Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-04-24 21:55:00

Eredetek eredete

Jézus keresztje az Édenkert fájából készült

A szinte minden kultúrában megtalálható kereszt szimbólum: végigvettük, mi mindennek a jelképe lehet a két, egymásba illesztett szár.

A kereszt univerzális szimbólum, felbukkanása az ősidőkbe nyúlik, és szinte valamennyi kultúrában megtalálható. Az ősidőktől használt egyenlő szárú kereszt eredetileg mint tér-idő jelkép szolgált, azaz égtáj- és évszakkeresztként. Égtájkeresztként szárai kijelölték a térbeli irányokat, ugyanakkor az esztendő négy évszakra osztását is jelképezték.

Egyes afrikai népek a keresztet az élők és a holtak útjának metszéspontjának helyeként tisztelték.
Az egyiptomi füles kereszt, mely később kopt keresztként lett ismert, gyakran látható az egyiptomi isten- vagy fáraó-ábrázolásokon, mint az örök élet jelképe. Aton napistennek állandó ismertető jegye volt ez a jel.

A legrégebbi és leginkább misztikus kabbalista szöveg, a Széfer Jecirá (a zsidó Teremtés Könyve) a kereszt metszéspontjából magyarázza a világ teremtését. A pont, mely a kereszt metszéspontjában megjelenik, nem más, mint az Egy, vagy teológiai nyelven szólva, az önmagát a „világ közepeként”, saját szavára teremtő Isten. Minden okok oka, minden eredetek eredete.


KERESZTény teóriák

A keresztény felfogásban a kereszt nem csupán Krisztus halálát, hanem egyúttal az életfát (lignum vitae) is jelképezi – olvasható az 1986-os Cooper-féle Szimbólumlexikonban. A keresztre feszített Megváltó képében a kereszt ősrégi szimbólumának jelentése, miszerint az az ég és föld érintkezési pontjának helye, összekapcsolódik Krisztus személyével, aki ezt mondja magáról: „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam” (János evangéliuma14:6).

Az egészen korai kereszténység vonakodott elfogadni a keresztet szimbólumként a kivégzés e formájának szégyenletessége miatt. Ezért, valamint az üldöztetések miatt, az őskeresztények „rejtjelezték” szimbólumukat: horgony, szigony, árboc, csillag alakjával helyettesítették azt. A kereszt csak később vált a halál fölött aratott győzelem szimbólumává. (Az első ilyen felfogásban készült kereszt a szíriai Palmürából származik 134-ből.)
 


Kereszt-designtervek
 

Az értelmezés alakulásával a kereszt egyszerre lett Krisztus szenvedésének szimbólumává, azaz világ- és életfa: Krisztus halál feletti győzelmének, és magának Krisztusnak is szimbóluma. A Bibliában a Paradicsom közepén álló „élet fája” emberi világunk középpontját jeleníti meg. A Paradicsomban azonban nem csak az „élet fája” állott, volt ott egy másik, még ismertebb szerepet játszó fa is: „a jó és rossz tudásának fája”. A bűnbeeséssel az ember elvesztette az „örökkévalóság érzetét”, az egységgel való kapcsolatát. S innentől a keresztény ember számára a középpontba, az egységbe, az eredethez való visszatérést az élet fájának, azaz Krisztus keresztjének újra elérése jelenti – véli René Guénon 2000-es, franciául hozzáférhető, a szakrális szimbólumokról szóló művében.

Az ellentétek kiegyenlítésének is megtestesítője a kereszt. A szimbólumok nyelvére lefordítva ezt: a kereszt középpontja az a hely, ahol minden szembenállás megszűnik, felolvad. A kereszt teret szakralizáló tulajdonságát használta fel a gótika is – véli Titus Burckhardt A szakrális művészet lényegéről című 2001-ben magyarul megjelent könyvében. Középkori liturgisták (mint Durandus és Honorius Augustodunensis) szerint a katedrálisok tervrajza a megfeszített Krisztus alakját imitálja: feje a keletnek néző apszisnak felel meg, törzse és két lába a hosszanti hajóban fekszik, karjai a kereszthajóban tárulkoznak ki. A templommá testesült Istenember azt az áldozatot jelenti, mely által Ég és Föld menyegzője megvalósul. Ég és Föld egysége pedig nem más, mint az Egyetemes Emberrel azonos Jézus Krisztus egyetlen személyében a két, isteni és emberi természet egysége.

Máté Erika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.