Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-04-22 08:00:00

Anime Jézusról

Isten Fia megjelent Japánban (videóval)

Az Utolsó napom az első professzionális gyártásban készült japán stílusú keresztény animáció. A cél, hogy minél változatosabb formában jusson el az evangélium az emberekhez.

Az Utolsó napom című animációs film Jézus keresztre feszítését meséli el, a mellette megfeszített tolvaj perspektíváján keresztül. A kilenc és fél perces rövidfilm elején rács mögül látjuk a tolvajt, aki nézi, ahogy Jézust brutálisan korbácsolja egy katona. Ahogy haladunk előre a történetben, a tolvaj saját bűnének felismerésén keresztül látja meg Jézus ártatlanságát. A megbánástól a bűnbánaton át a kereszten való megváltásig fut a történet spirituális rétege.

„Emlékezz rám Jézus, mikor királyként térsz vissza” – hangzik a tolvaj kérése a bűnbánat után a kereszten, és megkapja a paradicsom ígéretét is. A bűnöző, ahogy találkozik Jézus Krisztus igazságával, személyes átalakuláson megy át. 

Az Utolsó napom az első professzionális gyártásban készült japán stílusú keresztény animáció. A filmet az egyik vezető japán animestúdió (azaz a tipikus japán rajzfilmeket gyártó stúdió), az Eiko Tanaka által alapított STUDIO4°C készítette.
 

a My Last Day angol szinkronnal (a teljes film)

Az anime végén megjelenik egy link is, ami a Kicsoda Jézus? című website-ra mutat. Ott több különböző nyelven (köztük japánul is) le van írva az örömhír lényege, és lehetőség nyílik rá, hogy az olvasók imádsággal hívják magukhoz Jézust. Az Utolsó napom animációs film a része egy átfogó stratégiának, aminek célja, hogy Jézus történetét és üzenetét minél több nyelven és minél változatosabb formában ismertessék meg az emberekkel. Azzal, hogy a film ilyen elbeszélési formát használ, sokkal közelebb kerül a nézőkhöz a történet, állítják a film alkotói.

„A stratégiának két sarokpontja van: az egyik, hogy az anyanyelvén jusson el az üzenet a befogadóhoz, a másik, hogy olyan formában és stílusban, ami a legjobban megszólítja őt” – mondta el Greg Gregoire, a Jesus Film Project vezetője a Christian Post-nak. Harmincegy éve készült el az eredeti Jézus film, ami az evangéliumi üzenetet állítja középpontba, egyszerű, közérthető formában. A filmet azóta 1,100 nyelvre szinkronizálták. A film a maga idején igen hatékony volt, de azóta felnőttek más generációk, akik új vizuális nyelvet igényelnek, fejtette ki a projektvezető.

„Jézus keresztrefeszítése nem ábrázolható vér és szenvedés nélkül. Meghamisítanánk a történetet, ha kihagynánk” – fogalmazott az egyik alkotó. Az elkészült animációt ugyanis többen támadták véres és erőszakos képi világa miatt. Az anime az elkészülése után több ezer kattintást generált az első napon, és a nézői visszajelzések is pozitívak voltak. A tervek szerint több nyelvre le fogják szinkronizálni a filmet, köztük magyarra is. A Jesus Film Project további célkitűzési közt szerepel, hogy az evangéliumot még fejlettebb, a legújabb vizuális technikákkal megjelenítve juttassák el a közönséghez.

„Az emberek szeretik a történeteket. Az Evangélium pedig nem más, mint a legszebb, a legigazabb, és a leginkább rólunk szóló történet” – foglalta össze a projekt vezetője elhívásuk lényegét.

Kicsoda Jézus? http://www.whoisjesus-really.com/
A Jézus film projekt a neten: http://www.jesusfilm.org/



KV

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.