Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-11-10 07:00:00

Ritka kincsek a Sváb-Alpokban

Megtalálták Közép-Európa legrégebbi festményét

Egy sámáni szertartás kelléke volt? Vagy egy menstruációs naptár? Régészek egy 15 ezer éves festett kőre bukkantak a Sváb-Alpokban. Ez a legrégebbi festmény Közép-Európában.

Látványos felfedezés a Sváb-Alpokban: megtalálták Közép-Európa legrégebbi, fennmaradt festményét. A négy festett kő, amit Schelklingen közelében, a Hohler Fels-barlangnál találtak, 15 ezer éves – erről Nicholas Conard régész számolt be Tübingenben.


A pontok nem véletlenszerűek

A műalkotás jelentése és funkciója rejtély a szakértők előtt is. A kőkori festő vörösesbarna foltokkal díszítette a követ, amit vasérc és vörös kréta keverékéből állíthatott elő, vízzel elkeverve – magyarázta Maria Malina, ásatási technikus. 

Ezek a pontok nem véletlenszerűek. Egyértelmű, hogy releváns tartalommal bírnak – állítja Conard. Az akkoriban széleskörűen elterjedt sámánizmusban talán vallási jelentése volt. De akár az is lehet, hogy egy menstruációs naptár lehetett, amelyben minden pont egy napot jelölt.


Itt találták meg a legrégebbi hangszert is


Az elmúlt években a Hohler Fels-barlang sokat szerepelt az újságokban. A régészek itt találtak rá az eddig ismert legrégebbi szoborra, a Hohler Fels-i vénuszra. A lelet egy hat centi magas nőalak, körülbelül 35-40 ezer éves, ez az első ismert emberábrázolás. Ezenkívül a Sváb-Alpokban találták meg a legrégebbi hangszert is, egy 35 ezer éves csontfurulyát. Mivel több furulyaleletet találtak, a kutatók arra következtettek, hogy ebben a korban a zene már az élet szerves része lehetett.

Mindeddig Közép-Európában nem volt bizonyíték arra, hogy az emberek ebben a korban festettek volna. Csak nyugaton, Franciaországban és Spanyolországban találtak korai, barlangfestmény-maradványokat. A négy követ csütörtöktől a tübingeni egyetem múzeumában lehet megtekinteni egy speciális kiállítás keretében.

 

spiegel.de/ K.M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.