Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-12-24 16:00:00

„Uram, jó helyen vagyok!”

Egyedülálló négykezes: misszió ajándékba

Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongoraművészek 10 éve adnak négykezes koncerteket. Új cédéjük több mint ezer otthonba jutott el karácsonyi ajándékként. Várnagy Andreával beszélgettünk.

– Koncertjeiteken, lemezeiteken szokatlan módon nemcsak zongorajátékot hallgat a közönség: versek, vetített képek is részei a műsornak. Hogyan alakult ki ez a műfaj?

– A Filharmónia koncertszervező iroda kerestek meg évekkel ezelőtt, hogy gyerekek számára állítsunk össze egy koncertműsort. Úgy gondoltuk, nem elég eljátszani a darabokat, a zongoraműveket úgy tudjuk leginkább a gyermekek számára érthetővé tenni, ha ezekhez magyar költők verseit is segítségül hívjuk. Így született meg a Zeneképzelet. Akkoriban a kislányaink még egészen kicsik voltak, így az első lemez az ő gyermeki világukat tükrözi. Olyan jó volt a fogadtatás, hogy pár évvel később megszületett bennünk egy újabb összeállítás, amelynek tartalma már mélyebb, elgondolkoztatóbb. Ennek a két lemeznek az ötvözete az a program, amivel már évek óta járjuk az országot, és több mint 70 ezer gyermek hallotta. Eljutottunk olyan kis falvakba is, ahol a gyermekeknek alig van lehetősége ilyen előadáson részt venni. Isten sok szép feladatot bízott ránk, ősszel egy hónapig Kanadában koncertezhettünk, és utána egy héttel már a kijevi Zeneakadémia színpadán játszhattunk. Mégis, nekünk a falvakban lévő koncertek ugyanolyan fontosak, mint ezek a nagy megmérettetések. Nincs annál meghatóbb, amikor a koncert végén a gyerekek odajönnek hozzánk, megsimogatják a kezünket és elmondják, hogy ezután csak komolyzenét fognak hallgatni és mellette verseket olvasni. Nekünk ezek az élmények adnak erőt a folytatáshoz.

– Két Zeneképzelet-lemezetek után a teremtésről készítettetek egy hasonló összeállítást. Hogyan lehet a teremtést művészileg megfogalmazni?

– Nagy kihívásnak éreztük, amikor a felkérést elfogadtuk, hívőként éreztük, hogy milyen nagy felelősség Isten semmihez sem hasonlítható munkáját bemutatni a mi eszközeinkkel. Úgy próbáltuk ábrázolni, hogy a zenei betétek segítsenek elképzelni a hallgató számára ezt a csodát. A mostani kanadai koncerteken már képek vetítésével is segítettük megeleveníteni a napokat. A teremtés történetét minden keresztény ismeri, nem is szoktunk hosszan elmélkedni erről, ezt teszi lehetővé ez a koncert. Bárhol a világban járunk, hálásak az emberek, azt mondják rá, igazi élő igehirdetés. Szeretnénk további bibliai történeteket is e módon illusztrálni és hazai gyülekezetekbe elvinni a Teremtés csodáit. Kanadában és Kárpátalján is állva tapsolnak az emberek a koncertek után. Úgy érzik, mi azért kaptuk Istentől ezt a képességet, hogy Őt képviselhessük, és az emberek pedig hálásak, hogy ezt az élményt Isten ajándékaként megkaphatják. Jó lenne itthon is sokszor átvenni ezt a szemléletet, hiszen így tudjuk egy-egy koncert alkalmával közösen dicsőíteni az Urat.

– A Földi mese című legújabb műsorotokat középiskolásoknak készítettétek. Hogyan fogadták a kamaszok?

– Amikor a Filharmónia újra felkért minket, kicsit megijedtünk, hiszen ez a korosztály a legkritikusabb közönség. Vajon mi érdekelheti őket? Rájöttünk, azt kell velük megosztanunk, hogy milyen is az élet és mely értékek az igazán fontosak? Szerettünk volna mintát adni számukra. A születésről beszélünk nekik, a gyermek- és kamaszkorról, arról, hogyan kell a szerelmet megélni, és hogyan szeretnénk majd megöregedni, és ezt a földi utat lezárni. Döbbenet érezni azt a csendet, amely végig tapasztalható a koncert alatt, és megható, ahogy a koncert végén vastapssal köszönik meg az őszinte szavakat, dallamokat. Volt olyan napunk, hogy öt koncertünk volt, és egy szabad félórában elmentünk Zsolttal kávézni. Láttam az ablakon át, hogyan terelik a középiskolásokat a művelődési ház felé és hirtelen rám nehezedett a felelősség: mennyi minden múlik rajtunk, mekkora súlya van annak, hogy mit mondunk nekik! Nem igaz, hogy a fiatalság nem keresi az igazi értékeket, a mi feladatunk, hogy megmutassuk nekik! Kaptunk olyan visszajelzést, hogy a koncertünk után osztályfőnöki órát kellett tartani, hogy megbeszéljék a hallottakat. Ha elmondom, hogy három gyereket nevelünk, szeretjük egymást a férjemmel és a mindennapjainkat hittel éljük, akkor azt hiszik el és követendő mintának tartják. Nem egy üzenetet kaptunk már tőlük, kerestek meg minket a Facebook-on, köszönték meg a koncertet és örömüket fejezték ki, hogy mi is az Úr gyermekei vagyunk. Szeretnénk eljutni az ország számos középiskolájába, egyre inkább érezzük, hogy ez az egyik legfontosabb szolgálatunk.

