Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-12-10 20:00:00

Botrányosabb A viskónál?

Fényképes beszámoló a mennyországból

Újabb könyv jelent meg a magyar keresztény piacon: az Igazából mennyország épp olyan nagy érdeklődésre tarthat számot, mint a két éve kiadott A viskó című regény, és feltehetőleg ugyanúgy viharokat fog kavarni.

Az Igazából mennyország első, 2010-es amerikai megjelenése óta vitákat gerjeszt. Nem elsősorban a teológiája korbácsolja fel az indulatokat, hanem maga a tény, amelynek valóságát sokan kétségbe is vonják: a könyv egy négyéves kisfiú halálközeli élményét, és a mennyben tett látogatását írja le. Nem igaznak tűnő fikció, hanem fényképekkel dokumentált reális beszámoló, melynek a könyv elbeszélője, az apa minden egyes szavában teljes szívéből hisz.

A kisfiú, Colton Burpo 2003-ban perforált vakbél miatt került életveszélyes állapotba. A megbetegedés olyan súlyosnak bizonyult, hogy orvosai nem hittek felépülésében. A szülők és gyülekezetük folyamatos imája nyomán azonban csoda történt, a kisfiú meggyógyult. Csak hónapok múlva kezdett mesélni arról a hihetetlen eseményről, amely a földi időben három perc volt csak, de számára életre szóló élményt jelentett.

A szülők legnagyobb megdöbbenésére a kisfiú azt állította, hogy az életmentő műtét során elhagyta a testét, pontosan beszámolt arról, hogyan dolgozott rajta az operáló orvos, hogy apja elvonult, magányosan sírt és könyörgött Istenhez, édesanyja pedig zokogva telefonált a rokonoknak és barátoknak. A kórházat úgy említette „ahol az angyalok énekeltek nekem”, és egyre pontosabb részletekkel szolgált a mennyben tett látogatásáról. Találkozott dédapjával, aki születése előtt harminc évvel már meghalt, de nem idős emberként látta őt viszont, hanem fiatalon, később dédapát ifjúkori fényképről fel is ismerte.


Lelkész apa büszkesége

Az édesanya, Sonja, még Colton születése előtt elvetélt, és a magzat olyan kicsi korában halt meg, hogy a nemét nem lehetett tudni. A kisfiú találkozott a testvérével, beszámolt arról, hogy lány, és arról is, hogy néz ki. A szülők sosem említették a négyéves gyereknek, hogy élő nővérén kívül még testvére lehetett volna. Colton szerint azonban a meghalt baba jól van, állította, hogy maga Isten fogadta örökbe, és ez az anya gyászát is feloldotta.


Colton szüleivel. Kép innen.

A lelkész apának, Todd-nak valószínűleg azok a látomások a legfontosabbak, amelyekben kisfia Jézussal és más mennyei személyekkel találkozott. Wesleyánus prédikátorként azonnal igyekszik még a látszatát is kerülni annak, hogy Colton történetei nem biblikusak. Mivel ő a könyv elbeszélője, fiát csak idézi, jegyzetként minden egyes részlethez bibliai Igéket fűz, amelyek a mennyet ugyanúgy írják le, ahogy az ő gyermeke, legyen bár szó Jézus öltözékéről, vagy az Isten trónusáról.


Gyerekzsúr a mennyben

Colton azt mesélte, Jézus ölében ült, és annyira jól megjegyezte az arcát, hogy minden valaha volt Jézus-ábrázolást teljes bizonyossággal kritizált, részletezte, melyik miért nem hasonlít eléggé, mígnem találkozott egy tizenkét éves kislány Jézusról alkotott képével. Akiana maga is járt a mennyben: négyéves kora óta látomásai vannak, melyeket megfest. Mivel anyja ateista volt, sosem beszélt lányának Istenről. Colton az ő ábrázolásában ismerte fel Jézust.

Colton Burpo ma már tizenkét éves, és nyilvánosan is bizonyságot tesz amellett, hogy valóban Jézussal, Keresztelő Jánossal, Máriával és magával Istennel is találkozott, amíg az orvosok operálták. Noha a zárójelentés szerint nem állt meg a szíve, nem élesztették újjá, a halálközeli élmények vizsgálói szerint kisgyermekek esetében altatás közben is előfordulhat ilyen esemény. A kisfiú számára az a legfontosabb, hogy elmondja az embereknek: a mennyország valóban létezik, és senki más nem juthat oda, csak akinek Jézus él a szívében.

A könyv olyan stílusban íródott, hogy az olvasó reménykedik, hogy Colton Burpo szavainak igazságát előbb-utóbb színről színre láthatja a saját szemével. A könyvet a XXI. Század Kiadó jelentette meg, terjesztését az Immánuel Alapítvány, A viskó kiadója végzi.

 

Kiss Judit Ágnes

A nyitókép innen.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kövér, fekete asszonyság az Isten

A viskó még mindig kereszttűzben

Viskótlan-e a jó keresztény

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.