Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-06-06 16:30:00

A vérszívók a Legjobb csók díját is elhozták

Díjazták az Alkonyatot: mormon vámpírrománc?

Öt MTV-díjat nyert az Alkonyat-sorozat Napfogyatkozás című filmje. Az utóbbi évek legnagyobb könyv- és filmsikerének anyja, a mormon Stephenie Meyer a hagyományos párkapcsolati értékek mellett teszi le voksát.

A Music Television (MTV) Movie Awards közönségszavazás alapján odaítélt mozis elismeréseit vasárnap este adták át nagyszabású gála keretében Los Angelesben. Az elmúlt évekhez hasonlóan az Alkonyat-sorozat filmje kapta meg a legjobb film, a két főszereplő: Robert Pattinson és Kristen Stewart a legjobb férfi, illetve a legjobb női alakítás díját. A két főszereplő elnyerte még a legjobb csóknak járó elismerést, Pattinson pedig a legjobb harci jelenetért járó díjat is begyűjtötte, Bryce Dallas Howarddal és Xavier Samuellel karöltve.

A Stephanie Meyer regényeiből készült romantikus vámpírfilmek immár harmadik éve rendszeresen elnyerik az MTV főbb mozis díjait. A négy részes Alkonyat saga könyv formában is világsiker volt, hiszen több, mint huszonöt millió példányban kelt el.Így nem kellett nagy jóstehetség ahhoz, hogy a hollywoodi producerek meglássák benne a sok százmilliódolláros bevétellel kecsegtető forgatókönyv lehetőségét.


Tinibiblia

Noha a kritikusok azonban mind a mai napig erősen fanyalognak, tinilányok milliói rajonganak szerte a világon Edward Cullen és Bella Swan történetéért. Bellával, a női főszereplővel könnyedén tudnak azonosulni a tizenéves lányok, mivel pontosan olyan, mint bármelyik mai tinédzser. Neve ellenére sem szép, még csak nem is vonzó. Kifejezetten sután mozog a világban, a fiúkkal pedig végkép nem tud mit kezdeni. A kamaszlányok számára a fiúk társadalma ijesztő, zárt világ. Vagy nagyhangúak, és brancsszellemtől átitatottak, mint Bella gyerekkori barátja, a farkasember Jacob Black, vagy hidegek és távolságtartók, mint a vámpír Edward Cullen. Ezt a világot megérteni csak úgy lehet, ha az ember(lánya) vállalja a legnagyobb kockázatot, akár az életveszélyt is, ami ebben a korban nem más, mint az első csók.

Mint korábban megírtuk, az írónő valóban megálmodta könyvei alapötletét, a halandó lány és a vámpír fiú beteljesületlen szerelmét, amelyben a sztori alapmozgatója a vágy, és annak megfékezése. Az önmegtartóztatást alapértékként kezeli, az egyik legfőbb erényként, amit mindenképpen tiszteletben kell tartani. Már a csók is bűnnek számít, a szexuális kapcsolat (legalábbis Edward számára) pedig csak a házasság után elképzelhető. Ezek a tradicionális alapelvek nem véletlenül kerültek a regényfolyam meghatározó értékei közé. Az írónő ugyanis a mormon egyház egyik szigorú ágának tagja, ahol a család szentsége mindenekfelett való (és a többnejűség sem megengedett.)


Tradicionális nemi szerepek

Meyer hite szerint a házasságot Isten rendelte el, és ahogyan a filmben a vámpírfiú is többször hangsúlyozza: a házasság nem futó kaland, hanem az örökkévalóságig érvényes. A "nemző erő" csak férj és feleség között használható, a megfogant magzat élete pedig szent és kiolthatatlan. Az Alkonyatban megjelenő női-, férfi szerepek is tradicionálisak. A férfi az aktív, a családjáért, szeretteiért felelős pozíciót betöltő személy. Bella passzív, befogadó típus. Szeretete szinte rajongás, gondoskodása a maximális önátadással fejezhető ki leginkább: leghőbb vágya olyanná lenni, mint a szeretett férfi.

A feministák éppen a passzív nőszerep miatt támadják a Twilight sorozatot, ám úgy tűnik, hiába. Az Alkonyat filmek bevételi rekordjait elnézve nagyon valószínű, hogy sok millió mai lány arról álmodozik szerte a világon, hogy egyszer eljön egy fiú, aki lehet, hogy félelmetes, furcsa és érthetetlen, de akire rábízhatja magát. Aki a saját vágyainál is jobban szereti őt, és aki hajlandó akár tízszer egymás után feleségül kérni.

mi
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Mormon
  • Így fényezik magukat a mormonok
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mit ér az elnök, ha vallásos?
  • Mormon könyve: tele ellentmondásokkal?
  • Obama vadonatúj stratégiája
  • Mormon templom épül Rómában
  • Egyre többen kíváncsiak a mormonokra
  • Több kiskorú lánnyal élt együtt az egyházi vezető
  • Mormonok molesztálják az utasokat a buszon
  • Meleg és leszbikus misszionáriusok

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.