Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-28 13:20:00

Sikerdarab a bukdácsolásokról

Úgy szeress, hogy szívizomlázat kapj

A héten több helyütt is bemutatója volt a Szeretetnyelv című, a szerelemről, párkapcsolatról szóló előadásnak. Meglepő manapság a verses darab sikere, a Mindennapi a siker titkáról kérdezte a szerzőket.

Ritka az, ha a kortárs versekből összeállított pódiumműsort hangos siker kísér. No, persze a hangerő ebben a műfajban egészen más, mint a médiasztárok világában, ahol tíz meg százezres nézettséget kell produkálni azért, hogy tovább tudjon forogni a gépezet. „A telt házas előadások ugyan csak pár száz főt jelentenek, de az irodalmi felolvasó estek látogatottságát ismerve nagyon nagy szó, hogy sok helyütt eleve úgy tervezik az előadásokat, hogy akik nem férnek be terembe kivetítőről nézhessék a darabot.” – mondja Toroczkay Ilona, a darab ötletgazdája, hozzátéve, hogy egy lelkes rajongó blogot is szerkesztett a darabnak.


Egy darab rólunk

A Szeretetnyelv című darab Oberfrank Pál és Kéry Kitty előadásában második éve járja az országot: színházak, iskolák, gyülekezetek adna helyet a kamaradarabnak, melynek egyre szélesebb és lelkesebb rajongótábora van. A klasszikus és kortárs versekből összeállított felolvasó est egy szerelem és egy házasság több évtizedét követi végig.

„ –Szeretlek – mondom./– Szeretlek – mondod./És mindketten mást értünk rajta. A férfi és a nő párbeszédére épül ez a pódiumműsor, a félreértett szavakról, az egymás mellett való elbeszélésről, az oda (nem) fordulásokról. Rólad, rólam és Róla, aki minden szeretetek Mestere.” – írja Miklya Luzsányi Mónika a darab szerkesztője a bevezetőben. A szeretetről nem könnyű ma hitelesen beszélni, ebben a darabban azonban a szerzők és címek nélkül megszólaló költemények valóban saját szavainkká válnak.

De nem csak a versek, hanem maguk a szentírási idézetek is. Szent Pál Szeretethimnusza Oberfrank Pál előadásában olyan mélységből szakad föl, ahogyan csak egy kihűlni készülő házasságban élő férj képes vallani a szeretetről, amire ráfelel az asszony monológja, a mai szeretethimnusz, Fabiny Tamás versében. A versekből szőtt monológok és párbeszédek váltakozása valódi drámát hoznak létre a színpadon. Már a szerelem első fellángolása is tele van önzéssel és nárcisztikus vonásokkal, és ahogy telnek az évek, a házasság fogaskerekei egyre nehezebben csikorognak.

„Szóval szeress.
Tettel szeress, mulasztással.
Egyhangúlag. Dömpingszerűen.
Úgy szeress, hogy mindent szeretsz.
Ától zéig, beleértve az összes egyéb grafémát.
Mint egy amatőr.
Úgy szeress, mint egy slágert.
Úgy szeress, hogy szívizomlázat kapj.
Úgy szeress, mintha lenne szeretet,
nem csak ez a rohanás.”­­– mondja a férfi Kőrizs Imre versében, és az asszony a rohanás zajában, a fogaskereke csikorgó hangja között is meghallja a férje hangját. Erről az egymásra figyelésről szól a darab. Arról, hogyan tudjuk megtanulni egymás szeretetnyelvét, mert ami a férfinek a szeretet kifejezése, az egészen mást jelent a nőnek. És viszont.


Házasság a színpadon

A házasság, két teljesen különböző ember együttélése önmagában is kihívás, de mindezt egy másfél órás darabban végigélni, komoly kihívást jelent a színészeknek is. „Kitty is, én is házasok vagyunk, gyerekeink is vannak – mondja Oberfrank Pál, a darab férfi főszereplője – Tudjuk, hogy milyen bonyolult vállalkozás két ember együttélése, kitartása a mindennapokban. Átélni, megélni ezeket a helyzeteket, bevallani magunk számára is a legbelsőbb titkokat, a színésznek is erőt ad a mindennapokhoz. Az embernek szüksége van arra, hogy kimondja ezeket a titkokat, vagy mások kimondják helyette. Érezze, hogy nincs egyedül a küzdelmeivel, más férj, más feleség is érez hasonlóan. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy fel kell adni a kapcsolatot: inkább meg kell küzdeni egymásért. És ez nagyon nehéz”.

Mivel ebben az összeállításban a magyar költők kapnak főszerepet, az általuk átélt, megfogalmazott érzések, gondolatok, élmények alapján született versek összeszerkesztéséből kapunk képet egy emberpár küzdelmeiről. Ki-ki maga is, mint néző-hallgató épül be – talán a saját történetével is – az előadásba, legalábbis lélekben. Ez lehet az előadás töretlen sikerének titka. És talán az is, hogy a darab számol azzal, hogy gyarló emberek küzdelme ez. Az üzenete is az, hogy vállaljuk fel egymást, még akkor is, ha ez nehéz, küzdelmes út. A cél egymás megértése, megtartása, megőrzése és végül az üdvösség útjának közös megtalálása.

Maléth Magda
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.