Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-01-18 08:26:00

Az ég képei

Rátalált egy égi-földi átjáróra

Ég és föld transzcendens kapcsolatát ábrázolja fotóin Czigány Ákos a budapesti Francia Intézetben megnyílt tárlatán.

Huszonkét fekete-fehér fotón látható a budapesti ég Czigány Ákos a Francia Intézetben február közepéig nyitva tartó kiállításán. E sorozatával tavaly megosztva elnyerte a Lucien és Rodolph Hervé-díjat, melyet a magyar származású Lucien Hervé fotóművész és felesége elhunyt fiúk emlékére alapított kilenc évvel ezelőtt. Az elismerés célja Franciaországban vagy Magyarországon élő hivatásos fotósok munkájának megismertetése a nagyobb közönséggel.


 

 

 

 

 

 


A tavalyi pályázatra - amely A város nyelve címet kapta - Czigány Ákos sorozatát kifejezetten a meghirdetett tematikára készítette. A budapesti belvárosi bérházak udvarából függőlegesen felfelé állított fényképezőgéppel készült felvételein a körfolyosók közrefogják az eget.
Czigány Ákos Hiroshi Sugimoto kortárs japán fotóművésznek dedikálta munkáját, a japán fotós felvételein a filmvászon fehér téglalapját a moziterem sötétje veszi körül, éppen úgy, mint ahogy Czigány Ákos képein a házak keretezik az eget.


 

 

 

 

 

 

 

A kritikusok elismeréssel nyilatkoznak a képekről, és föld és ég meglepően erős kapcsolatát látják megörökítve. „Olyasmi, mint a mítoszokban az életfa, a világokat összekötő csatorna, ami biztosította egy törzsnek a szellemi támogatást. Egy gangos pesti ház, egy tagolatlan tűzfal, a modern nagyváros elemei nagyon távol állnak ettől a világszemlélettől, de Czigány képein megszületik a transzcendens kapcsolat.” – véli Götz Eszter a kultura.hu hasábjain, hozzátéve, hogy „telített és üres viszonya képes megfordulni, és a ház, annak minden megszerkesztettségével, józan logikájával és funkcionális rendjével, képes alárendelődni a semmilyen vizuális tulajdonsággal nem bíró égboltnak. A fent és a lent összeér, és e kapcsolat az itt nem látható lakókat, a házban élőket is képes magával ragadni – hiszen az ő jelük, az ő életük kerete a ház. Czigány ezzel a sorozattal a modern nagyvárosi életben rátalált egy olyan lehetséges égi-földi átjáróra, amiről már régen azt hittük, hogy bezárult”.

S.K.


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.