Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-06-17 21:00:00

Örömünnep minden koncertje

Obama szerint Stevie a legjobb

A vak énekes igazi csodagyerek, aki sokak szerint Isten dicsőségét hirdeti életével és zenéjével. Egy amerikai tiszteletes szerint igazi örömünnep minden koncertje.

A legendás énekes-dalszerző új gospel albumot készít elő, adta hírül a Showbiz 411 internetes oldal. A hír szerint két album van születőben, az egyiken eddig meg nem jelent, korábbi felvételek újrakevert változatát hallhatjuk majd, az album az I Remember Me munkacímen fut. A másikon gospel dalok kapnak majd helyt, vagyis az amerikai feketék keresztény dalai ihlette darabok. A 61 éves zenészikon utolsó albuma, A Time 2 Love hat éve jelent meg.


A vakság Isten ajándéka

Amikor 1963-ban Stevie Wonder első lemezfelvételét készítette, még csak 13 éves volt. A neve angolul csodát jelent, de nem csak a neve, ő maga is valódi csoda - Stevie Wonder, a rhythm & blues műfaj amerikai legendája, évtizedek óta ontja a slágereket. Steveland Hardaway Judkins Morris méven anyakönyvezték. Koraszülött volt, és az inkubátorban elvesztette a szeme világát. A fekete zenész emiatt soha nem bánkódott, sőt Isten ajándékának tekintette fogyatékosságát, hiszen ezáltal élesebb lett a többi érzékszerve, például a hallása.

Tízéves sem volt, de már remekül játszott zongorán, szájharmonikán és dobon, két évvel később pedig a híres Motown kiadó szerződtette. Ekkor adták neki a Little Stevie Wonder művésznevet (első lemeze is ezzel a címmel jelent meg), amely aztán az évek múlásával Stevie Wonderre rövidült. Első komoly sikere a félig improvizált, élőben felvett Fingertips volt. A hatvanas évek közepére ő lett a Motown egyik legsikeresebb művésze, ám a céggel, ahol korlátozni akarták művészi szabadságát és kreativitását, húszas évei elején szakított és önálló kiadót alapított. Zenei világa ezután teljesedett ki, jól megfért benne a soul, a funky és a pop, énekelte Bob Dylan és a Doors dalait is. Ezt az időszakát olyan slágerek fémjelezték, mint a Superstition, a You Are The Sunshine of my Life, a Duke Ellingtonnak ajánlott Sir Duke, valamint a Paul McCartney társaságában előadott Ebony And Ivory.


Stevie Wonder - You are the sunshine of my life

Legnagyobb sikere azonban kétségkívül az 1984-ben A piros ruhás nő című komédia betétdalának írt I Just Called To Say I Love You lett. Az addigi zenei világától elütő, szintetizátorra és dobgépre épülő egyszerű és szentimentális dal tizenkét országban vezette a listákat és megkapta érte az Oscar-díjat is. A szövegben arról van szó, hogy nincs semmilyen ünnepi alkalom, sem húsvét, sem karácsony, sem új év, sem a levelek nem hullanak romantikusan a fáról: egyszerűen az énekes csak annyit akar mondani a címzettnek, jelen esetben a hallgatónak, hogy szereti.


Stevie Wonder: I Just Called To Say I Love You

A legsikeresebb és a legelismertebb zenészek közé tartozó Stevie Wonder mindig megőrizte szerénységét. Világszerte 100 milliónál több lemeze kelt el, tucatnyi listavezető dala és két tucatnyi listalemeze volt. Oscar-díja mellett 21 Grammy-díjat és életmű-díjat mondhat magáénak, szólóban ennél többet senki sem kapott. Bekerült a rock halhatatlanjai közé és a dalszerzők dicsőségcsarnokába, átvehette a Polar-díjat és a Billboard életmű-díját, a Rolling Stone magazin minden idők 100 legnagyobb művésze között a 15. helyre sorolta.


Obama szerint ő a legjobb

Wonder mindig is az emberi jogok elkötelezett harcosa volt, Oscar-díját például Nelson Mandelának ajánlotta (az apartheid rezsim ki is tiltotta Dél-Afrikából). A világtalan zenész teljes mellszélességgel támogatta Barack Obama választási kampányát, amelynek hivatalos dala az ő Sealed, Delivered I'm Yours című slágere lett, amit a demokrata jelölőkonvención el is énekelt. Az amerikai elnök is rajong a zenészért, egyszer azt mondta: Stevie Wonder a legnagyobb, ő írta a legjobb lemezeket, amiket valaha hallottam.


Stevie Wonder és Barack Obama

Amikor Bush elnök azt nyilatkozta, hogy a terrorizmus elleni háborúban Isten Amerikával van, és amikor az iszlamisták szent háborúról, az Isten akaratát beteljesítő dzsihadról beszéltek, Stevie Wonder a következőképp reagált: - Szent háború szerintem nincs. Az az Isten, akiben én hiszek, nem küldene bombázókat senkire és nem robbant fel ártatlan embereket sem. Őrült világban élünk és az emberek őrült dolgokat tesznek nap mint nap. De ez az emberek felelőssége, nem az Istené.


Stevie Wonder imádkozik és Jézust dicsőiti, majd énekel

Előadásai, koncertkörútja örömünnepnek, hálaadásnak tűnnek – írja Wonder 2007-es amerikai koncertkörútjáról a liberális New York Times. Jon Pahl amerikai prédikátor egy Stevie Wonder koncertről szóló blogbejegyzésében a következőképpen ragadja meg az élményt: Az előadás tele volt erővel és áhítattal, Wonder olyan volt mintha egy istentiszteletet celebrált volna. Minden pillanatban érezni lehetett a mindent átható szeretetet, amit a zene, a szöveg és az előadás egysége tett nyilvánvalóvá. Kegyelem és szépség – Isten ajándéka volt ez az este nekünk, a vak csodazenész segítségével.

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.