Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-12-18 17:00:00

Az ünnep valódi üzenete

Igazi kisbaba játszotta a gyermek Jézust

Az adventi időszak csodás várakozásában egyedülálló, árnyjátékkal kísért koncertnek lehetett szem- és fültanúja a Mindennapi.hu.

A Kelenföldi Evangéliumi Gyülekezet termében megtartott, árnyjátékkal kísért karácsonyi koncertet több százan nézték végig december 16-án este. A Fűtőné Sipos Tünde karnagy által vezényelt biatorbágyi Sola Gratia Kórus és Nefelejcs gyermekkórus által előadott dalokat ezzel párhuzamosan táncosok elevenítették meg egy elkülönített színpadrészen.

A Mindennapi.hu kérdésére Fűtőné Sipos Tünde karnagy elmondta: 12 éve, az amerikai St. Louisban, egy ottani református gyülekezetben találkozott először a prédikáció nélküli evangelizációval. Az árnyjátékkal kísért koncert tavaly került először megrendezésre,és az elsöprő sikert idén is színpadra álmodta a Biatorbágyi Református Gyülekezet segítségével. Elmondta: mindenki részt vett az előadás megszervezésében, a közösség ereje formálta egésszé a koncertet.


Megelevenített Szentírás

A dalok és táncmozdulatok segítségével megelevenített előadás a teremtéstörténettel, Ádám és Éva bűnbeesésével, a paradicsomi kiűzetéssel indít, majd a Máriát meglátogató Gábriel angyal jelenetével, valamint Isten és József párbeszédével folytatódik. Isten arra biztatja Mária jegyesét, hogy ne féljen nőül venni kedvesét. A jelenetek alatt végig a kórus énekel, a hangszerek drámai megszólalása is kiemeli az egyes bibliai történetek jelentőségét.


Valódi ló a nézőtéren

Carlaw Judit Söndi vendég előadó az Utamon légy a fény kezdetű dalt adta elő meghatóan. Az előadás egy percre sem engedte lankadni a figyelmet, az egyik pillanatban egy póniló hátán jelent meg Mária, és az őt vezető József. Az est sztárvendége Randy Mayfield, St. Louis-i vendég előadó volt, aki az Egy gyermek várja, hogy megszülessen kezdetű, angol nyelven előadott dallal azonnal belopta magát a közönség szívébe. Randy Mayfield világhírű keresztény előadó, aki nem mellesleg 32 éve a St. Louis-i Presbiteriánus Gyülekezet lelkipásztora.

A Gyermek, akire mindenki várt, valóban megjelent: egy néhány hetes csecsemő szereplésével jött közénk. A megható jelenetben a közönség valóban átélhette a születés csodáját, azt, hogy egy újszülött mennyi örömet adhat. Az Úr születését a Nefelejcs gyermekkórus csilingelő hangja tette még magasztosabbá.


A gyermekkórus nézőként

A Randy Mayfield és Nefelejcs gyermekkórus által előadott Csendes éj című dalt angolul, németül és magyarul hallhattuk. A dalok többségét Fűtőné Sipos Tünde fordította angol nyelvről magyarra. A zeneműveket a hangszerek sokfélesége is színessé tette: harsona, kürt, cselló és hegedűk dicsőítették az Urat. A zongoránál Mabel Kong Su Mei foglalt helyet, a remek zongorajáték még meghittebbé tette az előadást. Isten áldása az előadás minden egyes részében érezhető volt. A kórus által előadott dalok mindegyike az Úr dicsőítéséről szólt, arról, hogy mekkora áldozatot hozott értünk.

A zárójelenetben, a jászol felett a kereszt is megjelent, mintegy előrevetítve Jézus Krisztus küldetését és misszióját. Az „igazi” kisbaba jelenlétével még inkább érzékelhettük a karácsony csodáját, azt, hogy a ded világra születésével a megváltást hozta nekünk, embereknek. Mert a legszebb ajándékot a „gyermek hozta el”, és ez a karácsony valódi üzenete.

 

– mi –

Fotók: Natasa Pavlovskaya

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.