Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-03-28 20:33:00

Madonna és a mexikói illegális bevándorlók

Könyv a buszozó Szűz Máriáról

Brando Skyhorse mexikói illegális bevándorlókról szóló regénye nyerte el a rangos PEN díjat. Az első könyvével berobbant író az új lakosok hitéletét is elemzi.

A Los Angelesben játszódó The Madonnas of Echo Park (Az Echo Park Madonnái) írója vasárnap vehette át az elsőkönyves szerzőket jutalmazó, PEN/Hemingway-díjat. Az elismerést a bostoni John F. Kennedy Könyvtárban adták át, ahol Ernest Hemingway munkáinak legjelentősebb gyűjteménye található. A díjat Patrick Hemingway, a néhai amerikai írófejedelem, Ernest Hemingway egyetlen élő fia és egy korábbi díjazott, Marilynne Robinson nyújtották át a szerzőnek.

A mexikói gyökerű Skyhorse Los Angeles Echo Park negyedében született és nőtt fel. Ez az a negyed, ahol számos spanyol bevándorló él, köztük illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodó mexikóiak, mindennapi életüket örökíti meg a könyv. Skyhorse egyértelműen provokál, mikor a mexikói illegális munkás mondatával indít: „Mint tolvajok surrantunk be ebbe az országba, a földre, amely egykor a mienk volt”.
 


Skyhorse a könyvével teli kiadói polc mellett

A műben természetesen a spanyol ajkú népességre oly jellemző buzgó vallásosság is szerepet kap. A regény kétértelmű címe is erre utal: egyrészt a Madonna nevet nem véletlenül felvett és a ruhatárába szorgalmasan kereszteket applikáló énekesnőre, akit a környék tinilányai bálványoznak. Másrészt Szűz Máriára, akinek imádata áthatja a takarítóként és szakácsként robotoló bevándorlók mindennapjait. Az Istenanya megváltoztatja annak a képmutatóan vallásos hősnőnek az életét is, akinek megjelenik a Sunset Boulevard buszmegállójában.

A fiatal író – akinek írása még nem jelent meg magyarul – a Stanford Egyetem elvégzése után kifejezetten tollforgatónak készült. Az utóbbi tíz évben a New York-i kiadók világában dolgozott. Következő regényét memoárnak szánja, amelyben arra emlékezik, milyen volt öt mostohaapával felnőni. 

A PEN írószövetség Hemingway-díját Ernest Hemingway özvegye, Mary Hemingway – a PEN tagja –alapította 1976-ban férje emlékére és a kiemelkedő elsőkönyves szerzők elismerésére. A díjat nemcsak regényért, hanem novelláskötetért is odaítélhetik. 


mti, mindennapi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.