Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2012-01-20 10:00:00

Aki nem a múltadat vizsgálja

"Tizenkettőt választott ki, hogy vele tartsanak, és hirdessék az igét. Hatalmat is adott nekik a betegek gyógyítására és az ördögűzésre. A következő tizenkettőt választotta ki: Simont, akinek a Péter nevet adta; Jakabot, Zebedeus fiát és Jánost, Jakab testvérét – akiket Boanergesznek, vagyis „mennydörgés fiainak” hívott. Továbbá kiválasztotta Andrást, Fülöpöt, Bertalant, Mátét, Tamást, Jakabot, Alfeus fiát, Tádét, a kánaáni Simont és a karióti Júdást, aki később elárulta őt." (Mk 3, 14-19)

Jézus embereket keres, akik elfogadják személyét, és ugyanakkor ő is magához tartozónak fogadja el őket.  Fotó: innen

A tanítványok nagyobb köréből Jézus egy új családot alkot, létrehozza az apostolok szűkebb körét. Embereket keres, akik elfogadják személyét, és ugyanakkor ő is magához tartozónak fogadja el őket. Az apostolság alapja a személyes kapcsolat Jézussal, amely ettől a pillanattól kezdve alapvetően meghatározza a Mester és szűkebb tanítványi körének viszonyát. Olyanokat választ, akik ettől kezdve mindig vele vannak, állandóan hallják tanítását, és mindig tanulnak.
Jézus nem vizsgálja a kiválasztott személyek múltját. Ehelyett inkább a jövő felé néz, és olyanokat választ, akikre majd később, amikor már nem lesz övéivel, az egyház vezetését rábízhatja. Olyanokat hív az apostoli életre, akiket majd elküldhet, hogy hirdessék evangéliumát és tanúságot tegyenek feltámadásáról.
Jézus minket is a vele való egészen közvetlen, személyes kapcsolatra hív, hogy a tőle való sajátos tanulást követően a világba küldjön minket, mint tanúságtevőket.

Atyánk és Istenünk! Örömmel köszönjük meg Neked, hogy mindig, mindenhol és minden kultúrában vannak és voltak olyanok, akik imádsággal fordulnak Hozzád. Mindenekfölött köszönjük Fiadnak, Jézus Krisztusnak a példáját és tanítását, aki arra hívott minket, hogy imádságban várjuk az Ő országának eljövetelét. Taníts bennünket jobban imádkozni. Taníts bennünket együtt imádkozni, hogy mindig felismerjük vezetésedet és bátorításodat örömünkben és bánatunkban a szentlélek ereje által. Ámen.

 

Horváth István Sándor nyomán

Forrás: Napi evangélium

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.