Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2012-01-24 10:59:00

Egyházi tiltakozás: fekáliával dobálják Jézust?

Hívők tüntetnek a milánói Franco Parenti színháznál, ahol ma este mutatják be Romeo Castellucci olasz rendező Jézusról szóló darabját.

Katolikus szervezetek, a milánói egyházmegye és a Vatikán tiltakozása is hiábavaló volt, mert a milánói színház nem mondta le a Sul concetto del volto nel Figlio di Dio (Az arc fogalma Isten fiában) című előadás premierjét. "Reméljük, az előadás tiszteletben tartja a milánói hívők érzékenységét" - fogalmazott Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Andree Ruth Shammah színházigazgató hangsúlyozta, hogy az előadás nem sérti a vallást. "Soha senkit nem állt szándékunkban megbántani, készen állunk a félreértések tisztázására" - nyilatkozta.

Leszögezte azt is, hogy a hírek ellenére a darabban nem dobálják fekáliával Jézus arcát. Az ötvenéves Romeo Castellucci által írt és rendezett darab díszlete a 15. századi itáliai művész, Antonello da Messina festette Jézus-arcot ábrázolja. Ezt a színpadon gyerekszereplők dobálják - jelképes bombákkal. A darabot először 2010-ben a RomaEuropa Festival elnevezésű római színházfesztiválon mutatták be, akkor tiltakozás nélkül. Katolikus csoportok tüntetése kísérte viszont a tavalyi franciaországi bemutatót és napok óta tüntetnek a Franco Parenti színház előtt is.

"Félreértés történt, színművem mélyen keresztény, a negyedik parancsolat ihlette" - hangoztatta Castellucci. A rendező a színház honlapján magyarázta el darabja üzenetét, a színházigazgató ugyanitt nyílt levélben szólította fel párbeszédre Milánó egyházi és civil életének vezetőit. Százötven olasz értelmiségi Castellucci mellett foglalt állást "az alkotói szabadság védelmében".

MTI

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Színház
  • Színpadra viszik a magyar filmsikert
  • A Biblia tizenkét felfogásban
  • Bereményi Géza és az MTVA mostantól kéz a kézben

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.