Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-03-18 13:14:00

Miatta változtattak a brit menekültügyön

Colin Firth: puritán sztár?

Az idei Oscar nagy nyertese A király beszéde című angol filmdráma, amelyben Colin Firth játssza az uralkodót. A misszionáriuscsaládból származó Firth-nek nem volt nehéz megjelenítenie a konzervatív gondolkodású királyt.

A király beszéde című film nem csak Firth-nek, hanem az egész stábnak díjesőt hozott, ami azért is érdekes, mert Tom Hooper filmje határozottan ellene megy a mai hollywoodi trendnek. Már a témaválasztás sem túl trendi, hiszen kevés konzervatívabb téma van, mint az angol királyi család egy tagjáról forgatni, ahol a hagyományos eszmék és az azokkal való konfliktusok kerülnek napvilágra. Mindenki számára világos, hogy a VI. György trónra kerülésének lelki-szellemi tusáit megjelenítő filmben hiányozni fognak a nézőcsalogató akciójelenetek, a vérfagyasztó horror-sikolyok, és a 3D-s csodavilágra épülő effektusok. A rendező, Tom Hooper hagyományos eszközökkel ért el világsikert, s ennek a sikernek egyik garanciája a színészekben volt, többek között Colin Firth hiteles alakításában.


Misszionárius família

Firth számára valószínűleg nem volt nehéz végigjárni azt a lelki utat, amit a konzervatív gondolkodású VI. György lelkigondozóvá vált logopédusa segítségével megtett. Az immár világsztárként ünnepelt színész ugyanis vallásos családban nevelkedett, s a konzervatív értékek oly annyira vérébe ívódtak, hogy interjúiban többször felvetette a gondolatot: a konzervatív gondolkodásmód velünk született, biológiailag meghatározott attitűd.


 Királyként
 

Firth számára a vallásos értékek, s bizonyos fokig a puritán életstílus kézenfekvőnek számít, mivel nagyszülei protestáns misszionáriusok voltak Indiában. Anyai nagyapja, John Rolles azonban ezt kevésnek érezte: az igei tanítás mellett orvosi szolgálatokat is el akart látni, ezért 38 évesen sebészorvosi diplomát szerzett. Lányuk, Shirley – a színész édesanyja – is Indiában született és nőtt fel. Felnőttként az összehasonlító teológia irányába fordult, s férjével együtt, aki szintén teológus és irodalomtanár volt, három gyermeküket a vallási és kulturális tolerancia jegyében nevelték.

Nem is lehetett ez másként, hiszen a család a világ számos szegletén élt. Firth Angliában született, majd szüleivel Nigériába költözött, kisgyermekkora egy részét azonban anyai nagyszüleinél, Indiában töltötte, iskoláit viszont az Egyesült Államokban és Angliában végezte. A színész szülei oldott nevelésének tudja be, hogy kamaszként sem lázadt az egyház és a vallás ellen. „Határozottan nem. Lenyűgözőnek találtam a vallást, hiszen a kezdetektől jelen volt az életemben. (…) Mindkét szülőm Indiában született és nevelkedett, így neveltetésem során hihetetlen kulturális kavalkád vett körül, amit a mai napig is különös kiváltságként értékelek az életemben. Számomra ez az elfogadó légkör volt a mérvadó, így nagyon nehezen viseltem a haverjaim között a fajgyűlölő megjegyzéseket, vagy vallási előítéletet” – nyilatkozta nemrég a Fresh Air brit kulturális magazinnak.


Jótékony bujdosó celeb

A nagyszülői-szülői ház értékrendje annyira beleégett Firth gondolkodásmódjába, hogy elég nehezen viseli a sztársággal együtt járó felhajtást. Pályája kezdetén szó szerint el is bujdosott a rajongók és a producerek elől. Első sikerei után ugyanis feleségével, a szintén Oscar-jelölt Meg Tilly színésznővel kiköltöztek a kanadai vadon kellős közepére. Öt kerek esztendeig éltek nomád körülmények között, egy komfortnélküli faházban. Ebben az időben a producerek és a rendezők hiába kajtattak a színész után, mivel még telefonja sem volt. 1995-ben a Büszkeség és balítélet Darcy-jaként tért vissza a filmhez, s ez a szerep a világhírt is meghozta számára.
 




A Bridget Jones naplójában

 

A háromgyermekes és immár harmadik házasságában (Livia Giuggioli producerrel) élő Firth a nyugati sztároknál szinte kötelező karitatív akcióiról is ismert. Rendre visszajár gyermekkora helyszíneire: Nigériába és Indiába, hogy karitatív és emberi jogi szervezetek munkáját segítse. Tagja például a szegénység ellen küzdő Make Poverty History egyesületnek, illetve az Oxfam, a  Survival Alapítvány keretein belül pedig támogatja a harmadik világ földműveseit, akik azért harcolnak, hogy munkájuk gyümölcsét méltányos (és nem rabszolgapiaci) áron vegyék át a nagykereskedők.
 
Ezért hozta létre Café Progresso nevű kávéház-, és üzletláncát, amelynek nyereségét visszajuttatja afrikai kávétermelő családokhoz. Emellett az Amnesty International szervezet segítségével 2007-ben felesége és húga, Kate részvételével dokumentumfilmet forgattak a jogtalanul börtönbe vetettek életéről és sorsáról. Néhány évvel ezelőtt nagy vihart kavart határozott kiállása a kongói politikai menekült orvosok érdekében, akikre hazájukban halál várt volna csak azért, mert nem voltak hajlandók halálos adag morfiummal eltávolítani a kongói diktátor kórházba került ellenfeleit. Kampányának eredményeként nem csak a kongói orvosok kaptak Angliában menedékjogot, hanem a brit kormány felülvizsgálta menekültügyi politikáját is.


Miklya Luzsányi Mónika 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Híres ember
  • Erdei szerelmes, és rájött: 27 évig rosszul csinálta
  • Kisegyház-interjúk: ami már kínos Németh Sándornak?
  • Korda György és Balázs Klári
  • A Gyűrűk Ura írója és a nagy fordulat
  • Sötétség délben: magyar volt a múzsa
  • Mit ünnepelnek a keresztények szilveszterkor?
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • Petőfi halálát el kell felejteni?
  • Böjte atya a szegedi Csillagbörtönben
  • AIDS-világnap: híres művészek, akik hordozták a vírust

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.