Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-17 07:00:00

Álomszerű volna, ha az összes londoni kvalifikációt begyűjtenénk a Maty-éren

A katonaságot is bevetették a szegedi vb-n

Minden idők legnagyobb magyar csapata indul minden idők legnagyobb volumenű kajak-kenu világbajnokságán. A szerdai rajt előtt már a katonaságot is bevetették a szegedi szervezők.

A négy paraversenyzővel együtt 48 magyar sportoló száll vízre az év egyik legfontosabb hazai sporteseményén, a szerdán kezdődő szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Ez minden idők legnépesebb magyar vb-csapata, de az indulók száma is rekordot dönt: 94 ország több mint 1300 versenyzője lapátol a Maty-éren. A tét a vb mellett a londoni ötkarikás játékokra való kijutás is, a 248 olimpiai hely közül 176 sorsa dől el a héten.


Storcz maximális kvótáról álmodik

Storcz Botond szövetségi kapitány legalább tíz érmet vár a válogatottól, de azt talán még annál is fontosabbnak tartja, hogy a csapat kiharcolja a maximálisan elérhető kvótaszámot. Az együttes ideális esetben 18 indulási jogot gyűjthet (férfi kajakosoknál egy országból 8, a női kajakosoknál 6, a kenusoknál pedig 4 versenyző indulhat a 2012-es olimpián). Amikor 2006-ban Szeged legutóbb vb-házigazda volt, a női kajakosok mind a kilenc számában magyar győzelem született. Az szinte biztos, hogy megismételhetetlen az öt évvel ezelőtti, álomszerű teljesítmény, ám a kilenc hazai induló ezúttal is minden számban az éremesélyesek közé tartozik.


Melegítenek a Maty-éri olimpiai központban: mától élesben lapátolnak
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

K-1 500 m-en az Európa-bajnok Kozák Danuta száll harcba az olimpiai kvótáért, míg K-2 500 m-en a 29 vb-címével rekorder Kovács Katalin – miután Janics Natasa anyai örömök elé néz – új párral, Csipes Tamarával vesz részt a versenyen. Utóbbi egység is győzni tudott a júniusi, belgrádi kontinensviadalon. Négyesben a Szabó Gabriella, Kozák, Kovács, Benedek Dalma összeállítású kvartett próbálja megvédeni Magyarország vb-címét. Az új olimpiai számban, K-1 200 m-en Paksy Tímea képviseli a magyar színeket.


Kenuban Vajda a legesélyesebb

A férfi kajakos csapat 18 fős, közülük leginkább a K-2 1000 m-en érdekelt, friss Eb-bronzérmes Dombi Rudolf, Kökény Roland duó és a négyes – Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely – számít dobogóra esélyesnek. A kenus csapat 15 férfi és két női versenyzőből áll. A legnagyobb esélyes az olimpiai bajnok Vajda Attila, aki a 2010-es, poznani második hely után most szeretné itthon tartani az anyanyérmet. Tavaly centikkel maradt csak le a győzelemről, ezért edzőjével, Vécsi Viktorral a vb-t megelőző utolsó hetekben nagy hangsúlyt fektettek a taktikára, és a gyorsító munkára.


Honvédségi segítségnyújtás

Megfeszített tempóban dolgozott a technikai személyzet is, a szervezők a honvédség segítségét kérték a tribünnel szembeni szigeten épülő gigantikus, 64 négyzetméteres kivetítő felhúzásához: a szentesi műszaki alakulat több tonna alkatrész úsztatott be a partról a szigetre. „A katonák szerint ennél is nagyobb bravúr volt, amikor az általuk épített pontonhídon átgurult a majdnem 50 tonnás daruskocsi, amelyik a helyére tette a pókkamerát tartó hatalmas oszlopokat” – nyilatkozta a vb honlapjának Sztaics István, a vb technikai igazgatója (az akció a fenti képen látható).

 

– mi –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.