Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-12-28 18:30:00

Feloszlik a népszerű Zuboly zenekar

Segélykiáltás szilveszter éjszakáján

A Zuboly zenekar az elmúlt 4 év során a magyar underground zenei szcéna egyik megkerülhetetlen bandájává nőtte ki magát,idén szilveszterre tervezett búcsúkoncertjüket segélykiáltásnak szánják.

– Hogyan lett népszerű a zenekar?

– Busa Pista: A Zuboly úgy lett népszerű, akár egy népmese. Szájról szájra terjedt. Akkor még nem volt se Youtube, se Facebook. Nem igazán voltunk a köztudatban, mivel az emberek többségének nem volt internet-hozzáférhetősége. Ezenkívül még az Ötödik bejárót és a Hans kocsmát említeném, mint népszerűséget emelő tényezőket, ahol a rendszeres fellépésekkel egyre nagyobb közönségre tehettünk szert.

– Ágoston Béla: Első körben igyekeztem úgy szervezni a zenekari dolgokat, hogy senkinek se legyen ráfizetéses. Többek közt azért is, mert a Zuboly nem jelent fix állást, így a felvételekre szánt pénzt és a többi költséget is ki kellett gazdálkodni. Ez még az ismerkedési fázis környékén volt. A következő állomást Félix érkezése jelentette, akivel felléphettünk a csángó bálon. Ekkor került napirendre a dobos kérdése, és egy kevés agyalás után ráeszméltem, hogy minek legyen 5 percre dob, ha már a fellépés előtti beállás is legalább háromszor annyi időt vesz igénybe. A múltkori összejövetelről elhívtam Pistát, akiről tudtam, hogy beatboxszal milyen jól tudja kísérni a zenét. Így történt, hogy amikor Petőfi Csarnokban játszottunk, és tulajdonképpen egy dalt adtunk elő, a teljes közönség felfigyelt ránk, az első sorban ülő Sebestyén Mártával egyetemben, vagyis sikerült kapásból a szakma elismerését is kivívnunk. Ebből már tudtunk annyit profitálni, hogy felvegyük az első 5 számos demónkat. Ez a pár dal kezdett el úgy terjedni, ahogy Pista is említette. Majd kis idővel később kaptunk egy meghívást Linzbe, az ottani magyar napokra. Ez volt az első hivatalos fellépésünk, valamint az az esemény, amely kezdte a zenekari tudatot is felébreszteni bennünk, és egyben rendszeressé tette a próbákat is.

– A „Zuboly” név mikor jött, és miért ez a nevetek?

– Á.B.: A név azon a bizonyos csángó bálon jutott eszembe. Talán azért, mert akkoriban a „Bajzaj” szón méláztam sokat magamban, és hogy vajon mit fognak ehhez szólni a többiek. Bár maga a hangzása jó, de, amit közvetít, az negatív. Kicsit felkavartam a betűket, és így kialakult a „zuboly” szó, amelyet Arany János is használt Shakespeare Szentivánéji álom című mű fordításában, ahol az egyik főszereplőt hívták így. Köze van a hangzásának a zenéhez is, valamint így hívják a szövőszék hengerét, amely így még a gépzenére és a néprajzi dolgokra is utal.

– Az első lemez „Értem a kujonságot” címmel Lovasi András Megadó Kiadójánál jelent meg. Hogy kerültetek vele kapcsolatba?

– Á.B.: Lovasi András egy koncertjük beállása során hallott minket. Valaki berakta, és tetszett neki, amit csinálunk. Miután megtudta, hogy én csinálom, felhívott, mivel régi cimborák vagyunk, és megbeszéltünk egy találkozót, ahol beszélgettünk a zenekar jövőjéről. Így még annak az évnek a decemberében már a Kispál és a Borz elő zenekaraként léphettünk fel. Ezek után merült fel a nagylemez készítése is és a közös munka, amely végül 2007-ben vált valóra.

