Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-08 15:50:00

Magyar tanára segítette

Ma Pesten lép fel a tragikus sorsú csodagyerek

Évente csak egy koncertet ad David Helfgott ausztrál zongoraművész, akinek életéből készült a Ragyogj! című Oscar-díjas film.

David Helfgott évente csak néhány szóló koncertet ad, ezért is számít különleges alkalomnak budapesti fellépése, amelyen Rahmanyinov mellett Liszt művei csendülnek fel, tisztelegve a 200 évvel ezelőtt született zeneszerző előtt – olvasható a koncertet beharangozó közleményben. 

A szélesebb közönség a Ragyogj! (Shine) című filmből, a Helfgott életét feldolgozó alkotásból ismerte meg zongoraművészt. Scott Hinks ausztrál rendező 1996-ban bemutatott munkája 5 Golden Globe- és 7 Oscar-jelölést kapott, Geoffrey Rush, a film főszereplője pedig el is nyerte a legjobb férfi alakításért járó Golden Globe- és Oscar-díjat.

David Helfgott 1947-ben született Melbourne-ben. Csodagyerekként indult, lenyűgöző képességeket mutatott a matematika, a sakk és a zene területén egyaránt. Egyik első tanára, aki 17 éves korában felfedezte tehetségét és betegsége alatt is bízott visszatérésében, a magyar származású zongoraművész, Bartók Béla és Weiner Leó tanítványa, Bálint Alice (Alice Carrard) volt. Tizenkilenc évesen Londonban folytatta tanulmányait a Royal College of Music-ban, játékstílusát, virtuozitását Horowitzéhoz hasonlították.


A zongoraművész manapság 

Egyik koncertje után, ahol Rahmanyinov 3. zongoraversenyét adta elő, idegösszeroppanást kapott. Visszatért Ausztráliába, ahol több mint tíz évig kezelték, mindenki azt gondolta, hogy nagyszerűen induló karrierjének vége szakadt. Régi tanára, Bálint Alice volt az, aki gondoskodott róla, hogy megfelelő pszichiátriai kezeléseket kapjon, és betegsége alatt is zongoraórákat adott neki.

A zenei világba az 1980-as évek közepén tért vissza, miután megismerkedett jelenlegi feleségével, Gilliannel, akinek szeretetével és segítségével David Helfgott ismét megtalálta önmagában a zenét, és a világ legnevesebb koncerttermeinek sztárjává vált.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.