Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2012-01-13 06:30:00

A véglegesített gazdasági évzárásra még több hónapot kell várni

Állítólag nyereséges a Hungaroring

Valószínűleg nyereséggel zárja a tavalyi esztendőt a korábban veszteséget termelő Hungaroring. Gyulay Zsolt elnök-vezérigazgató azonban semmilyen konkrét adattal nem támasztotta alá kommünikéjét.

„Noha a könyvvizsgáló által véglegesített 2011-es gazdasági évzárásra még több hónapot kell várni, a rendelkezésre álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a Hungaroring Sport Zrt. nyereséggel zárhatja a tavalyi évet. Gyulay Zsolt elnök-vezérigazgató elmondta, még úgy is pozitív eredmény várható, hogy a társaságot érzékenyen érintette az év végi hirtelen forintgyengülés. A társaság hitelállományát egy esztendő alatt sikerült racionalizálni, és a likviditást megőrizni” – olvasható a Hungaroring által kiadott közleményben.


Nincs konkrét adat

Gyulay szerint a nyereséges működés érdekében nagyon sok költségcsökkentő és racionalizáló intézkedést vezetett be, „csak 14 fővel működünk, az átszervezés kapcsán minden kollégára egész évben komplex feladatok hárulnak”. Noha az állam többségi tulajdonosként van jelen, az első pillanattól kezdve tulajdonosi szemlélettel irányítja a Hungaroring Sport Zrt.-t, és a multinacionális cégeknél megfigyelhető üzleti gondolkodás lett a jellemző – fogalmazott a vezető. A mondandóját alátámasztó gazdasági számításokat azonban nem hozta nyilvánosságra, mondván a „hivatalos gazdasági évzárás csak később lesz”.

A pénzügyi pozitívumot arra alapozta, hogy a cég hitelállománya jelentősen, több mint 300 millió forinttal csökkent, a Zrt. egy hitelszerződést lezárt, a még futó hitelt pedig időben törlesztette. „A nyereség konkrét összegéről azért sem tudok mit mondani, mert bevételünk nagy részét nyáron, alacsonyabb árfolyamon realizálhattuk, amíg a törvényileg kötelezett év végi átértékelések már 310 feletti euróárfolyamon történtek. Ám mindennek ellenére nyereséget termelhet a Hungaroring” – állította.


Csak a jogdíj négy-hat milliárd forint

Ez óriási bravúr, hiszen szeptemberben még egészen más hangot ütött meg ezzel kapcsolatban: a Nemzeti Sportban idézett Gyulay szerint a mogyoródi létesítményt üzemeltető cég részéről nagy bravúr lenne, ha nem zárná veszteséggel az évet. „A fejlesztéseket kölcsönből oldotta meg a Zrt., amely így gyakorlatilag eladósodott, a bevétele azonban nem elég ahhoz, hogy megrendezzük a nagydíjat, eltartsuk az ország legnagyobb sportingatlanát, és ráadásul még fejlesszünk is”. Az F–1 jogdíjának összege ugyan nem publikus, de iparági pletykák szerint négy-hat milliárd forint körül lehet, amit az állam fizet ki a cég helyett. A sportnapilap őszi cikkében kitért arra is, hogy egy kimutatás szerint Bernie Ecclestone, a Forma–1 kereskedelmi jogait birtokló brit üzletember 2010-ben 569 millió dollár (akkori árfolyamon nagyjából 122 milliárd 420 millió forintos) bevételre tett szert csak a jogdíjakból, ez pedig azt jelenti, hogy a nagydíjakat rendező országok átlagosan 30 millió dollár (6,5 milliárd forint) jogdíjat fizetnek a futamokért. A 2011-es Magyar Nagydíjra nagyjából hatvanezer jegyet adtak el.

 

– mi –
Nyitókép:
hungaroring

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.