Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-10-12 15:30:00

A hetvenes években készült sorozatát az Amerikai Lutheránus Egyház támogatta

Keresztény gyurmafigurák a Google kezdőlapján

Színes gyurmafigurák szórakoztatják a Google mai felhasználóit. Az apropót a 90 éve született és tavaly elhunyt Art Clokey, a gyurmaanimáció ismert alkotója adja.

Clokey a stop motion technika egyik úttörő személyisége volt, aki 1955-ben az Észak-Kaliforniai Egyetemen professzora, Slavko Vorkapich hatására készítette el Gumbasia című animációs filmjét. Clokey és felesége, Ruth ezzel az alkotással teremtette meg a Gumby nevű figurát, valamint lovát, Pokey-t, akiket az évtizedek során milliók szerettek meg a televízióban, köszönhetően többek között a Howdy Doody Show, illetve a The Adventures of Gumby című sorozatok sikerének.


A mai napig imádják

A nyolcvanas években Eddie Murphy parodizálta ki Gumbyt a Saturday Night Live egyik epizódjában, az 1995-ös Gumby egész estés mozifilm idején pedig még mindig lankadatlan volt az érdeklődés, ami az aranyos figurát övezte világszerte. Art Clokey eredetileg Arthur C. Farrington néven látta meg a napvilágot 1921. október 12-én Detroitban. Szülei kilencéves korában elváltak, ő pedig édesapja mellett maradt, egészen annak autóbalesetben bekövetkezett haláláig. Ekkor Kaliforniában élő édesanyja vette magához, ám egy évvel később árvaházba adták, mivel a mostohaapja nem akart a nevelésével foglalkozni. A kis Artot 12 éves korában fogadta örökbe Joseph W. Clokey zeneszerző és orgonista, aki kezdettől fogva segített fiának művészi tehetsége kibontakoztatásában.


Gyurmafigurák a Google mai kezdőlapján

– A Gumbasia lényegében azon avantgárd, javarészt grafikus animációk gyurmával kivitelezett változata, amelyek főképp Oskar Fischinger nevéhez fűződnek, s alapvetően geometrikus alakzatok ritmikus mozgatására, színkompozícióira épülnek. A Gumbasia hasonlóképp egymásból egymásba alakuló, guruló, bomló gyurma-gömböket, -négyszögeket, -gúlákat vonultat föl jazz-zenére, s teszi ezt kiváló ritmikai és vizuális érzékkel, de persze mindenféle elbeszélői logika nélkül. Clokey ezt követően ehhez képest megszelídíti a gyurma Gumbasiában látható zabolátlanságát, és egyrészt figurát formáz belőle, másrészt történeteket épít rá. Az ’50-es évek második felében induló The Gumby Show című sorozat fölavatja az animációs film első igazi gyurmahősét, a gyermek Gumbyt. Az őt körülvevő világot sokszor a gyermekjátékok eszközei vagy jelzésszerű díszletek építik föl, Gumby naiv kalandjai pedig jókora infantilizmusról árulkodnak – írja a Filmvilág Art Clokey leghíresebb művéről.


Az egyház is támogatta

A Gumbasia mellett több más vizuálisan lehengerlő kísérleti animációs rövidfilmet is készített pályafutása során, amelyek közül kiemelkedik a Mandala és a The Clay Peacock. A hatvanas-hetvenes években készített Davey and Goliath című sorozatát az Amerikai Lutheránus Egyház finanszírozta. A történet Davey-ről, egy fiatal fiúról, és Góliátról, a kutyájáról szól. A történetek középpontjában az áll, ahogy a főhősök megtapasztalják Isten szeretetét a mindennapokban. A sorozat a fiatal generációk számára készült, de olyan érzékeny témák is megjelentek benne, mint a rasszizmus, a kirekesztés, a vallási türelmetlenség.


Dávid és Góliát, 1960

Art Cokley spirituális érdeklődése érdekes kacskaringókra vezette őt. A hetvenes években tanulmányozta a Zen buddhizmust, majd Indiába utazott, ahol gurukkal folytatott meditációs kísérleteket. Emellett hírhedt kábítószeres útkereséséről is, nagy dózisban fogyasztott a hatvanas évek népszerű, hallucinációkat okozó drogját, az LSD-t. Egyes méltatói szerint a pszichedelikus világ látszik animációs életművén is, sőt, az Isten kegyelméről szóló sorozat is másképpen nézne ki enélkül az útkeresés nélkül.


-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.