– Ezen a lemezen záró számként helyet kapott egy slágerré vált filmzene, a Kell még egy szó. Hogy kerül a klasszikus művek, Csajkovszkij és Chopin darabjai közé?

– Szűts István, a szerző régi barátunk, saját szerzeményét írta át nekünk négy kézre. Mielőtt ez a darab elhangzik, el szoktam mondani, hogy ha valakiben van egy szó, egy bocsánatkérés, vagy egy köszönöm, mondja ki. Nem egy kamasz vette elő a koncert után a telefonját és írta meg azt az sms-t, amely már rég a szívét nyomta. Ha egy pár szülő is kapott egy-egy olyan üzenetet, amit már régóta várt, megérte ott lennünk. Hogy ez nem komolyzenei mű? Abban hiszek, hogy nincsen komoly és könnyűzene, jó zenéket próbálunk nekik átadni.

– Számotokra, hívő embereknek számára, a zongorázás, a koncertezés munka vagy misszió?

– Hiszem, hogy misszió is. Ennek az anyagnak minden középiskoláshoz el kellene jutnia és reméltem is, hogy a kiadását támogatni fogják. Nem így történt, elkeseredtünk, és ekkor jött a felkérés a karácsonyi lemezre. Így most sokkal nagyobb réteget ér el, hiszen a karácsonyi örömhírrel együtt elmondhatjuk azt is, hogy a családnál, a hitnél, a szeretetnél nincsen fontosabb. Remélem, leülteti együtt a családokat és az ünnep meghittségében megérthetjük, hogy a karácsony maga a kisgyermek, Isten értünk küldött ajándéka. Az egyik kárpátaljai koncert után az esperes odajött hozzánk és azt mondta, Isten arcát látja tükröződni az arcunkon, mikor zongorázunk. Abban a pillanatban fogalmazódott meg bennem a hála: Köszönöm, Uram, akkor jó helyen vagyok!
 

Az 1969-ben született Farkas Zsolt, és egy évvel fiatalabb felesége, Várnagy Andrea zongoraművészek 2002 óta adnak négykezes koncerteket. Bibliai témájú összeállításaikkal nemcsak Magyarországon, hanem többek között Kanadában, az Egyesült Államokban is felléptek. A Budapesten élő házaspár három gyermeket nevel. Legújabb lemezüket Bácskai János, ferencvárosi polgármester felkérésére készítették el, és több mint ezer otthonba jutott el karácsonyi ajándékként.


 

 

 

 

 

 

 

 Kiss Judit Ágnes

 Fotó: Simonyi Balázs
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Misszió
  • Örökimádás: szerzetesek világnapja
  • Nagymama, olyan börtönszagod van!
  • A cigányokról és a muzulmánokról is tárgyalnak az egyházak
  • Több ezer indián tért meg nemrég
  • Mi az a bibliodráma?
  • Megrázó videó: kilakoltatott család
  • Japán misszió: az újév fontosabb, mint a karácsony
  • Remélem, nincs pokol, mert az szívás – fiatalok a vallásról
  • A kereszténység nem dícsőíti a szenvedést
  • Clinton megköszönte a baptistáknak
  • További cikkek Karácsony
  • Karácsonyi vérengzés a megyei önkormányzatoknál
  • Ma három csodát ünneplünk
  • Gyermekgyilkosságok: mészáros volt-e Heródes?
  • Keresztények, de elutasítják a karácsonyt
  • De ki az a Larvandad, a Gusnászf és a Hormizd?
  • Most akkor magyar a bejgli, vagy nem?
  • Egy progresszív vasutas elképesztő fotói
  • Karácsonyt nem csak keresztényeknek
  • Kálvin: mi az igazi ajándék?
  • A dal, ami nélkül nincs karácsony

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.