Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-29 06:00:00

Debrecen és Diósgyőr nézőszám tekintetében simán veri ellenfeleit

A keleti végek mentik meg a magyar focit

Két kelet-magyarországi csapat jelenti a színt a magyar bajnokságban: Debrecenben és Diósgyőrben kitört a futball-láz, rendre megtelnek a lelátók.

Az igazi futballhoz hozzátartozik a miliő, az a hangulat, amely nélkül a legjobb meccs sem az igazi, olyan, mint a pazarul elkészített étel fűszerek nélkül. Magyarországon évek óta üres lelátók előtt játsszák a bajnokság jelentős részét, azonban ebben a szezonban a keleti végeken valami megmozdult.


Kivételes pillanat: roham a jegyekért

Miskolcon és Debrecenben újra divat lett meccsre járni, rendszeresen megtelnek a lelátók, irigylésre méltó a hangulat. Vasárnap délután egymás ellen játszik a két kelet-magyarországi csapat, s a DVSC–DVTK meccsre már napokkal korábban szinte lehetetlen belépőhöz jutni, a találkozó napján már ki sem nyitnak a pénztárak. Diósgyőrben roham indult a debreceni vendégszektorba szóló jegyekért, hiszen az Oláh Gábor utcai stadionban nyolcszázan férnek be a látogatóknak elkülönített részre. A hírek szerint a DVTK hívei közül ötször ennyien szerettek volna ott lenni a hét utolsó napján a Loki-stadionban, éppen ezért próbáltak meg segíteni a hazaiak. A rendező klub a két szurkolótábor hagyományosan jó viszonyára tekintettel leszűkíti a biztonsági zónát, így 1100 diósgyőri fanatikus biztathatja majd a helyszínen kedvenceit.


Hagyomány, tradíció, lokálpatriótizmus

De miért éppen a két tiszántúli megyeszékhelyen szeretik ennyire a labdarúgást? Egyrészt a hagyományok miatt, hiszen Debrecenben és Miskolcon is komoly tradíciója van a focinak, már akkor rengetegen jártak meccsekre, amikor még a fővárosi csapatok uralták az NB I-et. A két piros-fehér klub egyaránt volt nehéz helyzetben a rendszerváltozás óta eltelt 21 évben (a diósgyőriek többször is), ám a szurkolók mindannyiszor kitartottak a klub mellett. A Debrecen útja azért nem volt annyira rögös, hiszen az új évezred legsikeresebb magyar klubja, ötször nyert bajnokságot, szerepelt a BL-ben és az Európa-ligában is. Diósgyőrben még csak álmodoznak hasonló sikerről, de hogy milyen nagy az igény a minőségi focira, azt jelzi: a DVTK NB II-es bajnoki címét több mint tízezren ünnepelték júniusban…


Tízezren a lelátókon

Mindkét helyen a városhoz kötődő, ambiciózus szakember irányítja a csapatot, ám a debreceni Kondás Elemér és a diósgyőri Benczés Miklós egyaránt szerény ember. Mindketten tudják, hogy egy város csapatának fontosak a helyi játékosok, s bár a DVTK-ban egyelőre kevés a saját nevelésű futballista, a Lokiban a kezdőcsapat öt-hat tagja rendszeresen debreceni születésű és nevelésű. A legutóbbi szezonban akadt olyan első osztályú csapat, amelynek 15 hazai meccsére összesen 16 ezer néző volt kíváncsi. Vasárnap a DVSC–DVTK rangadón tízezren lesznek, s azért csak ennyien, mert többen nem férnek be a debreceni stadionba. Manapság a komplett első osztályú mezőny irigykedik a keleti duóra, s nem csak a jegybevétel miatt. A Loki és a DVTK meccsein legalább már a hangulat olyan, amilyen egy futballmeccsen szokás.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.