– B.P.: Megjelent a lemez, és talán a legnagyobb elismerés az volt, amikor a rendkívül kritikus hangmérnökünk, Jánossy Béla odajött hozzám és megölelt. Továbbá pedig mindenkitől kifejezetten pozitív visszajelzéseket kaptunk már a kezdetektől fogva, ezért volt számomra már akkor is kellemes időtöltés a Zuboly. Több fesztiválon, gyermekprogramokon, téli rendezvényeken léptünk fel, és ami talán a sikert legjobban elősegítette, hogy nem feltétlen megosztó a zenénk, azaz a fiatal kisgyerekektől kezdve a nyugdíjasok számára is izgalmasak tudunk lenni. Egyes dalok például teljesen improvizatív módon születtek. Béla felment a színpadra, megadott egy hangnemet, egy lüktetést, és amikor mi csatlakoztunk a dalhoz, az egy tökéletesen helyben született alkotást jelentett. A lemezt ezek a számok, illetve a gyerekdalok színesítették.

– A második és egyben utolsó albumotok a „Virágoztass engem” hangzásvilága teljesen más jellegű és világú lett.

– Á.B.: Igen, ott az elektronikus hangszerek, valamint a hip-hop és a reggea stíluselemek dominálnak inkább. De ettől függetlenül ugyanúgy megállja a helyét, csupán a koncepció változott valamelyest. Talán annyit tudnék mondani, hogy az első lemez újszerű volt, és megvolt benne az a fajta varázs, amely miatt különlegesebb is számomra. Akkor szalagra rögzítettük az egész hanganyagot, amely azt jelentette, hogy nem lehetett minden pillanatban megállni szöszmötölni. Az egyszerűség volt mindig számunkra a legfontosabb, nem kellett a próbához sem különösebb felszerelés. Kiálltunk egy parkba, a bőgős leszúrta a földbe a hangszerét, a szaxofonos fújta a sajátját, és már csinálhattuk is az egészet.

– Pista, neked hogy jut időd a Zubolyra egy olyan manapság népszerű zenekar frontembereként, mint az Irie Maffia?

– B.P.: Igen, jól látod, ez nem könnyű. Én vagyok talán tényleg a legelfoglaltabb ebben a zenekarban, viszont kötelességemnek érzem, hogy ezt a zenekart is ápoljam és foglalkozzam vele. Ha dalszöveg kell, akkor azt 30 perc alatt is össze tudom dobni egy papírra, és már mehet is a móka, ha kell, akkor a gyerekem sem látogatom, mert kirekeszti őt is a zene. Fölkelek otthon, megmondom magamnak, hogy jó, nekem ezt holnapra le kell adnom, és onnantól kezdve csak arra az egy dologra fókuszálok. Ezért kell, hogy olvassak minél többet, hogy kifinomult legyek és, hogy napirendi témákat tudjak feszegetni, nem csak ilyen sziszifuszi, semmitmondó dolgokról beszéljek, mivel az senkit sem fog érdekelni. Mint pl. amikor a 4-es metrót kiejtem a számon, már mindenki felkapja a fejét.

– És a Zuboly többi tagja hogyan fogadja ezt a szintű elfoglaltságot?

– Á.B.: Igen, jól látod, kényes témára tapintottál. Most már beszélhetek múlt időben és mondhatom, hogy ez keltette a legtöbb feszültséget a zenekarban. Emiatt változott meg a zenekar felállása, mert a Pista hol itt, hol ott lépett fel, és nem jutott ideje a Zubolyra. Volt egy formáció, A Mezőn Túró Rénszarvas nevű banda, amely során elkezdtünk zenélni Lázár Zsolttal, Alias DJ Snarrel, Fejes Sándorral, valamint Alias Mc Balekkel is ilyen improvizatív dolgokat. Géppel próbáltuk utánozni a Pista féle beatboxot, amelyet csak velük tudtunk helyettesíteni.

– Mit lehet várni a szilveszteri búcsúkoncerttől?

– Á.B.: Ez a búcsúkoncert igazából egyben egy segélykiáltás is a szervezők felé, mert a helyzet az, hogy nem nagyon hívnak már minket zenélni. Úgy gondolják, hogy elmúlt fölöttünk az idő, és már nem vagyunk kellően napirenden lévő zenekar. Ehhez képest pedig van már egy csomó új dalunk, amelyek a következő lemez hanganyagát képeznék. A szilveszteri program szerint az eddigi összes hanganyagunkat, valamint a magyar himnuszt is előadjuk szilveszterkor.

 

Horváth Balázs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.