Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-09-03 15:38:00

Ha a fajok háborúba kezdenek, én a medvékkel vagyok

Híres írók novellái a klímaváltozásról

A klímaváltozás várható hatásait hozza kézzel fogható közelségbe egy készülő novelláskötet, amelyben olyan neves szerzők írásait olvashatja majd a közönség, mint a kanadai Margaret Atwood vagy a brit David Mitchell.

Egy, neves írók gondolataiból – a klímaváltozás témájában összeállított – novellagyűjtemény lát októberben lát napvilágot I'm With the Bears (Én a medvékkel vagyok) címmel- A kötetben T.C. Boyle, Helen Simpson, Toby Litt, Paolo Bacigalupi és Kim Stanley Robinson egy-egy története is szerepel – írta a The Guardian című brit napilap internetes kiadása. A radikális művekre specializálódó, független Verso kiadó gondozásában megjelenő novellagyűjtemény címét John Muir 19. századi amerikai természettudós egy mondásából kölcsönözték. A természetvédelem korai szószólója mondta egyszer, hogy „ha a fajok közötti háborúra kerül a sor, én a medvékkel vagyok”.

A kötettel a kiadó célja, hogy a valószínű jövőt kézzel fogható közelségbe hozza, érzékeltesse az olvasókkal, milyen lehet az élet egy olyan világban, ahol már kimerültek a fosszilis energiahordozó-készletek, hogy valóságérzetet adjon egy embertelen méreteket öltő katasztrófának. A Booker-díj esélyeseinek listájára kétszer is felkerült David Mitchell egy olyan – meglehetősen közeli – jövőt képzelt el The Siphoners című írásában, ahol egy hordó olaj 800 dollárba kerül. Az elismert amerikai novellista T.C. Boyle korai ökoaktivisták történetét beszéli el The Siskiyou, July 1989 című művében, míg Nathaniel Rich Hermie című novellájának főhőse egy tengerbiológus, akit saját fiatalsága kísért.

A Hugo- és Nebula-díjas amerikai sci-fi író, Paolo Bacigalupi The Tamarisk Hunter című írása az Egyesült Államok szárazság által sújtott délnyugati részére kalauzolja az olvasót, ahol a vízhez való hozzáférést központilag szabályozzák. Mint arra Bacigalupi rámutat, a klímaváltozás témája olyannyira tele van bizonytalansággal, hogy szinte határtalan a megírható történetek száma. Releváns, feltérképezetlen, felfedezésre érdemes terület - hangsúlyozza az amerikai író, aki pontosan ilyen témákat keres írásaihoz.

– A globális felmelegedés kapcsán felmerülő kérdések, amelyek nemcsak azt feszegetik, hogyan változik a világ, hanem azt is, milyen alkalmazkodási technikákat választunk, termékeny kreatív talajt adnak. Amikor írok, akkor korunk legsürgetőbb kérdéseiről akarok írni. A klímaváltozás abszolút kielégíti ezt a követelményt – mondta Bacigalupi, aki szerint a klímaváltozás egyike azoknak a jelentős, bizonytalan eseményeknek, amelyek újrarajzolják a világról alkotott képünket.

A novellagyűjteményhez Bill McKibben, a légkörben található széndioxid mennyiségének csökkentését célul kitűző mozgalom, a könyv jogdíjaiból támogatott 350.org alapítója írt előszót. „A kulcs itt a képzelet - amíg nem érezzük meg a zsigereinkben, hogy milyen fenyegetéssel állunk szemben, addig nem fogunk elég elkötelezetten fellépni. A művészet a zsigerekig hatol. A környezetvédők nagyon sokáig próbáltak elsősorban az agynak azon részére hatni, amely kedveli a grafikonokat és a diagramokat, itt az ideje, hogy megpróbáljunk minden szinten hatni az emberekre" – hangsúlyozta Bill McKibben.

 

-mi-/mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.