Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-11-18 21:00:00

„A keresztény házasság ikonjai”

Párizsban imádják a magyar szenteket

Árpád-házi Szent Erzsébetről emlékezik meg a párizsi Direct Matin csütörtöki száma. Franciaországban az itthon kevéssé ismert Zitának, Magyarország utolsó királynéjának is számottevő rajongótábora van.

A metró aluljárókban fellelhető ingyenes napilap az utolsó oldali „Nap szentje” kiemelt rovatban a magyar király lányának érdemeit ecseteli. XIII. Leó pápa a fiatal lányok, valamint a német nők számára ajánlotta példaképül Szent Erzsébetet – emeli ki az egymillió példányszámú napilap, a Magyarországról nézve talán különösnek ható Nap szentje nevű állandó rovatában. A Direct Matin beszámol a november 19-én emléknappal megtisztelt magyar szent életéről, majd egy lelki gondolatot és imádságot is idéz. Ha valaki azt gondolja, hogy az ateisták fellegváraként számon tartott Párizsban rögtön ezrek lepték el az utcát a sajtó klerikális túlkapása miatt, annak csalódnia kell.

Mi több, néhány héttel ezelőtt a francia katolikusok telt ház előtt ünnepelték Magyarország utolsó királynéja: az 1989-ben elhunyt Zita magyar királyné, valamint az egy emberöltővel korábban eltávozott IV. Károly magyar király századik házassági évfordulóját (nyitóképünkön az esküvő). Az esemény a Magyarországi Szent Erzsébet-templomban kapott helyet, szervezője a „Bourbon-Pármai Zita Boldoggá Avatásáért Szövetség”, valamint az „Ima az Ausztriai Boldog Károly Kanonizációjáért Liga”. Az ünnepségen misét celebrált Monseigneur Yves Le Saux Le Mans püspöke, aki két éve elindította Zita boldoggá avatásának folyamatát. A mise lezárásaként a hívek elénekelték a magyar himnuszt, ami különös gesztusnak számít, hiszen a kiemelt vendégek között is többségben voltak a francia és osztrák meghívottak, így az utolsó császári pár unokái.

Az esemény mottója: „Károly és Zita, a keresztény házasság ikonjai.” „A Boldog Károly, valamint Isten szolgája, Zita számára, mint minden szent számára, a szentség egyetlen forrása a Szent Lélek, melyben a keresztségük napján részesedtek. Ezen a napon a Szent Lélek megkezdte bennük a szentség munkáját” – hangzott el Jean Sévilla konzervatív történész ünnepi beszédében, mely kitért a királyi pár Magyarországon ellentmondásos megítélésére is. „Zitát a francia katolikusok közt sokan szeretik, körükben kifejezetten népszerű az utolsó magyar királyi pár. Én is magával ragadónak tartom a magyar történelmet” – világította meg a Mindennapi számára az esemény helyi jelentőségét egy, a hátsó sorokban helyet foglaló, harminc év körüli párizsi fiatalember, aki állítása szerint mindent olvasott Márai Sándortól.


Szabados Tamás

A kép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.