Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-09-13 20:00:00

Művészeti környezetvédelem

Civilek válasza a lomtalanítás betiltására

A hétvégi Kertész Utcai Fesztivál keretében mutatkozott be a Szemétálmok nevű civil kezdeményezés. Az aktivisták a lomtalanítások beszüntetése helyett kulturált közösségi fesztiválokért harcolnak.

A Szemétálmok aktivistái azért dolgoznak, hogy a kerületenkénti lomtalanítások tervezett beszüntetése helyett ezek az események kulturált közösségi fesztiválokká válhassanak. A Fővárosi Közterület-fenntartó tervei szerint Budapesten a jövőben nem kerületenként egyszerre, hanem a lakók alkalmi megrendelése alapján szállítanák el egy-egy társasházból a lomokat. A Független Színház erre válaszul hozta létre Szemétálmok nevű projektjét, melynek már Facebook oldala is van.

Azt állítják, ez a változás gazdasági, szociális és környezeti szempontból egyaránt kártékony lenne. Szerintük a társasházanként történő lomtalanítás drágább lenne, és a lomizók megélhetése is veszélybe kerülne. Magyarországon a becsléseik szerint 18 ezren élnek lomizásból. A lomizók szerintük a kiselejtezett tárgyak többségét újra hasznosítják, míg a központilag összegyűjtött lomok a szeméttelepen végzik.


Színház az utca

Terveik szerint a lomtalanítások alkalmával művésztrénerek vonják be majd az utcákon a helybeliek, valamint a lomizók gyerekeit a szemétből és lomokból készülő művészeti produktumok létrehozásába, utcai akciók megvalósításába. „A fiatalok utcai tréningek keretében megismerhetik az újrahasznosítás fontosságát és eszközeit, valamint a megunt tárgyak művészetben történő felhasználásának lehetőségeit” – véli Balogh Rodrigó, a kezdeményezés egyik elindítója, aki szerint fontos, hogy a lomizók és a többségi társadalom közötti viszony javuljon, és erre remek eszközök lehetnek a lomtalanításokhoz kapcsolódó utcai akciók keretében történő találkozások.


A hétvégén felállított szemétfa. Kép innen.

Első akciójuk keretében, a hétvégi Kertész Utcai Fesztiválon szemétből és lomokból hat méter magas „fát” építettek a zöldterületben korántsem bővelkedő erzsébetvárosi utcán. Ezzel hívták fel a figyelmet arra, hogy a lomtalanítás szociális, gazdasági és környezeti szempontok mentén egyaránt jobb megoldás lehet, mint a lomok központosított szeméttelepekre történő elszállítása.

A kezdeményezést múlt héten elindító Független Színház évek óta foglalkozik újszerű színházi, oktatási és kulturális programok megvalósításával, külön hangsúlyt fektetve a hagyományos művészeti terektől eltérő helyszínek kiaknázására és a nem csupán szavak szintjén megvalósuló társadalmi integrációra.


mi

A nyitókép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Környezet, védelem
  • Szálló por, szmogriadó: mi történik Magyarország légterében?
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Szappannal mossák a tengert
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Lemond a vidékfejlesztési államtitkár
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Mi az a környezetvédő zene?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.