Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-07-28 07:00:00

Miben segíthet a lila-fehéreknek az edzőlegenda, Leo Beenhakker?

200 milliót vesztett az Újpest a Feyenoordon

Újpesten tovább él a holland vonal, Leo Beenhakker lehet az új sportigazgató. Pedig drága ez a kapcsolat, a Feyenoorddal kötött 2005-ös együttműködési megállapodás eddig 200 milliójába került a lila-fehéreknek.

Még el sem ültek a Kovács Zoltán elküldése után felkorbácsolt hullámok a Megyeri úton, amikor a lila-fehérek újabb szenzációs hírrel sokkolták a sportközvéleményt. A kirúgott újpesti ikont ugyanis a holland Leo Beenhakker követheti a sportigazgatói poszton. A 69 éves szakembert nyugodtan sorolhatjuk a sztáredzők közé, hiszen dolgozott többek között a Real Madridnál, az Ajaxnál és a Feyenoordnál, utolsó zajos sikerét pedig a lengyel válogatott szövetségi kapitányaként érte el.

Lengyelországban 2008-ban meg is kapta az egyik legmagasabb állami kitüntetést, miután kijutatta a kontinenstornán korábban sohasem szereplő csapatot az Európa-bajnokságra, selejtezőcsoportjában többek között Portugáliát, Szerbiát, Finnországot és Belgiumot megelőzve. Igaz, az Eb-n már nem termett babér a lengyelek számára, hiszen mindössze egy pontot szereztek csoportjukban, s ezzel az utolsó helyen zártak. Beenhakker a lengyel kaland után tért vissza régi sikereinek a helyszínére: a Feyenoord technikai igazgatója lett.
 

Együttműködés megállapodás, érdemi eredmény nélkül

S itt lépett az életébe a magyarországi szál. A Feyenoord és az Újpest már évekkel korábban egymásra talált: a két klub még 2005-ben kötött együttműködési megállapodást, aminek a lényege az lett volna (indokolt a feltételes mód), „hogy a hollandok segítenek az Újpest FC-nek abban, hogy minél hamarabb megkezdhesse a felzárkózást az európai élmezőny felé, továbbá elsajátíthassa azt a futballkultúrát, aminek köszönhetően a Feyenoord már évtizedekkel ezelőtt Hollandia és a kontinens egyik meghatározó csapatává vált”. (Az idézet a megállapodás bejelentésekor kiadott közleményből származik.)

– Nem ajándékot adunk a magyar csapatnak, hanem egy befektetést kötünk. Céljaink közt szerepel, hogy hamarosan a Feyenoord első csapatában is bemutatkozhasson egy itt kinevelt, kiváló magyar játékos, valamint természetesen az, hogy az Újpest is remek labdarúgókkal gazdagodjon. A holland futball az utóbbi tíz évben számos világsztárt nevelt ki, így okkal bízhatunk a modell sikerében. Tudni kell rólunk, hogy az egész világon foglalkozunk tehetségek felkutatásával, e program része az Újpesttel létrejött megállapodás is. Egyelőre egy évre kötünk szerződést, majd ha mindkét fél elégedett, akkor további öt évre meghosszabbítjuk azt. Aki azonban utánpótlás-neveléssel foglalkozik, az minden körülmények közt bízik a jövőben, így én is biztos vagyok a sikeres folytatásban – mondta 2005-ben egy sajtótájékoztatón Mark Wotte, a rotterdami egylet akkori technikai igazgatója.

Éppen az előbb ismertetett megállapodás keretében lett a belga Francois Laureyssen a lila-fehérek sportigazgatója, igaz, státusa egy éven belül nagyot változott: a belga Sint-Truiden átigazolásokért felelős koordinátora lett. Ekkor már szó sem volt rotterdami kapocsról, pedig a belga úr egyik első magyarországi nyilatkozatában még Feyenoord-játékosok Újpestre szerződéséről beszélt, az ígérgetés szintjénél azonban nem jutott tovább.


Elutasították a Hoffenheim előnyös ajánlatát

A két klub közti kapcsolat azonban – ha nem is a szerződéskötéskor tapasztalt hőfokon – élt, éppen emiatt bukott az idén januárban majd 200 millió forintot az Újpest. A téli átigazolási szezonban ugyanis a magyar csapat tehetséges szélsőjéért a Hoffenheim és a Feyenoord is bejelentkezett. A németek 700 ezer eurót kínáltak a játékosért, a rotterdamiak fél évre vitték volna kölcsönbe, gyakorlatilag ingyen. Újpesten a holland ajánlatot fogadták el, a Feyenoord fél év múltán hazaküldte Simont, elúszott a 700 ezer euró.

Most Leo Beenhakker viheti tovább a holland vonalat, a spanyolországi munkálkodása idején Don Leónak becézett edzőlegenda lehet az új sportigazgató. Az bizonyos, hogy nem a Feyenoord-vezérkar kegyeinek az elnyeréséért adnak neki munkát, hiszen Beenhakker a közelmúltban haraggal vált el a rotterdami klubtól. S hogy miben segíthet az edzőként oly sok sikert elérő szakember? Újpesten abban bíznak, hogy kapcsolatai révén jobb áron el tudják majd adni tehetséges fiatal játékosaikat. Talán Hoffenheimben is akad egy ismerőse…

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.