Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-02-04 17:01:00

A Flyleaf és a keresztény rock’n’roll

Hitt Istenben, fejbe lőtték

A Magyarországon is ismert Flyleaf nevű együttesről kevesen tudják, hogy hithű keresztények.

Az elmúlt években a könnyűzene megkerülhetetlen tényezőjévé vált a Flyleaf (Szálló levelek, más jelentésben a könyvekben a borító után következő üres lap) nevű texasi zenekar. Az öttagú együttes zenéje és szövegei markánsan jelenítik meg azt a szándékot, hogy a jelen kihívásaira is lehetséges keresztény válaszokat adni, s ennek megfelelően élni. A szerzők úgy vélik, hogy a fiatalok elsősorban folyamatos bírálatok és képmutató megjegyzések formájában találkoznak a kereszténységgel, ezért úgy döntöttek, hogy dalaikkal próbálják megmutatni Isten igazi arcát. 

Flyleaf: Fully Alive

A 2005-ben debütáló Flyleaf című albumuk bombaként robbant a tengerentúlon: platinalemez lett, ami a korlátlan letöltések korában – ráadásul egy bemutatkozó zenekartól - húzós teljesítmény. Dalaik az alternatív rock és a post grunge jellegzetességeit hordozzák, nyersebb, karcosabb hangzással átitatva. Az énekesnő, Lacey Mosely hangja a zenekar igazi ereje, amely annyira egyedi, hogy a rádiókból és az internetről hömpölygő zeneáradatban is könnyen felismerhető.

A Flyleaf különleges szövegeivel is megalapozta hírnevét. Az I’m sorry című daluk például Krisztus megváltó szeretetét hangsúlyozza, a Perfect pedig a második korintusi levél (12:9) fejezetének tart tükröt. Az első albumukon található Cassie című daluk egy 17 éves lány a koloradói Columbine középiskolában 1999-ben történt mészárlás során bekövetkező tragikus halálának állít emléket. Cassie-re fegyvert fogtak, s csak annyit kérdeztek tőle: hisz-e Istenben. Ő igent mondott, mire fejbe lőtték. „Do you believe in God/Written on the bullet/Say yes to pull the trigger” - énekli Mosley.


Flyleaf: Cassie

A tavalyelőtt az afganisztáni Bagram repülőtéren az ott állomásozó amerikai csapatok előtt fellépő Flyleaf tagjai folyamatosan tartják a kapcsolatot a közönséggel blogbejegyzések és videó-üzenetek formájában. „Ezen a világon mindenki értékes, ezért megmutatjuk az embereknek, hogy ők értéket képviselnek” – fejtették ki egy interjúban nemrég.

Vallásosságukról az együttes tagjai egy blogbejegyzésükben elárulták, hogy – noha mindannyian hithű keresztények - nem tekintik magukat keresztény zenekarnak, mivel helytelennek tartanák Jézus nevét felhasználni a hírnév növelése vagy a lemez- eladások érdekében. Ugyanakkor Lacey Mosely szívesen nyilatkozik igencsak durva tinédzserévei után bekövetkező megtéréséről.
 


Lacey Mosely interjú

A Flyleaf tavaly jelentkezett utoljára a Memento Mori című lemezzel. Keresztény eszmeiségű szövegeiket John Eldredge amerikai író Wild at Heart című önsegítő könyve ihlette. A bónusz számokkal együtt közel húsz dalt hallgatva azonban felmerül: kevesebb több lett volna, sok dalból felesleges erőlködés érződik.  


Horváth Sz. Balázs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Rock
  • Búcsúzik az élettől a Grammy-díjas sztárénekes (videóval)
  • Mi az a környezetvédő zene?
  • A legátszellemültebb szilveszteri dalok
  • Hitetlen bandák, de Jézus a nevük (videóval)
  • Az 50 platinalemezes banda Magyarországon
  • Nincs menekvés, itt a teológiai hip-hop!
  • A Rage Against the Machine gitárosa a kapitalizmus ellen
  • A Gibson-gitárok miatt irtják az esőerdőket?
  • Nem Patti Smith bűneiért halt meg Jézus?
  • Holnap lesz a legnagyobb keresztény fesztivál!

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.