Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2012-01-09 10:09:00

Belső sebeink gyógyítása

„Megvan az ideje a megkeresésnek, és megvan az ideje az elvesztésnek. Megvan az ideje a megőrzésnek, és megvan az ideje az eldobásnak.” (Préd. 3, 6)

A gyógyuláshoz együttérzésre, megértésre és vigaszra van szükséged. És legfőképp időre.
Fotó: innen

Nem sokkal a balesetem után a gyógytornász egy gravitációs eszköz segítségével megtanított arra, hogy lapozni tudjak egy könyvet. Két hétre volt szükség ehhez.

A feleségem és a gyógytornász el voltak ragadtatva a gyors eredménytől.
– Nézze, mennyit elért egy hét alatt!
Eluralkodott rajtam a teljes kétségbeesés.

– Öt évvel ezelőtt megírtam a háromszáz oldalas doktori értekezésemet – feleltem. – És most arra legyek büszke, hogy tudok lapozni?

Nem vitás, hogy a fájdalom a tegnapi napot sírja vissza – azt, ami volt, de már nincs többé. Ha a fájdalom nem múlik el elég gyorsan, magunkat okoljuk, amiért még nem léptünk túl rajta, hogy nem vagyunk elég erősek, vagy hogy túlontúl sebezhetőek vagyunk.
Nem ettől gyógyulnak be a sebeink. A gyógyulás a maga módján megy végbe, és a maga idején következik be.

Egy seb gyógyulása kész csoda. Minden, amire a fizikai gyógyuláshoz szükséged van, már benne van a szervezetedben. Az oxigén, a vér, a tápanyagok mind ott vannak, készen arra, hogy munkához lássanak. S abban a pillanatban, hogy megsebesülsz, megindul a gyógyulási folyamat.

A lelki sérülésekkel ugyanez a helyzet. Néha ezek a sebek azért gyógyulnak nehezen, mert az agy beavatkozik a folyamatokba. Olyanokat mond, hogy „Ezt kéne csinálnom, akkor jobban érezném magam”, vagy „Talán azt kéne tennem, hogy jóvátegyen a kárt”, vagy „Csak azért fáj, mert az a másik személy bántott, és ha helyrehozzák a kárt, jobban fogom érezni magamat”.
Amikor mélyen megbántanak, megtalálható benned minden, amire a kár jóvátételéhez szükséged van. A gyógyuláshoz együttérzésre, megértésre és vigaszra van szükséged. És legfőképp időre.

Uram, Jézus, add meg azoknak az embereknek a közelségét, akik szeretnek, és akik elviselik a fájdalmamat anélkül, hogy ítélkeznének vagy tanácsot adnának.

 

Daniel Gottlieb: Drága Sam!
(Egy nagypapa levelei unokájához szeretetről, veszteségről és az élet ajándékairól) című regénye nyomán.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.