Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-02-24 18:45:00

Slam poetry

Bocsi, keresztény vagyok

A budapesti Roham bárban február 25-ére tervezett slam poetry-verseny kapcsán megnéztük az angolszász kultúrkörben negyedszázada gyökeret vert műfajt, amiben újabban megjelent a keresztény tematika is.

„Bocsi, keresztény vagyok” – kezdte monológját Chris Tse, az ottawai egyetem újságíró-szakos hallgatója még a 2009-es Vancouveri költőversenyen. Majd beszédében részletesen beszámolt saját hitéről, bizonytalanságairól, Jézushoz fűződő személyes viszonyáról, de kitért az anyaszentegyház történelmi bűneire és a katolikus hitelveket követő 21. századi nyugati fiatalság mindennapjaira is.

A kínai bevándorlók gyermekeként Kanadában született Tse nem volt éppen mintagyerek. A tavaly tavasszal a Christians online-nak adott interjújában afféle Jézus Krisztusi szabadságharcosnak aposztrofálta magát, aki imádkozás helyett a Megváltó nevét graffitizta a távolsági buszok oldalára. Aztán, mint mondja, megvilágosodott előtte, hogy templomba járó barátai és az ájtatos vének voltaképpen ugyanazt óhajtják, mint rebellis jómaga, csak ők a hagyományosabb formákat preferálják. Ő viszont új módokon hirdeti saját hitét: ebbe, mint mondja az utcák trágár nyelve éppúgy belefér, mint az ószövetségi idézetek vagy az evangélisták mondatai.

 

Tse az úgynevezett slam poetry műfaját műveli, amelynek egyik sajátossága, hogy a költők több kevesebb rendszerességgel afféle modern trubadúrversenyeken mérik össze művészetüket. A Christian online egyik cikke szerint a kanadai és egyesült államokbeli szcénában egyre több keresztény „fűzfapoéta” tűnt fel, akik a műfaj íratlan szabályai szerint azonban nem szektásodnak, vagyis ugyanott lépnek fel, ugyanazokkal vívnak szópárbajt, mint eddig (Tse-t tartják a műfaj egyik leghíresebb képviselőjének).


Magyar szlem

A slammer (így nevezi a szakargó e költészet művelőit) már a Magyarországon is komoly rajongótáborral rendelkező stand up comedy műfajához hasonlóan csupán egy szál mikrofont használó költői szeánszokon adja elő műveit, mégsem szokványos felolvasóestekről, író-olvasó találkozókról van szó. Az 1980-as évek derekán az amerikai nagyvárosokban megjelent művészeti mozgalmat egyenesen a kocsmaszínpadokról indították útjára az azonnali visszajelzésre vágyó verselők, élükön Marc Kelly Smith-szel, az 1949-ben született chicagói költővel (nyitóképünkön). Mi több, azonmód versenyre is keltek egymással: a rap- és hiphopzenekarok énekbeszélőihez hasonlóan, egymás verssoraira felelgetve csaptak össze.

A kifejezetten élő előadásra írt költői szövegekkel pár évvel ezelőtt találkozhatott először a hazai közönség: a Műcsarnokban profi irodalmárok és hiphopművészek mérték össze tudásukat. Azóta tucatnál is több hasonló instantpoézis-seregszemlét szerveztek. Ezeken a hangköltészetéről is ismert Szilágyi Ákos vagy a sokkötetes Peer Krisztián mellett közel félszáz alkotó tűnt fel. 2009-ben az első európai seregszemlén Berlinben, Matits István a döntőben épphogy csak lecsúszott a dobogóról.

Márton Félix

Kapcsolódó linkek:
http://roham.hu/hirek.php?cmd=view&id=237
http://www.slampoetry.hu/

 

 


 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.