Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-03 21:25:00

Bin Laden a moziban

South Park: rettegő honpolgár az al-Kaidához fordul

Oszama bin Laden 2001. szeptember 11. után lett érdekes az amerikai filmesek számára. A mozik közös vonása, hogy nagyobb ellenségnek tekintik a terrorfélelmet, és a terrorelhárító amerikai hadviselést.

Michael Moore Cannes-ban díjazott, elfogulatlanságtól nem mentes dokumentumfilmjében hosszasan vizsgálta a Bush és bin Laden családok kapcsolatát. A 2004-es Fahrenheit 9/11 ugyan nem mondta ki, mégis meglebbentette azt az azóta is népszerű összeesküvéselméletet, hogy a Bush-kormányzat nyakig sáros volt a terrorakcióban, és a megrendelt támadás oka egyetlen dolog volt: háborús indokot kreálni a Közel-Kelet mesés kincseinek, az olaj megszerzésére.

Ha a kormányzatra mutogató megközelítés nem is, de a szatirikus hangvétel elterjedt a bin Laden figuráját szerepeltető filmekben. Az egyébként Moore-követő Morgan Spurlock 2008-as Hol az ördögben van Oszama bin Laden? című dokujában például a rendező egészen Pakisztánig utazik, hogy felkutassa az al-Kaida vezérét, mert fél, hogy születendő gyermeke a terror árnyékában nő fel. A film igazi szándéka azonban, hogy bemutassa a közel-keleti embereket, akikről a film végén Spurlock elmondja, semmiben sem különböznek tőle, vagy filmjének közönségétől.


Hazafiasság a rajzfilmen

Nem Moore volt azonban az első, aki kifigurázta a 2001 utáni eseményeket. Alig két hónappal a terrortámadás után a South Park című animációs sorozat alkotói olyan epizóddal rukkoltak elő, amelyet teljes egészében az attak utáni növekvő hazaszeretet és a bin Laden utáni hajsza témájára fűztek fel. A sorozat négy gyermekfőszereplője különböző kalandok során eljut Afganisztánba, egyenesen az al-Kaida főhadiszállására, ahonnan négy másik afgán fiú menti ki őket. Bin Ladent már ebben a részben lelövik, de a film igazi csattanója az a kifacsarodott patriotizmus, ami az egyik főhős búcsúmondatában fogalmazódik meg: „egy nap majd megtanulunk gyűlölni benneteket” – mondja az afgán gyerekeknek.

Hasonló hangvételű az egyik 2010-es South Park epizód, amelynek kezdetén South Park városát megszállják erőszakos New Jersey-i lakosok. Az egyik helybeli először Kalifornia akkori kormányzójától, Arnold Schwarzeneggertől kér segítséget, ám miután a kormányzó elutasítja a kérést, a rettegő honpolgár az al-Kaidához fordul. A terroristák végül az utolsó pillanatban vetnek véget a kulturális inváziónak, a városka ezért ünnepséget rendez bin Ladennek. A segítséget kérő szereplő épp a különböző kultúrák közötti közeledésről beszél, amikor egy amerikai kommandós leereszkedik a pulpitusra és leteríti az Egyesült Államok első számú közellenségét.

Más megközelítésben szerepeltette bin Ladent a Family Guy című rajzfilmsorozat. Míg az egyik epizódban épp csak feltűnik a reptéren, és dallal próbálja elterelni a biztonságiőrök figyelmét táskája tartalmáról, egy másik epizód hosszabb jelenetében épp videóüzenetet készít Amerika népének, amelyből kiderül, csapnivaló a humorérzéke, de azért előszeretettel viccelődik.


Gyanús szavak és fogfájás

Bin Laden lelkiismerete is tárgya egy tv-sorozatnak. A Louie című amerikai széria egyik részében a főhős fogorvoshoz megy, és az altatógáztól különös álmot lát, amelyben Oszama a szeptember 11-iki terrortámadásokat igyekszik más világításba helyezni. Az álombeli bin Laden szerint az attakban elhunytak megszabadultak minden földi kínszenvedéstől, például a fogorvosi kezeléssel járó fájdalomtól is, és már a Paradicsomban élvezhetik az örök boldogságot. A főszereplő álmában melegebb éghajlatra küldi a terroristát, aki erre a reakcióra alaposan magába száll, és átértékeli a terrorról alkotott nézeteit.

Oszama bin Laden játékfilmes „karrierjéből” sem hiányzik a cinizmus és a szatíra. A filmnek meglehetősen gyenge, ötletnek azonban nem utolsó Postal című alkotásban visszaköszön a Fahrenheit 9/11 gondolata, miszerint az al-Kaida vezérét nem Afganisztánban vagy Pakisztánban kell keresni, hanem valamelyik Bush rezidencián. A videójátékok megfilmesítéséből karriert építő német Uwe Boll rendezte amerikai-kanadai opusban kiderül, bin Laden 2001 óta az Arizona-beli Paradise-ban bújkál, George W. Bush tudtával és támogatásával, és épp azt tervezik, hogy influenza vírussal beitatott játékbabákat forgalmaznak amerikai gyerekeknek.

Nemcsak Hollywoodban, de Bollywoodban, India filmgyártó-központjában is készült Oszama-mozi. A Tere Bin Laden (Ott van bin Laden) című tavaly készült alkotásban egy indiai újságírót azért nem engednek be az USÁ-ba, mert túl gyakran használja a „bomba” és „gépeltérítés” szavakat. A terroristagyanúsnak kikiáltott riporter figyelmes lesz egy bin Ladenre igencsak hasonlító férfira, ráveszi, hogy készítsenek álvideót az al-Kaida vezérről. Az összetákolt videót később eladja az indiai tévétársaságnak, hogy a pénzből vehessen magának új személyazonosságot, amivel végre bejuthat az Egyesült Államokba. A videó azonban túl jól sikerül, és felkelti az amerikai nemzetbiztonság figyelmét is.

A bin Laden filmeket szemlézve feltűnő, hogy valós eseményeken alapuló opus még nem készült. Nem is meglepő ez a hiányosság, a történelem sötét figuráiról többnyire csak haláluk után szokás forgatni. A mostani halálhír valószínűleg szabadutat ad a filmeseknek, akár úgy, hogy életrajzi filmet készítsenek. De még az is meglehet, hogy amennyiben esetleg kiderül, mégsem bin Ladent lőtték le a napokban, a fiaskót ragadja meg egy érzékeny kamerájú filmes. Ez utóbbi lehetőség egy szatirikus dokumentumfilmet egész biztosan megérne, lehet, hogy Michael Moore már dolgozik is.

 

Schreiber András 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Terrorizmus
  • Eljárás nélkül tartják fogva a rabokat
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • A vírus, amely könnyen biológiai fegyver lehet
  • Öt éve elrabolt FBI-ügynök kéri Amerika segítségét
  • CIA-ügynököket tartóztattak le a hatóságok
  • Amerika fél a terrorizmustól, de a gazdaságtól jobban
  • Csőbombás terroristát fogtak el New Yorkban
  • Mi motiválja valójában a terroristákat?
  • „A mi keresztünkön nincsen horog”
  • Kiszabadultak az emberrablók karmaiból

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.