Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2012-01-15 20:30:00

Egy asztalnál Ábrahámmal

Isteni ételek, avagy receptek a Bibliából

A világ legolvasottabb művében, a Bibliában szereplő ételek receptjeit mutatja be az Egy asztalnál Ábrahámmal című olasz könyv. A szerzők az eredeti Ó- és Újtestamentum-béli alapanyagokat is felkutatták.

Andrea Ciucci atya, Biblia-kutató tudós és Paolo Sartor teológus húsz fejezetben hatvan receptet sorakoztatott fel az Edizioni San Paolo, egyházi kiadónál a közelmúltban megjelent A tavola con Abramo című könyvben. Klasszikus receptkönyvről van szó, amelynek a forrása számít rendkívülinek.


Ínyenc falatok

Az első, Mózesnek szentelt fejezetben a megfelelő bibliai részben fellelhető ételek találhatók: zöldséges csirke, csőben sült hagyma, grillezett bárány, fürj sivatagi módra, mandulás édes kenyér.

A Dávid címszó alatt többek között rántott túró, bárány lencsével és almás szarvas szerepel. Az utolsó fejezet a Jézus korabeli evangéliumi recepteket tartalmazza: egyebek mellett hús sókéregben, tavi hal grillezve, fahéjas pisztráng és hagymás tengeri hal.

A szerzők a bibliai időkben követett főzési technikákat is leírták, valamint minden fogáshoz történelmi és filológiai magyarázatot fűztek, az általuk el is készített étel fotójával. Ezekről az ételekről lehet elmondani, hogy valóban isteniek! – kommentálta a napokban az Il Giornale című napilap.

 

MTI

A kép illusztráció, innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.