Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-19 10:20:00

Lars von Trier falramászik Izraeltől

Idén is botrány kavart Cannes-ban a világ legnagyobb rendezője

Megrökönyödést váltott ki Cannes-ban Lars von Trier dán rendező, amikor a rangos filmfesztivál sajtótájékoztatóján Hitler iránti szimpátiájáról beszélt.

"Megértem Hitlert. Azt hiszem, valóban sok rossz dolgot tett, de el tudom képzelni, ahogy a végén a bunkerjében ül... Természetesen, nem támogatom a második világháborút, nem vagyok a zsidók ellen" - jelentette ki a dán rendező, legújabb, Melancholia című filmjének
sajtótájékoztatóján. Cannes-ban az újságírók a rendezőt német gyökereiről kérdezték és arról a kijelentéséről, amelyet nemrégiben egy dán magazin interjújában tett, miszerint kedvére való a náci esztétika.

A rendező Albert Speer, Nürnbergben háborús bűnei miatt 20 év börtönre ítélt náci építésszel példálózott. A Harmadik Birodalom főépítésze és fegyverkezési minisztere von Trier szerint ugyan nem volt "Isten legjobb teremtémnye, de tehetsége volt, amellyel a náci
rezsim idején élhetett". Von Trier ugyan finomította a náci esztétika iránti rajongásával
kapcsolatos nézeteit. "A zsidókkal vagyok persze, de nem túlságosan, mert Izraeltől tényleg a falra lehet mászni" - fejtegette a rendező a részben nevető, részben feszengve hallgató közönsége előtt. A hírhedt provokatőr von Trier végül a sajtótájékoztatót azzal zárta, hogy ha
mindenáron rá akarják sütni, akkor nácinak mondja magát, és nem tartja elképzelhetetlennek, hogy következő filmje az Endlösungról, a zsidóság kiirtására irányuló náci programról fog szólni.


A filmfesztivál nem tűri az ilyesmit

A filmfesztivál igazgatóságát megdöbbentették a dán rendező kijelentései - tudatta közleményében az egyik szervező. Magyarázatot kértek Lars von Triertől, aki még aznap elnézést kért válaszközleményében. "Ha a szavaimmal megsértettem volna valakit, őszintén kérem a bocsánatát. Nem vagyok sem antiszemita, sem fajvédő, sem náci." A fesztivál igazgatósága tudomásul veszi és továbbítja Lars von Trier bocsánatkérését. Hangsúlyozza, soha nem engedi meg, hogy a rendezvényen ilyen témákról ilyen kijelentések hangozzanak el - olvasható a közleményben.

A súlyos depresszióból éppen csak kilábaló von Trier 2009-ben is botrányt kavart a cannes-i mustrán.  Antikrisztus című filmje megosztotta a közönséget, többen tapsoltak, míg mások fütyültek a vetítésen, az ökumenikus zsűri antidíjjal tüntetett az opus ellen, a rendező pedig azzal védekezett a sajtótájékoztatón, hogy filmje terápiás céllal készült, egyébként pedig ő a világ legnagyobb rendezője.

A Cannes-i Filmfesztiválon most bemutatott, ugyancsak önterápiás alkotása, a Melancholia az Apokalipszisről szól, és a rendező mindenkit óva int a megtekintésétől, mert a címmel azonos lelkiállapotot válthat ki a nézőkből. A rendező ennek ellenére esélyesnek látja filmjét a fődíjra, amely szerinte vígjátéknak készült, de jelen lelkiállapotában képtelen felemelő alkotásokat készíteni.

Kitiltották Lars von Triert a fesztiválról

Úgy tűnik, hogy kordonon kívülről figyelheti a fesztivált Lars von Trier, ugyanis a Hitlerrel kapcsolatos megjegyzései miatt kitiltották a rendezőt a neves eseményről. Bár von Trier közleményben kért elnézést kijelentései miatt, úgy tűnik, hogy ez a rendezőket nem hatotta meg.

 

mti/origo/mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.