Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-07-21 21:04:00

A British Library az egyik legrégibb műre spórol

Majdnem hárommilliárd forintba kerül a remete könyve

A British Library egy ritkaság, a hetedik századból származó Szent Cuthbert Evangéliuma megvásárlását tervezi. Nem véletlenül: a Magyarországon kevéssé ismert szentnek hatalmas kultusza van Angliában.

A különleges könyvnek borsos ára van: 9 millió fontba kerül, ami 2,77 milliárd forintnak felel meg. A könyvtárnak még nem áll rendelkezésére a teljes összeg, még gyűjti a muníciót a megvásárláshoz. De miért is olyan fontos a British Library-nek, hogy ez a ritkaság a polcán kapjon helyet? Mindenek előtt Szent Cuthbert miatt, aki Anglia egyik legfontosabb szentje.

A 634-ben született szent tizenkét éven át irányította Lindisfarne kolostorát. Szinte gyermek volt, mikor egy éjszaka ura juhait legeltette, és az égen nagy fényességet és égbe szálló angyalokat látott, akik egy szent lelket vittek magukkal. Reggel értesült, hogy lindisfarne-i Szent Aidan püspök az éjszaka folyamán meghalt. Ekkor döntött úgy, hogy beáll szerzetesnek Szigorúan aszketikus élete példaként szolgált kortársai számára. A források szerint rendkívüli módon sanyargatta testét, gyakran az egész éjszakát imádságban töltötte, nem egyszer egy folyó vagy a tenger jeges vizében állt. Irtózott a viszálykodástól, és arra intette szerzeteseit, hogy hűségesen kövessék a szentatya rendelkezéseit és az egyetemes Egyház hagyományait.


A remete freskója a durham-i templomban. Kép innen.

Lindisfarne szerzetesei korábban Szent Kolumba regulája szerint éltek, ám ebben az időben vezették be Észak-Angliában Szent Benedek reguláját. Cuthbert mint a reform és a szigorú fegyelem képviselője, türelmével és barátságosságával megnyerte a korábban vonakodó szerzeteseket is. Hithirdető és pap volt, aki közreműködött a környező országok megtérítésében. Abban az időben a szigetországban még nem voltak plébániák, templomot is keveset lehetett találni. Cuthbert hosszú hónapokon át vándorolt kietlen tájakon, miközben prédikált és kiszolgáltatta a szentségeket. A korabeli források szerint ebben az időben a nép örömmel sereglett össze, ha megjelent körükben egy pap.


Csodás gyógyulások, megtérő bűnösök

Cuthbert a legenda szerint számos csodát tett, sokan meggyógyultak azáltak, hogy megkente őket szent olajjal. Hatalma volt a bűnösökön, akik önként járultak elé, hogy megvallják bűneiket, zarándokok és vezeklők érkeztek, akiket vonzott szentségének és csodatetteinek híre, s a bűnösök iránti közismert irgalma. A bűnbánat abban az időben korántsem volt mindennapos, hiszen a hetedik században a gyónás a kolostorokon kívül még nem terjedt el általánosan. Mélységes hitét mutatja, hogy Cuthbert egy még tökéletesebb hittel teli élet iránt vágyakozott, és miután tizenkét évig volt a kolostor priorja, lemondott e tisztéről, és visszavonult egy lakatlan sziklaszigetre, a Belső-Farne-ra.

Nyolc hosszú éven át volt e zord sziget lakója, melyet a hullámok ostromoltak, és minden növényzetnek híján volt. Cuthbert magányos és önálló életre rendezkedett be, kutat ásott, gabonát kezdett termeszteni, hogy kenyeret süssön magának, elmélyülésre alkalmas lakóhelyet alakított ki, melyet magas fallal elzárt a külvilág elől. 684-ben kinevezték Hexham püspökének. Ám ő sehogysem akarta elhagyni remetei magányát, hosszas rábeszélés után akkor adta be csupán a derekát, amikor a király személyesen látogatta meg.


A vágyott könyv. Kép innen.

685 húsvétján szentelték fel Lindisfarne püspökévé és a kolostor apátjává, ám további életéről keveset tudunk. A források szerint gyakran hetekig járt vizitációs és lelkipásztori útjain, ám amikor érezte, hogy közeledik a vég, visszatért szigorú remeteéletéhez. 687. márciusában halt meg, amikor a szerzetesek Lindisfarne-ban, a kolostortemplom kórusában a 60. zsoltár szavait imádkozták: ,,Eltaszítottál minket, Istenem, áttörted sorainkat...'”. Cuthbertet kőszarkofágban a lindisfarne-i templom oltára mellett temették el.


A könyv mindenkié lesz

Csakhamar szentként kezdték tisztelni. A környező világ minden tájáról özönlöttek a zarándokok a sírjához, ahol a hagyomány szerint számos csoda történt. Amikor 698-ban felnyitották a szarkofágot, s a jelenlevők nagy ámulatára teste még ép volt. A vikingek ismételt támadásai miatt később a lindisfarne-i szerzetesek 883-ban Chester le Streetbe menekítették a szent földi maradványait, majd onnan Durhambe vitték, ahol ereklyéi számára székesegyházat emeltek.

Az az ici-pici, bőrkötésű könyvritkaság, melyet most eladásra bocsátanak, János Evangéliumának teljes szövegét tartalmazza, és Szent Cuthbert földi maradványai mellett bukkantak rá, amikor 1104-ben koporsóját ismételten felnyitották. „Szent Cuthbert Evangéliuma az angolszász Britannia csodával határos 'túlélője', aminek köszönhetően a normann hódítás előtt négyszáz évvel virágzó gazdag és kifinomult kultúrából kaphatunk ízelítőt" – nyiltakozta Lynne Brindley, a British Library vezetője. A vásárlás másik motivációja, hogy ez a mű Európa egyik legrégebbi könyve. Kilenc millió fontért hajlandó megválni a kötettől a jezsuiták brit rendtartománya, és ebből a jelentős összegből ötmillió fontra (1,5 milliárd forintra) már van ígérvénye a könyvtárnak. Az intézmény azt is megígérte, hogy ha birtokába kerül Szent Cuthbert Evangéliuma, a kötetet a nyilvánosság elé bocsájtják: kiállítják majd a durhami katedrálisban, továbbá egyéb helyszíneken is.

NJ

A nyitókép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.