Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-08-10 21:37:00

Megtisztulást, gyógyulást, felszabadulást, boldogságot remélnek az együttestől

Harminc másodperc alatt a Marsra!

Szombaton különös zenekar játszik a Szigeten: szinte fanatikus kultusz övezi őket, egyesek szerint saját vallást alakítottak ki.

A hatalmas rajongótáborral rendelkező 30 seconds to Mars (30 másodperc a Marsra), amerikai zenekar egy éven belül harmadszor látogat el hazánkba, ami szokatlan a világhírű előadók esetében. A Jared Leto énekes által alapított, immáron 13 éves, Los Angeles-i banda a 2010-es This is War (Ez háború) című albumával érte el eddigi legnagyobb sikerét, amelyért a világ több mint 30 országában kaptak aranylemezt.


A zenekar

A háromtagú formáció 2006-ban tört be a köztudatba. A számokhoz készült videoklipekkel taroltak valamennyi zenecsatorna díjátadó gáláján. Nem véletlen: a banda különös hangsúlyt fektet a vizuális megjelenésére, szavaikkal élve azért, mert a zene és a látvány kéz a kézben járva könnyebben juttatja el az üzeneteket a hallgatósághoz. A látványokban gazdag From Yesterday dal klipjét teljes egészében  Kínában forgatták, amely egyedülálló zenekari sikert is jelent a világon. A 13 perces kisfilmben a világhírű olasz filmrendezőnek, Bertoluccinak Az Utolsó Császár című filmeposza adaptációját készítették el.

2010. márciusában rögzítették az egyes kritikusok által elmarasztalt mások által pedig dicsőített This is War albumot. A címadó számhoz a zenekar tagjai egy háborús videoklipben próbálják a fegyveres konfliktusok során kialakult és pattanásig feszült helyzeteket bemutatni. „A forgatás során katonai ruhákban, védőfelszerelésekben mászkáltunk, M4-es fegyverekkel a hónunk alatt, csak úgy, mint azok a nők és férfiak, akiknek ez a hivatásuk. Ilyenkor kezded úgy érezni és kezdesz úgy mozogni, mintha te is a harctéren lennél. Hihetetlen élmény volt” – számolt be Jared Leto az amerikai MTV zenecsatornának.


Echelon: kultusz vagy szekta?

Az echelon szó jelentése hullámban való támadást jelent, amelynek eredete a napóleoni időkig tekint vissza. Így nevezi magát a zenekar legelhivatottabb köre, az úgynevezett street team-je (utcai csapat), amelyhez tagként csatlakozhat bárki, aki szereti a 30 seconds to Mars zenéjét és részt vesz az együttes népszerűsítésében. Az Echelon 2002 óta létezik, vagyis a the-enchelon.org weboldalon lévő regisztrációt követően magától a zenekar tagjaitól kapják a rajongók a felkéréseket, mint különleges küldetések teljesítését.

Emellett előfordul, az is, hogy a csoport tagjai közös megoldásokat keresnek vagy találnak ki az együttes reklámozására, mint például rajongói honlap készítését, plakátok, szórólapok elkészítését, találkozók szervezését. A bandát e rajongók szavazták be a televíziókban és rádiókban zajló versenyekbe, s így váltak egyre gyorsabban népszerűvé. Az Echelon mára egy globális közösséggé vált. A 30 seconds to Mars háláját a közönségtalálkozókon túl e-mailekben küldik el a rajongóknak.

Ilyen rajongói társaság egyébként már Magyarországon is létezik 2006 óta, amelynek tagjai a ’Triad Global Assault’ (Hármas Globális Támadás) küldetés során létrehozott zenekari szimbólumot, egy hatalmas háromszöget épített mécsesekből a Hősök terén. „Az Echelon nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Nélkülük ez az egész nem lenne az, ami. Közülünk sokan az együttesnek köszönhetően lettek barátok és sok olyan emberrel is beszéltem, akik példaértékű történeteket meséltek arról, hogy sehova sem tudtak beilleszkedni, egészen addig, amíg nem találkoztak az Echelon tagjaival és menedékre nem leltek a e divat soraiban. –  nyilatkozta a zenekar gitárosa, Tomo Miličevic.

Egyesek szerint a fokozott fanatizmus a zenekar körül már-már egy szektaszerű társaságra utal, akik úgy gondolják, hogy a dalszövegek révén saját önismeretüket tudják elmélyíteni, valamint a megtisztulást, gyógyulást, a felszabadulást, a boldogságot és az örömöt együttesen megélni. A tagok magukat különlegesnek vallják, akik egyetlen családként gondolnak az Echelonra. Elutasítják a vallási, felekezeti jelzőket, helyette desktruktív csoportosulásnak, azaz egyfajta különc divatnak nevezik a tömörülésüket.


Jared Leto, a filmsztár

Jared egyetemistaként a New York-i Vizuális Művészetek iskolában tanult filmkészítés szakon. Első filmjét az egyetemi évek alatt írta és ő is játszotta el benne a főszerepet. Kezdeti felkérései után, amelyek főként sorozatbeli karakterek megelevenítésről szóltak, főszerepet kapott 1994-ben Alicia Silverstone mellett a Cool and the Crazy-ben (A jófej és az őrült) című filmben.

Pár évvel később, 1997-ben már Danny Glover és Dennis Quaid partnereként jelent meg a Halálkanyar című filmben, majd mellékszerepeket kapott az oly sokat vitatott Harcosok klubjában és az Amerikai Psyho-ban. Jared a 2000-ben megjelent Requiem egy álomért című filmmel érte el legnagyobb sikerét, amelyben egy kábítószerfüggő srác bőrébe bújik. Az elsöprően jó kritikai dicséretek után szerepelt még Jodie Foster mellett a Pánikszobában ill. Colin Farell-féle Nagy Sándor, a hódító című történelmi drámában.

A 30 seconds to Mars Augusztus 13-án, szombaton 21:30-kor lép színpadra az Óbudai hajógyári szigeten található Sziget Fesztiválon.

 

Horváth Balázs
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Máshitűek
  • Interjú: Tóta W. Árpád a vallási élményeiről
  • Korea magyar szemmel 1. rész - Szöul (videó)
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mi az a bibliodráma?
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Új, vallásközi egyetem: a jó erkölcs jó üzlet?
  • Mégsem tiltják be a szent szöveget
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • Egyháztörvény: marhákkal a Parlament előtt
  • További cikkek Ezotéria
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Sátánista gyilkosság áldozata lett az apáca?
  • A CTRL+C, mint szentség
  • Remélem, nincs pokol, mert az szívás – fiatalok a vallásról
  • Épül az orosz boszorkány-Disneyland
  • Hívők a diktátor imádására kényszerítve
  • Boszorkányokat vettek őrizetbe a román hatóságok
  • A Beatles, Krisna és a gnoszticizmus
  • Nőuralom az új Avatarban
  • Halottfaló és a feltámadás

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.