Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-03-14 10:15:00

Banksy óvadékot is fizet

Jó ügyért rongál a graffitiművész

Az inkognitóját őrző brit Banksy rajzaival hosszú évek óta vált ki felháborodást, ám nem csak műveivel, de tetteivel is harcol a társadalmi és gondolati elnyomás ellen.

A nyilvánosság előtt arcát meg nem mutató Banksy a minap orosz kollégáit váltotta ki a börtönből. Leonyid Nyikolajev és Oleg Vorotnyikov, a Vojna (Háború) művészeti kollektíva tagjai majdnem négy hónapnyi előzetes letartóztatásból szabadultak Szentpétárvárott. A hatalmi gépezetet performanszaikkal provokáló művészeket néhány rendőrségi autó felborításának ürügyén dugták rács mögé.

Az orosz aktivistákról egy rádióműsorban hallott a brit sztárgraffitis. Amikor megtudta, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezhetik a művészeket, felvette a kapcsolatot a szentpétervári rendőrséggel. Eleinte igyekeztek megakadályozni a segítségét, később a Emberi Jogok Európai Bírósága nyomására engedélyezték, hogy 300 ezer rubel, azaz 2 millió forint lefizetése ellenében szabadlábra helyezzék Nyikolajevéket.

 

 

 

 

 

 

 




Támad a pénzautomata 

A feltehetőleg Robert Banks néven Bristolban született, harmincas évei végén járó művész nemrégiben tett tanúbizonyságot arról, hogy a Föld állapotáért is aggódik: részt vett a Greenpeace környezetvédő csoport egyik kampányában. Igaz, nyert rajta, nem is keveset: a napokban kelt el 78 ezer fontért (25,9 millió forintért) a londoni Bonhams aukciósház árverésén a Save or Delete Jungle Book című, a kampányhoz készített alkotása. A képen A dzsungel könyve című rajzfilmből ismert rajzfigurák láthatók bekötött szemmel, megsemmisült őserdővel.


 

 

 

 

 

 

 

 

Keresztrefeszítés szatyrokkal

Az 1990-es évek elején már aktívan tevékenykedő Banksy – akit pár hete az Exit Through the Gift Shop (Kijárat az ajándékbolton keresztül) című street-art dokufilm rendezőjeként Oscar-díjra jelöltek – eddig is nemes célokhoz adta (ál)nevét. Rajzait (melyek általában stencillel: mintára fújással készülnek) rövid szlogenek kísérik, ezek szinte mindig háború- és kapitalizmus-ellenesek. Művei a világ különböző városainak utcáit, falait, hidait díszítik: Anglián kívül többek között Franciaországban, az Egyesült Államokban és Izraelben.

Gyakran rajzol gyermekalakot: egy angliai rajzán a pénzautomata megtámad egy kislányt, egy másikon szintén egy lányka motoz meg egy katonát. A fogyasztói társadalmat mélységesen elítélő Banksy Jézust a kereszten bevásárlószatyrokkal ábrázolta, egy másik falon pedig így vélekedett: „Mindaddig nem tudjuk megváltoztatni a világot, amíg a kapitalizmus össze nem omlik. Addig shoppingolással vigasztaljuk magunkat”. Az izraeli-palesztin fal palesztin oldalára pedig kilenc képet rajzolt, megtoldva e felirattal: „Isten hozott az Abu-Dhabi-gettóban”.

Emellett akciókat is végrehajtott az angol kormány által többször is rongálással vádolt graffitis: Disneyland-ban egy, a Guantanamo öbölbeli amerikai támaszpontról ismert narancssárga overallba öltöztetett felfújható babát hagyott hátra.

 

 

 

 

 

 

 




Itt is egy kislány  

A politikai aktivista azon brit művészet egyike, akik felkeltették a nemzetközi gyűjtők érdeklődését. Brad Pitt, Angelina Jolie, Keanu Reeves és Jude Law is vásárolt tőle rajzokat, festményeket, melyeket menedzsere értékesít. „Banksy évek óta ügyesen egyensúlyoz az underground és a populáris kultúra között. Sikerei azonban nem rombolták le hitelét és a street art művelői között kivívott tekintélyét. Személye körül időről időre felröppennek találgatások, de úgy tűnik az jobban őrzött titok, mint a Coca-Cola receptje” – olvasható Csizmadia Alexa az Artportálon megjelent Banksy-tanulmányában. 

S.D.

Kapcsolódó link:
http://www.banksy.co.uk/

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.