriában az osztrák válogatottat is legyőzte, majd egy dupla meccs következett a szerb universiade válogatott ellen. Az elsőt hozta, a másodikat bukta a csapat. A magyar válogatott vasárnap indul Portugáliába, az első meccs kedd este lesz.

A magyar válogatott mérkőzései
Augusztus 9. Portugália–Magyarország (Coimbra)
Augusztus 12. Magyarország–Finnország (Szolnok)
Augusztus 18. Magyarország–Portugália (Szolnok)
Augusztus 21. Finnország–Magyarország (Helsinki)

 

 

 

 

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.