Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-08-16 19:00:00

Mária Magdolna és Madonna szerepében

Lady Gaga újra a katolicizmussal kacérkodik

Még dokumentumfilmjét be sem mutatták, a botrányairól hírhedt énekesnő máris megint borzolja a kedélyeket. Most éppen apácát játszik, s a pap: Jean-Paul Gaultier divatdiktátor.

A botrányairól híres énekesnő újra az ízlés- és tabuhatárokat feszegeti – írja a Christian Today.
Most ráadásul cinkostársa is akadt, méghozzá Jean-Paul Gaultier divatdiktátor személyében. Nemrégiben a divatérzékeny és excentrikus fellépő ruhákat kedvelő énekesnő Párizsba látogatott, és a tervező műhelyében közös dokumentumfilmet forgattak. A művet szeptember közepén láthatja majd a nagyközönség, de addig is kikerült már néhány részlet és képek a közös fotózásról.

Ez okozta a gondot: a fotókból egyértelműen leszűrhető, hogy a két celeb apácás-papost játszott, sőt nem elégedtek meg az egyházi személyek – korántsem divatos – öltözetének felvételével, az egyébként kifejezetten nőies kreációiról híres Gaultier még el is náspángolta Lady Gagát. A marketingvénával megáldott, botrányokat kergető énekesnőt egyébként katolikusnak nevelték és a new york-i Szent Szív Zárda iskolájában tanult. Ma már nem gyakorolja hitét, viszont koncertjein és videóklipjeiben előszeretettel játszik vallási motívumokkal, sokak szerint félrekódolva a spirituális üzeneteket.
 


Így volt ez Júdás című számával is, amelynek szövegében az énekesnő szerelmet vall Judásnak, akiről tudja, hogy áruló és a gonoszt képviseli, mégsem tud neki ellenállni. „A videót nem támadásnak szántuk. Tiszteletben tartom mindenki hitét. Én is spirituális személy vagyok, aki megszállottja a vallásos művészetnek.” – nyilatkozta akkor Lady Gaga a klipről, melynek egyik jelenetében Júdás a kádban ülve ráönt egy doboz sört az énekesnő hátára. Egy másikban a díva – mint nagy kedvence: Mária Magdolna – nyakában egy nagy kereszttel a tövisdíszű aranykoronát viselő Jézusba kapaszkodva motorozik.


Madonnához hasonlítják

Apácaként sem most jelenik meg először a 25 éves énekesnő: előfordult már, hogy a kedvesnővérek öltözékét áttetszővé varázsolva lépett színpadra. A Lady Gaga-jelenséget a Christian Today az 1980-as évek nagy sztárjának, Madonnának (ő szintén szívesen szerepelt Mária Magdolnaként) színpadi kvázi-vallásosságával hasonlítja össze, akinek 1989-es Like a prayer című száma ellen akkoriban még a Szentszék is kikelt balszfémiát hangoztatva.
 


Kérdés, hogy milyen reakciókat fog kiváltani a szeptemberi premier, és hogyan fogadják majd vallásos körök a dokumentumfilmet. Legutóbbi, Born this way című albumát Libanonban például betiltották, miután a kormány a szövegeket „keresztényeket sértőnek, istenkáromlónak" nevezte.

mi

A nyitókép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.