Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-12-09 20:00:00

Mintát ad a viktoriánus sztár

Vallásos keresztény a radikális feminista

Nemrég bekerült a hírekbe egy brit hölgy, aki Charlotte Brontë-ként él. A nálunk is népszerű romantikus írónő érdekes módon ötvözte a feminizmust a kereszténységgel.

A 49 éves, kétgyermekes angol családanya, Lyn-Marie Cunliffe a romantikus regények szerelmese, és az 19. század közepén aktív Brontë nővérek nagy rajongója. Charlotte-ként öltözködik, azaz a legidősebb írónőt utánozza, aki Emily és Anne húgai mellett a legnagyobb sikereket érte el. Cunliffe Haworth a Brontë-lányok egykori lakóhelyének közelében él, Keighley-ben (nyitóképünkön). Gyakran jár Haworth-be, és kezdetben – három évvel ezelőtt – a turisták kedvéért öltött magára viktoriánus korabeli ruhát, hogy eligazítsa őket a Brontë-házhoz.

Az utcán kellő feltűnést keltett, és az idegenek jó okkal tételezték fel, hogy ha valaki, hát ez az asszony tudja, hogy hol laktak Brontë-ék. A feltűnés azóta sem marad el, bár a helyiek valamennyire már megszokták a „kosztümös" asszonyt – adta hírül az MTI. Egy alkalommal farmerben tért be egy boltba, mire a kiszolgáló lány megkérte, menjen haza, és öltözzön fel „rendesen". Cunliffe másfél évszázaddal ezelőtti viseletben jár nagybevásárolni szupermarketbe és ebédelni a hamburgeres gyorsétterembe. Több mint félszáz viktoriánus kori ruhája van.

Családja sem ellenzi a viseletet, gyerekei mókásnak tartják, férjének sincs semmi kifogása a földet seprő ruhák ellen, bár ő nem öltözik a 160 évvel ezelőtti divat szerint. „Ha sétálni viszem a kutyánkat a láp felé, mindig Emily Brontë műve, az Üvöltő szelek jut az eszembe" – idézte a The Daily Telegraph című brit lap a nőt, aki mégis Charlotte-t, a Jane Eyre című regénnyel befutott írónőt utánozza.


Fakanál vagy álnév

A Brontë-nővérek egyáltalán nem voltak sztárolásra született jelenségek. Egyszerű lelkészcsaládból származtak. Apjuk kettős értelemben is alulról, Írországból és szegényparaszti sorból küzdötte föl magát az egyetemre s a szószékig. Gyermekei kicsinyek, mikor a család Haworthba kerül, a yorkshire-i dombok, a hanga borította „zengő magaslatok" közé, egy isten háta mögötti fészekbe – írja a literatura.hu. Az anya korán meghalt, a lányok és fiútestvérük, Branwell egy nagynéni gondozása alatt, mégis magukra hagyatva nevelkedtek. Felnőtt korukban is összetartottak: együtt nevelősködtek, egyedül Charlotte ment férjhez, ám ő is idősebb korában. Mindannyian a családi betegségben, a tüdővészben hunytak el.


A nővérek (balról jobbra: Emily, Anne és Charlotte). Kép innen

Érdekes, hogy a szigorú egyházi neveltetés ellenére a Brontë-lányok írásai nem a vallás vagy a hit kérdései körül forognak: a művek jellegét azonban egyrészt alapjaiban határozta meg a korszak intézményes vallásossága és viktoriánus gondolkodásmódja, másrészt pedig mindannyian határozott erkölcsi és morális szabályok szerint alkottak. A befogadók pedig, legyenek olvasók vagy filmnézők, mindig is kedvelték a szerelemről, szeretetről, ragaszkodásról szőtt meséket, a példabeszédeket és a megszívlelendő tanulságokat. Mint a Mindennapi megírta, ezek pedig mind megtalálhatók voltak Charlotte és testvérei műveiben.

Charlotte számára leginkább az okozott gondot, hogy nő létére alkot. Korának keresztény nőszemlélete szerint ugyanis a nő dolga a család ellátása: a fakanál és a hímzés. A Brontë-lányok egyébként annyira szemérmesek voltak, hogy első írásaikat férfi álnév alatt adták ki. Charlotte barátnőjéhez, Ellen Nussey-hez az 1830-as években írott leveleiből kiderül, hogy az írónő igencsak aggódott azon, vajon valóban Istentől jön-e tehetsége és írásvágya. Hiszen művészi életvitele teljesen ellentmond a keresztény háziasszony ideáljának – írta.

Ruth Jenkins 1995-ös, a viktoriánus kori írónőkkel foglalkozó könyvében „radikális feminista protestantizmusnak" nevezi azt a Charlotte Brontë-ra is jellemző jelenséget, hogy az írónő végül arra jutott: kreativitása az Úr ajándéka, és az Úr engedélyezi és bátorítja művészetét.

 

-mi-

A nyitókép innen.
 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.